IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин иска пълна промяна за търговското споразумение между ЕС и Украйна

В писмо до председателя на ЕК Барозу руският президент заплашва с "незабавни и подходящи ответни мерки", ако Киев приложи всички части на документа

09:41 | 26.09.14 г. 71
Путин иска пълна промяна за търговското споразумение между ЕС и Украйна

Президентът на Русия е поискал преотваряне на всички клаузи от наскоро ратифицираното търговско споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Украйна и е заплашил с приемането на "незабавни и подходящи ответни мерки", ако Киев приложи всички части на документа, съобщава FT.

Това става ясно от писмо, изпратено от Кремъл до председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу. Документът отразява решимостта на Русия да сложи спирачка на интеграцията на Украйна в Европа и други евро-атлантически организации, отбелязва изданието.

Припомняме, че заради опасенията на Русия от влиянието на споразумението Брюксел и Киев се договориха да отложат прилагането му за 2016 г. Еврокомисарят по търговията Карел Де Гухт определи това решение като “прекъсване” и “клауза за мир”.

Писмото на Путин е израз на осъзнаването на Москва, че с отлагането всъщност не е спечелила никакви конкретни отстъпки. Според запознати източници, пожелали анонимност, именно преговорите покрай отлагането на договорките между ЕС и Украйна са довели и до сериозен разрив в руската администрация.

Писмото на Путин е изпратено до Барозу в деня след ратификацията на споразумението от Европейския парламент (ЕП) и Върховната Рада на Украйна. Той предупреждава, че всяка стъпка по промяна на украинските закони за привеждането им в съответствие с регламентите на ЕС ще се счита за нарушение на договореното отлагане на прилагането на договора и това дава основание за отмъщение.

Същевременно украинският президент Петро Порошенко очерта амбициозен план за промени с цел кандидатура за членство в ЕС до 2020 г. Той заяви, че не желае да бави законодателните реформи въпреки руската заплаха. Планът включва мерки за борба с корупцията, децентрализиране на властта, намаляване зависимостта на Украйна от руската енергия и реформиране на съдебната система.

Изданието посочва още, че следващия вторник се събират водещите европейски дипломати, за да обсъдят възможността за смекчаване или прекратяване на санкциите срещу Русия. Високопоставен дипломат от НАТО коментира, че руските войски се изтеглят от Източна Украйна, а и безпрепятствената поне досега размяна на задържани от проруските сепаратисти и правителствените сили дава знак, че Путин може би има сериозни намерения да намали напрежението.

Според дипломати от ЕС обаче е малко вероятно Брюксел да оттегли всички мерки през следващата седмица. Най-големите европейски държави и ​​особено Германия смятат, че Кремъл не е направил достатъчно, за да оправдае подобна стъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

71
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Имаше форумци, които сравняваха Путин с Хитлер. Невероятно глупаво сравнение! Ето какво мисли и бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър."Въз основа на богатите си и дълбоки исторически познания Кисинджър припомня, че от 17 век до средата на 20 век Русия е доказала, че може да играе критично важна роля в поддържането на баланса между страните в света, като е осуетила експанзионистките мечти на крал Карл Дванайсети на Швеция, на Наполеон и на Хитлер."Лесно е да се демонизира Путин. Разбира се той не е лесен човек, но ние сме виждали и преди подобен тип руски лидери. Но Путин НЕ Е Хитлер", казва Кисинджър." Кисинджер да поясня, НЕ Е РУСНАК и Путин не може да му въздейства! Да поясня че някой от русофобите може да се усъмни! :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 2 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Тодоре, русия няма да спре газта. Или ако го направи ще в пак за две седмици макс. но едва ли Путин е ***, че да го направи. И защо винаги бягаш от тоя факт,че ако ЕС е на 30 % зависима от газта на Русия, Русия е също толкова, че и повече зависима от парите, които получава от ЕС за този газ? И че Русия няма са усети липсата на тия пари? 2009 оцеляхме, а и теб и бизнеса ти не вижда кво те грее дали има газ или не? Може и да бъркам, нов п-вото на кашони газ не се ползва? Та.1300 г сме оцелявали без Руски газ. Ще оцелеем още толкова, ако се наложи, друг е въпроса на каква цена Ние не сме по малко жилави. Еврооейските народи също сме преживявали войни, нашествия, глад, болести..и то много повече и по дълго от Руснаците. Но руснаците как ще се оправят без нашите пари? Щото както е очевидно Русия сама не може да се изхранва даже. И вярно, намери някакви алтернативи на нашите храни..но с какво ще ги плаща, ако не ни продава горива? Ще прави бартер? Хехе :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
........ а същевременно именно тези качества, които системата поощрява да се развиват в индивида, го погубват като Човек и разрушават обществото. В заключение: нужна ни е осъзната промяна, както на индивидуално ниво (корекции в матрицата на ценностите), така и на ниво обществен модел, които процеси би следвало да се развиват паралелно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
На първо място, човек изтъкан от подобни качества , чисто и просто престава да бъде човек, защото заличава душата си, а Човек без душа не съществува превръща се в нещо друго. На второ място, общество изградено от такива крайни егоисти или се крепи в/у някаква сила/принуда (което е неустойчиво), или трябва да задоволява създадените от самото него нужди в индивида (в случая неограничено потребление, което също няма как да е устойчив модел), или се разпада защото няма вътрешни връзки/мотивация , които да го крепят като конструкция. С което искам да кажа, че един от ключовите конфликтите в този етап от развитието ни е, именно това: стимулите, които съществуват в системата предпоставят развиването на изброените психо-поведенчески характеристики в индивида (егоизъм, алчност,зомби-консуматорство), ако не си достатъчно голям егоист или достатъчно алчен, то друг ще спечели конкурентния сблъсък с тебе, защото няма да се съобразява с подобни задръжки/ограничения, ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Понеже социалната футурология ми е наистина голяма слабост :))) , ще си позволя едно допълнение, към иначе подробния и според мен много точен коментар, който си направил в пост # 50 . По моему , освен обективните системни икономически предпоставки (за които говориш и аз ще пропусна), има още една причина, поради която в еволюционен план (подчертавам, че говоря в хипотезата на еволюционния път на развитие на обществото и човека, защото реално е напълно възможно да преживеем и сериозен регрес), следва да преминем към такъв тип обществено устройство, който условно може да наречем социализъм и тази причина се корени в това, какви хора произвежда системата в която живеем по настоящем. Отличителни характеристики , на хората в нашата система (поведенческите и ценности модели, формирани от същата тази система) са егоизъм, алчност, примитивен хедонизъм/консуматорство и нещата вървят към истинска и необратима катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 1 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
Ти градиш теории на нещо от преди 5 години я виж от тогава какво става с вноса! Аз за разлика от теб не съм казал спира газа - но ако спре газ да Русия ще го яде голям защото всичко при тях е функция на газ и петрол! И това е само краткосрочен план - това ще е зле защото всички ще спрат търговия с Русия или ти щото си тук и сега виждаш търговия и газ и всичко го естраполираш за напред с някъв стабилен увеличаващ се тренд во веки веков :) Странна логика но както ти го каза различно е да спорим аз ти говоря едно ти си създаваш някви удобни теории, които не съм твърдял! Не збаравяй живееш в глобален свят никой няма си позволи тотална изолация и всеки се застрахова от зависимостта си чрез диверсификация - ако това не виждаш то тогава не знам за какво се бориш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Казах ти, че ние не можем да спорим, защото не сме в един свят. Аз съм тук и сега, а ти си някъде в бъдещето, а бъдещето древните будистки мъдреци са го нарекли "майя", демек - илюзия. хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Начи ти твърдиш, че ако Русия сега спре кранчето на Европа, руснаците ще ядат по-голям бахур от нас, така ли? Нали в това дълбоко вярваш? Хайде да изчакаме и да видим кой ще пищи повече!Аз от 2009 г. имам други спомени и впечатления - нито руснаците обедняха, нито даже забелязаха, че на нас тук ни се е^а майката, хем цялото чудо беше за 2 седмици! Предтавям си сега цяла зима!И правиш ли разлика между "Европа ще намалява зависимостта от руски газ" и "Европа намали зависимостта от руски газ" ? Защото "едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш" - Н. Хайтов. хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 2 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
Показваш, познания по поговорките ни но що така виждаш неща, които не съм писал! Пак ще го напише белкем го разбереш - ЕС ще намалява зависимостта си на руски газ! Кое не разбра?! Ако по няква странна логика Путин спре газа, до няколко месеца не знам дали Путин ще е на власт, но до 1 година Русия ще е катастрофално икономическо състояние - така, че няма полза от спиране на кранчето! Това и казах в дългосрочен план Русия губи заради политиките на този мозъчен тръст! Спри си измисляш неща, които не съм казал, а чети това което съм писал и във всеки пост ще видиш едно и също - изиграха си най-силният коз по най-аматьорският начин и като се замисля как много хора му се прекланят правя трагедията, в трагикомедия ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Има една стара народна приказка, но се съмнявам, че българският народ има акъл да я измисли. Повече ми мяза на азиатска. Та тя казва: "Когато копаеш нов кладенец, не бързай да пикаеш в стария!" Демек - не се знае дали и кога от новия ще пиеш вода - да не се наложи да си пиеш пикнята! Сети ли се?Доста е тъпашко да чакаш след години от некви ханове в Черно море да те залее газ, като искаш да кензаш върху главата на този, който очакваш да ти поддържа живота до тогава. Нали си уж голем бизнесмен, даваше ми примери одеве - опитай го този номер с някой контрагент. Кажи му: аз от другия месец ще бачкам с друг и на теб съм ти е^ал майката, ама до тогава очаквам да ми доставяш редовно стоката и да ми правиш отстъпките, които договорихме по дългосрочния контракт!Плюйте по руснаците и президента, който за трети път си избират със завидно мнозинство и чакайте от там партньорство! В най-добрия случай ще дочакате с вятъра собствените си плюнки... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още