IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин иска пълна промяна за търговското споразумение между ЕС и Украйна

В писмо до председателя на ЕК Барозу руският президент заплашва с "незабавни и подходящи ответни мерки", ако Киев приложи всички части на документа

09:41 | 26.09.14 г. 71
Путин иска пълна промяна за търговското споразумение между ЕС и Украйна

Президентът на Русия е поискал преотваряне на всички клаузи от наскоро ратифицираното търговско споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Украйна и е заплашил с приемането на "незабавни и подходящи ответни мерки", ако Киев приложи всички части на документа, съобщава FT.

Това става ясно от писмо, изпратено от Кремъл до председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу. Документът отразява решимостта на Русия да сложи спирачка на интеграцията на Украйна в Европа и други евро-атлантически организации, отбелязва изданието.

Припомняме, че заради опасенията на Русия от влиянието на споразумението Брюксел и Киев се договориха да отложат прилагането му за 2016 г. Еврокомисарят по търговията Карел Де Гухт определи това решение като “прекъсване” и “клауза за мир”.

Писмото на Путин е израз на осъзнаването на Москва, че с отлагането всъщност не е спечелила никакви конкретни отстъпки. Според запознати източници, пожелали анонимност, именно преговорите покрай отлагането на договорките между ЕС и Украйна са довели и до сериозен разрив в руската администрация.

Писмото на Путин е изпратено до Барозу в деня след ратификацията на споразумението от Европейския парламент (ЕП) и Върховната Рада на Украйна. Той предупреждава, че всяка стъпка по промяна на украинските закони за привеждането им в съответствие с регламентите на ЕС ще се счита за нарушение на договореното отлагане на прилагането на договора и това дава основание за отмъщение.

Същевременно украинският президент Петро Порошенко очерта амбициозен план за промени с цел кандидатура за членство в ЕС до 2020 г. Той заяви, че не желае да бави законодателните реформи въпреки руската заплаха. Планът включва мерки за борба с корупцията, децентрализиране на властта, намаляване зависимостта на Украйна от руската енергия и реформиране на съдебната система.

Изданието посочва още, че следващия вторник се събират водещите европейски дипломати, за да обсъдят възможността за смекчаване или прекратяване на санкциите срещу Русия. Високопоставен дипломат от НАТО коментира, че руските войски се изтеглят от Източна Украйна, а и безпрепятствената поне досега размяна на задържани от проруските сепаратисти и правителствените сили дава знак, че Путин може би има сериозни намерения да намали напрежението.

Според дипломати от ЕС обаче е малко вероятно Брюксел да оттегли всички мерки през следващата седмица. Най-големите европейски държави и ​​особено Германия смятат, че Кремъл не е направил достатъчно, за да оправдае подобна стъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Ти гледал ли си "Войната на семейство Роуз"? Така ще свършим, ако някой не се събуди и не погледне на кртата на света какво представлява Русия. И ако има достатъчно мозъчни клетки ще разбере, че такава държава не можеш да натикаш в ъгъла - тя е по-голяма от къщата, в която е стаята с ъгъла1И понеже съм сигурен, че тези, които са замислили и организирали тази операция го знаят това, остава единствената възможност - да го правят, за да постигнат това, което се случва в момента - взаимното икономическо унищожение на ЕС и РФ. Някой се надява да спечели от това, но ние не сме в този кръг! Разбра ли, капиталистче? хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
"Това, което правеха комунистите беше по-умно, защото те прибираха всичко и после преразпределяха според приоритетите си." - без да се заяждам - пак питам - защо тогава фалирахме? Явно не е било толкова умно. Че сегашния модел не цвете е очевадно.. Но да се връщаме към стария е глупаво. Трябва да се намери начин да се позатвори ножицата.. факт. Но отново "държавата да прибира всичко" ще е пагубно..Уеднаквяването на хората, слагането на всичко и всики под общ знаменател... ще е край на прогреса и стремежа за развитие..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
именно ей тука за тоя коментар имаш +10 еми това е за Украйната те никога няма да имат нещо собствено да произвеждат и да продават да са конкурентни. Те ще са само васали и евтина работна ръка като нас. Това сме ние европейците от соца бели роби без право на глас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Щото руснаците ще спят върху океан от газ и нефт, а ние ще мръзнеме като ***, руснаците ще висят на опашки за скапани китайски зеленчуци, а европейските фермери ще замерят с продукцията си политиците си и всичкото това зарди една шепа нацисти, тръгнали да се асоциират с ЕС с факелни шествия, свастики и "Москали на ножи". Е, и с Вики Нюланд с торба хамбургери в редиците си... хехе!Жалко, защото едиднственият, прагматичен капиталист в цялата лудница до последно беше Путин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
Всеки, който разиграва краткосрочни ползи за дългосрочни загуби е аматьор от висша форма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
Преди да даваш високопарни мнение виж за какво се говори - говорихме за потребителски стоки на индивудиално ниво!За другото си прав, но Путин с неговата феодална политика кара така, че ЕС да търси нови суровини от други места и това ще стане в обозримото бъдеще! От кремъл не се научиха че да правиш бизнес трябва доверие, а не заплахи и мерене на ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Ти май нещо не си мислил достатъчно, май...Нали това е схемата - ние да купуваме от руснаците това, което нямаме, а много ни трябва и те го имат в неизчерпаеми количества, а те да купуват от нас това, което ние правим в огромни количества и се чудим какво да го правим. И защо трябваше дази чудесна хармония да бъде разрушена? Когато си отговориш на този въпрос, тогава ще можеш да водиш и някакъв смислен диалог. Иначе повечето сте като от футболна агитка и противникът винаги е враг, а съдията - пед...аст! хаха!Щото на мене ми дреме колко ще страдат некви руснаци в Пемска област от това, че няма да ядат гръцко сирене. На мене ми пука, че тоя, дето го опакова това сирене тука у България не ми е поръчвал кутии вече един месец! Анадъм? И знам, че дрисльовци като Айценюк, Кличко, нацисти като Ляшко, Ярош, Музичко и пр. не заслужават жертвите, които ЕС ще принесе на олтара на американските интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
то е същото ако в Тибет имаше петрол и САЩ да каже тряя се отделите от Китай елате тука при нас и жълтурите ше вдигнат 200 от четвърт. Това е и Украйната за Русията и не стаа поне за сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
и ние ще го усетим като влезнем в магазините или като си видим сметката за парното или като отидеш да си заредиш колата. Той тоя не е аматьор иначе до са да са го съборили, ама нема не е Кадафи, нито Хюсеин нито Башар, Машар не става. И оня в Северната Ким е *** ама не смеят и там нищо да напраат щото армията е лудница и на него му е малко акъла и Китайците няма да пуснат никой да да прай нещо на "тяхна територия" това е Всеки по силен си брани земите и териториите където може да има далавера. Америката нали са най-силни е що не свалиха Кастро тогава, ми щото има руски ракети там и никой не пипа, че и на революционерите им е малко акъла .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Но статията е за Путин, как заплашва и рекетира Украйна. Може и от тази страна да се погледне, ако на някого му харесва идеята и си е правил разчетите на база Русия да плаща сметката за евроатлантическата интеграция на Украйна - безплатен газ, безмитна търговия, милиардни кредити, неплатени с години и опростени сметки за доставки на какво ли не, свободно движение на хора, от които милиони работят в Русия, а заработеното харчат в Украйна. Съмнявам се, обаче, някой да е разчитал на това. По-скоро идеята е Русия да бъде сатанизирана и откъсната от Европа. Това успешно се случи. Остава да видим дали Украйна и Европа са в състояние да го преживеят... хехе!А териториалната цялост на Украйна - ами тя не е нарушена от Русия. Населението на Украйна в някои райони се оказа, че не иска да живее в Украйна, а в Русия. Това мисля, че не е престъпление и е регламентирано като фундаментално право на народите за самоопределение - референдум и народът решава. Шотландия за една бройка се размина... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още