IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин иска пълна промяна за търговското споразумение между ЕС и Украйна

В писмо до председателя на ЕК Барозу руският президент заплашва с "незабавни и подходящи ответни мерки", ако Киев приложи всички части на документа

09:41 | 26.09.14 г. 71
Путин иска пълна промяна за търговското споразумение между ЕС и Украйна

Президентът на Русия е поискал преотваряне на всички клаузи от наскоро ратифицираното търговско споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Украйна и е заплашил с приемането на "незабавни и подходящи ответни мерки", ако Киев приложи всички части на документа, съобщава FT.

Това става ясно от писмо, изпратено от Кремъл до председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу. Документът отразява решимостта на Русия да сложи спирачка на интеграцията на Украйна в Европа и други евро-атлантически организации, отбелязва изданието.

Припомняме, че заради опасенията на Русия от влиянието на споразумението Брюксел и Киев се договориха да отложат прилагането му за 2016 г. Еврокомисарят по търговията Карел Де Гухт определи това решение като “прекъсване” и “клауза за мир”.

Писмото на Путин е израз на осъзнаването на Москва, че с отлагането всъщност не е спечелила никакви конкретни отстъпки. Според запознати източници, пожелали анонимност, именно преговорите покрай отлагането на договорките между ЕС и Украйна са довели и до сериозен разрив в руската администрация.

Писмото на Путин е изпратено до Барозу в деня след ратификацията на споразумението от Европейския парламент (ЕП) и Върховната Рада на Украйна. Той предупреждава, че всяка стъпка по промяна на украинските закони за привеждането им в съответствие с регламентите на ЕС ще се счита за нарушение на договореното отлагане на прилагането на договора и това дава основание за отмъщение.

Същевременно украинският президент Петро Порошенко очерта амбициозен план за промени с цел кандидатура за членство в ЕС до 2020 г. Той заяви, че не желае да бави законодателните реформи въпреки руската заплаха. Планът включва мерки за борба с корупцията, децентрализиране на властта, намаляване зависимостта на Украйна от руската енергия и реформиране на съдебната система.

Изданието посочва още, че следващия вторник се събират водещите европейски дипломати, за да обсъдят възможността за смекчаване или прекратяване на санкциите срещу Русия. Високопоставен дипломат от НАТО коментира, че руските войски се изтеглят от Източна Украйна, а и безпрепятствената поне досега размяна на задържани от проруските сепаратисти и правителствените сили дава знак, че Путин може би има сериозни намерения да намали напрежението.

Според дипломати от ЕС обаче е малко вероятно Брюксел да оттегли всички мерки през следващата седмица. Най-големите европейски държави и ​​особено Германия смятат, че Кремъл не е направил достатъчно, за да оправдае подобна стъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
именно аз ти показвам числа, и кой е *** сега ? Питам те сега като си в EU какво можеш да си купиш с 340лв. бе баровец ? Това е темата са че ти не можеш да стоплиш аз кво съм виновен, Украйна в ЕС ала бала ми същото ше ги стигне и тях бе ***, колко пъти да пиша вече газ по 500стин долара затваяне на всичките им заводи и само взимане на заеми и народа без работа в Прошенкото там и Яйцето ше имат да ядат да а останалата рая какво ше яде ? Ти ми даваш за пример Телевизори ееее тикво са като имаш телевизори по 3 хилки с 340 лв как ги купуваш ве ?? ... :)) Как си плащаш парното с това като е над 100 лева ? В онзи рай имаше болници безплатни, имаше детски площадки, детски градини, училища, здрави улици, нямаше наркотици и чалгаши и мутри са в демократичния рай кво имаш бе пиле кажи ми какво имаш ??? .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Престани да се правиш на по ***, от колкото си. Говри по темата. като ти е кеф държавно устройсто от типа, които имахме преди 90-та - Куба, С. Корея.. те зовът. Лично ще ти купя билет. И като ми мяташ числа.. Замислял ли си се.. в този "рай". в които живеехме тогава... колко хора щяха да останат.. ако бяха отворли глраниците.. 85та примерно? Спомняш ли си, че за лек автомобил се чакаше.. 10 год..? Че телевизор се купуваше пак с ред и връзки? и други подобни... благинки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
напредъка на демокрацията е напрао осезаем :Минимална работна заплатаhttp://***.kik-info.com/useful_info/mrz.php1985 01.10.1985 - 30.06.1989 120.00 ПМС 56/1985 г.2014 01.01.2014 - 340.00 2.03 ПМС 249/31.10.2013 г.wow двойно а ...:)) яя тука Гоше ти си по вещ в икономиката я сметни тука покупателната стойност през 1985-89 и сегашната покупателна стойност на тея пари, че на мене ми е слаба математиката... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
виждам, че ви е добре .. :)) еми точно затова напуснах кораба аз, защото както постна един фен през 89 сме били на 26 в световната класация по човешко развитие сега сме на 60 и виждам, че продължава да спада ... :)) С напредъка на демокрацията у нас и Чалгата имаме особен напредък ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
Точно това се питам и аз от месеци. Местните Путинофили обвиняваха Запада във неморалност и всички земни грехове... а аз питам с каквъв морал и право джуджето се меси и ще решава, къде да членува суверенна страна и къде не.Още повече, че не става дума за членство даже още, а за асоцииране. И дори не и за НАТО, което предизвиква необоснован пароноичен страх в Кремъл, а за ЕС. И както съм казвал и преди, една независима от Русия Украйна, членка на ЕС е най голямата заплаха за феодално-олигархично-тоталитарния модел на Путин и кликата му. Защото Украйна е възможно най близката страна на Русия, и промяна на този модел там... няма как да бъде спряно да прескочи и в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
Не се прай на луд, Доган, турски интереси, печатане на учевници на турски, новини на Турски по БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА Телевизия е питам аз Доган на нас какъв ние ? Никой ли няма възражения срещу него, ако има що не го махнем мм ? ми Путину е същия за онея - толкоз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Eon
преди 9 години
Доган ни е същия какъвто ни е и ББ и Сергей и Първанов.Не ме разбирайте погрешно, същото бих казал и за онази *** Ноланд или Нюланд - тя каква им е, че им се меси, кой да влезе в управлението на Украйна.Не съм нито за едните нито за другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Ъ? Аз ли те не разбрах или ти не се разбра сам?Нерде Доган, нерде Ер Доган. Тва не е Ер Джордан да знайш само :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
На нас Доган какъв ни е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
Eon
преди 9 години
Не мога да разбера, защо Путин се намесва в договори между ЕС и Украйна. Това е все едно Ердоган да каже на българските политици - няма да правите търговско споразумение с Европа.В смисъл - какъв им е той?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още