IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва заплашва да отреже достъпа на Украйна до руските пазари

Путин предупреждава Порошенко, че ще предприеме крайни мерки, ако Киев приложи дори част от споразумението за асоцииране с ЕС

09:30 | 24.09.14 г. 26
Москва заплашва да отреже достъпа на Украйна до руските пазари

Москва ще отреже достъпа на Украйна до руските пазари, ако Киев приложи дори част от споразумението за асоцииране с Европейския съюз, предупреждава в писмо руският президент Владимир Путин, втвърдявайки позицията си по споразумението с ЕС, което е в центъра на напрежението между Русия и Запада, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Писмото е адресирано до украинския президент Петро Порошенко и в него Путин заплашва, че дори промяна в националното законодателство на Украйна с цел прилагане на споразумението ще доведе до незабавна реакция от Москва.

"Ние все още смятаме, че само системни поправки в споразумението, които отчитат целия спектър от рискове за руско-украинските икономически връзки и за цялата руска икономика, ще позволят да се задържи съществуващото търговско и икономическо сътрудничество между Руската федерация и Украйна", пише Путин в писмото с дата 17 септември.

Руският президент не навлиза в подробности относно евентуалните ответни мерки. Миналата седмица премиерът Дмитрий Медведев обаче подписа заповед за орязване на достъпа до Русия на украинските износители. Тези мерки предстои да влязат сила, припомня Ройтерс.

Значително увеличаване на митата би означавало загуби от 3 милиарда евро годишно за бизнеса в Украйна, който изнася главно стомана, въглища, химикали и зърно за Русия.

Като отстъпка пред Русия ЕС отложи прилагането на търговската част от споразумението до края на декември 2015 г. Брюксел се надява, че тази отсрочка ще му позволи да успокои опасенията на Москва.

Путин иска обаче тристранни преговори за договаряне на поправки към споразумението на ЕС с Киев, което според него ще навреди на руската икономика.

Още новини от Източна Европа четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Ама и ти като малките деца ето заглавие от една нова статия :"САЩ отменят санкциите, ако Русия "промени курса" към УкрайнаРуската агресия в Европа напомня за дните, когато големите народи стъпкваха малките, заяви пред Общото събрание на ООН Барак Обама" -Ще ти задам и на тебе същия въпрос като на колегата в съседната статия, US са най-големи - банки, военнен арсенал, икономика, etc. Ок до тук добре, обаче ако US незачита някоя по малка държава, питам аз кой и как ще се защити от US ? И кое нападение и къде го видя това нападение ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
В какво се съдържа ЗАПЛАХАТА? Каква сила има словото само!! :))) Ако има човек за съсед, който постоянно му прави "мръсотии" зад гърба му, постоянно му краде кокошките или там каквото добива човека от двора си, ако го "плюе" и клевети и заплашва пред цялото село и в крайна сметка оплютия, оклеветен, набеден във всички замни грехове и окраден му каже, че ако не престане ще спре да го кани на кафе и почерпки ако продължава, това ЗАПЛАХА ли е? При това не му отказва, а само го предуреждава че ако иска ще си плаща! Къде тук има ЗАПЛАХА? Е в подзаглавието все пак се уточнава че иде реч само за предупреждение. "Путин предупреждава Порошенко..." :)))) Отдъхнах си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
chervenuh
преди 9 години
Особено с отслабена нац. валута са конкурентни яко! А и хич не са малко, работна ръка да искаш.*** се усети какъв си вкара и сега пробва маневри - ама след нападението вече няма накъде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
да защото говоря в този момент в които е било минало време, когато съм имал допирни точки и контакти с тях те и още го знаят руския предполагам :)), но аз в този момент нямам контакт ... :( нищо де нищо ставаше въпрос, че народа си мисли още, че руснаците са там с Ленин, Сталин, ама на времето никой не ни казваше, кой го е пратил Ленин със злато (не с долари) да прай революция, после немците били фашисти .... :))) ...Lenin was sent into Russia by the Germans in the same way...http://en.wikiquote.org/wiki/Vladimir_Lenin
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Честно да ти кажа, не се учудвам, че не си го научил руския :) "Обаче в последствие тея които знаеха тоя пусти руски, .."Малко бъркаш. В това изречение, ключовото е ЗНАЕХА а не РУСКИ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
и misantrope да ти кажа, аз съм от малкото които хвана комунизма там и руския беше задължителен и най-големия парадокс е, че не знам руски .. :)) защото не ми беше интересно и даскалицата беше една там отровна психоложка. За мене беше тъпотия да уча стихотворения за Сталин и Ленин и не виждах далавера в него. Така и не го научих, разбирам там малко но греда. Обаче в последствие тея които знаеха тоя пусти руски, можеха и някои успяха да си намерят бая добри позиции в Москва с Германия, Англия, US, Китай, като търговски представители, предприемачи и т.н. като се отвориха пазарите и там имаше пари, много пари, но тряя го знаеш езика, аз ньет еееми сега китайски и индииски не мога да уча вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
абитуриент
преди 9 години
АДМИРАЦИИ.....!!!!????$$$$.....++++++++++++++.........!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Със сухи цифри се казва, че при разпадането на соц-блока (т.е. в един от най-тежките моменти за живот от този период) , БГ е била на 26-о място в класацията на Индекса на Човешко Развитие, а по настоящем сме към 60-о място, ... пък сме и по-малко като бройка и с катастрофическа демографска структура. Човек, ако си постави за цел да разглежда нещата обективно, ще му се наложи да признае малко конфузната констатация, че Тато е най-успешния ни държавник от Иван Асен II насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Хахахаха :))) .... сега ... наясно съм, че актуалната доктрина по въпроса за оценка на периода в който сме били част от съветския блок е еднозначна и крайно негативна. Внушението е, че това е най-черния период в историята на държавата , период на по-тежко страдание и мракобесие, от колкото е било сумарно по времето на османското и византийско присъствие по тези земи. Ами още някоя и друга година повтаряне на тази мантра и вероятно няма да е останал жив човек, който да се съмнява в това. Като говорим за усилия за формиране на коректно разбиране и отношение към тези етапи от историята и развитието ни ще тр. да се до-оправят още някой дреболии и пропуски. Например , незнайно защо, тази страница в Уики-то :http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D1%81_%D0%BD%D0%B0_%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE_%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
такива политически пропаганди с религии и етнос не е добре и Доган го знае той не е ***. Хувабо бе глей ги Австииците, втората световна Хитлер пристига ми няма проблем като все едно си е у тех(той е австриец :))), после на края," що бяхте с Германия бе, ми те ни настиснаха и немаше начин ..:))", прибраха кинтите на евреите .... През соц. блока тайни банки имаха ли, имаха - наще комунисти държаха ли си там парите - държаха и още ги държат. Сега в EU ли са в EU са, в НАТО ли са - не - тряя да спазват неутралитет ала бала. Путин беше ли във Виена - беше, газ на тънко ше има ли за австрииците ми ше има, как няма да има. Ето така се праи политика и от едните и от другите като си мишок и немаш пушки и туй е то
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още