IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия реагира на асоциирането на Украйна с ЕС, вдига митата

Москва реши 174 украински стоки да бъдат облагани с по-високи ставки

11:54 | 22.09.14 г. 2
Русия реагира на асоциирането на Украйна с ЕС, вдига митата

Русия вдига митата на стоки от Украйна 10 дни след началото на процеса на прилагане на споразумението за асоцииране с Европейския съюз (ЕС), се посочва в публикуваното днес постановление на руското правителство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Новите мита ще важат за месото, млечните и сладкарските изделия, плодовете, зърнените култури, а също за бирата, виното, спиртните напитки и цигарите. Освен това митническите тарифи ще бъдат увеличени за леките автомобили, автобусите, хладилниците, облеклото, обувките, санитарния фаянс, изделията от черни метали, стъкло, цимент, бетон, пластмаса и минерални торове.

В списъка са включени пътническите и товарните кораби, машиностроителната продукция, козметиката, тъканите, мебелите и спортното оборудване, внасяни в Русия от Украйна. Общо в правителственото споразумение са посочени 174 стокови позиции, пише БТА.

В петък премиерът на Русия Дмитрий Медведев съобщи, че е подписал постановление за въвеждане на митнически тарифи за украинските експортни стоки. Той отбеляза, че "тези мита ще бъдат въведени, ако Украйна все пак започне да прилага икономическите текстове от споразумението (за асоцииране с ЕС – бел. ред.) преди определения срок или с други думи започне юридическо или фактическо прилагане на тези положения".

В петък обаче текстът на постановлението не бе публикуван, уточни ИТАР-ТАСС.

По-рано миналата седмица Европейският парламент одобри споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, което включва и споразумението за свободна търговия.

Планираше се правилата за търговия да влязат в сила от 1-и ноември тази година, но на 12-и септември Брюксел, Киев и Москва се договориха за отлагане на срока до края на 2015 г.

Споразумението предвижда политическо асоцииране и икономическа интеграция между ЕС и Украйна, както и свободен пазарен достъп за двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
мдам те демократите са най-добрите ... а терористите имат мъничак мозък, време е да се замислим, кой има мозък въобще и кой не ....No Muslim organization supports ISIS, but US & UK dohttp://rt.com/op-edge/189588-hsbc-account-closure-muslims-uk/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 33
chervenuh
преди 9 години
Русия продължава с опитите си да се гръмне в главата :) Изглежда е трудно да уцели мъничкия си мозък, та не стана от първия опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още