IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва заплашва да отреже достъпа на Украйна до руските пазари

Путин предупреждава Порошенко, че ще предприеме крайни мерки, ако Киев приложи дори част от споразумението за асоцииране с ЕС

09:30 | 24.09.14 г. 26
Москва заплашва да отреже достъпа на Украйна до руските пазари

Москва ще отреже достъпа на Украйна до руските пазари, ако Киев приложи дори част от споразумението за асоцииране с Европейския съюз, предупреждава в писмо руският президент Владимир Путин, втвърдявайки позицията си по споразумението с ЕС, което е в центъра на напрежението между Русия и Запада, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Писмото е адресирано до украинския президент Петро Порошенко и в него Путин заплашва, че дори промяна в националното законодателство на Украйна с цел прилагане на споразумението ще доведе до незабавна реакция от Москва.

"Ние все още смятаме, че само системни поправки в споразумението, които отчитат целия спектър от рискове за руско-украинските икономически връзки и за цялата руска икономика, ще позволят да се задържи съществуващото търговско и икономическо сътрудничество между Руската федерация и Украйна", пише Путин в писмото с дата 17 септември.

Руският президент не навлиза в подробности относно евентуалните ответни мерки. Миналата седмица премиерът Дмитрий Медведев обаче подписа заповед за орязване на достъпа до Русия на украинските износители. Тези мерки предстои да влязат сила, припомня Ройтерс.

Значително увеличаване на митата би означавало загуби от 3 милиарда евро годишно за бизнеса в Украйна, който изнася главно стомана, въглища, химикали и зърно за Русия.

Като отстъпка пред Русия ЕС отложи прилагането на търговската част от споразумението до края на декември 2015 г. Брюксел се надява, че тази отсрочка ще му позволи да успокои опасенията на Москва.

Путин иска обаче тристранни преговори за договаряне на поправки към споразумението на ЕС с Киев, което според него ще навреди на руската икономика.

Още новини от Източна Европа четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 17
Perun
преди 9 години
Хайде без обиди, не съм ***.И не си разбрал, не ЕС и американците ще видят, а Русия ще види кон боб яде ли. Като ги подпукат с бомбандировачи и ракети, както правят сега с Ислямската държава, ще видят как ще се опъват на световните сили. Тогава Русия ще разбере че е време и там да навлиза демокрацията, свободата, да имат хората права и свободи, и да живеят щастливо като при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
е колко години минаха от как сме демократични, над 20тина и сега как е - добре е, нямаме бачкане плащаш здравни осигуровки после като отидеш на лекар пак си плащаш, плащаш за парно, "..ама не искам парно, ама нема не искаш .." Училищата трагедия, няма детски градини, но пък си имаме толкова Молове .. :)) Улиците са като на луната, но пък си имаме дори и Bugatti Veiron по улиците... паркира се на детските площадки, продават се шмъркотици преди нямяше сега има вносни.. :)) но и пък бизнеса в интернета процъфтява особено в adamieva.info вече са свалили цените и до 30лв. ... :)) печатат се учебници на турски, аз мисля, че само с EU и с US човек може да просперира ... и дет вика Peruna *** с военна намеса май ше е най-добре тогава ше видят и EU и US ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
edimi
преди 9 години
Точно и в конспектен вид описан процеса започнал около 1986-88, официално стартирал 1989 и резуртатите от "приятелските отношения"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
колко имаш по история младеж, аз бях слаб и бягах от час, но едва след като завърших ми стана интересно и започнах да чета, но никога не е късно тряя да ти кажа ... :)) сега ние ше гризнем дръвцето зимата, а руските пингвини не ги мисли тях, те ше се опраат някакси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
ами Порошенкото ако си мисли, че Украинските производители са мнооо конкурентни със западните ... :)), ше стане леко както при нас на времето ... "яяя затваряйте тука всички заводи, предприятия, производители яя леко всички без работа, яяя вземете тука едни заеми, а как ше ги връщате си е ваш проблем ..."И тек тогава тея ше усетят дебелия европейско-американски ... Кво стана, що не е по-добре нали сме в EU ам то стана по-зле, е що така, що няяме работа ... :)) И Украйната я виждам аз като най-големия публичен дом, защото не виждам с друго кво могат да прокопсат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 20
Perun
преди 9 години
Европата и американците не трябва да търпят поведението на Русия. Нека да не отстъпват, а да кажат на Русия какво трябва да отстъпи и да си наляга парцалите. Иначе, Русия да си знае че може да последва варианта с военната намеса, както стана с Афганистан, Ирак, Либия, и т.н. примери. Русия да внимава, че скоро ще гризне дръвцето като останалите дето се опъваха на световните сили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още