IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин иска пълна промяна за търговското споразумение между ЕС и Украйна

В писмо до председателя на ЕК Барозу руският президент заплашва с "незабавни и подходящи ответни мерки", ако Киев приложи всички части на документа

09:41 | 26.09.14 г. 71
Путин иска пълна промяна за търговското споразумение между ЕС и Украйна

Президентът на Русия е поискал преотваряне на всички клаузи от наскоро ратифицираното търговско споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Украйна и е заплашил с приемането на "незабавни и подходящи ответни мерки", ако Киев приложи всички части на документа, съобщава FT.

Това става ясно от писмо, изпратено от Кремъл до председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу. Документът отразява решимостта на Русия да сложи спирачка на интеграцията на Украйна в Европа и други евро-атлантически организации, отбелязва изданието.

Припомняме, че заради опасенията на Русия от влиянието на споразумението Брюксел и Киев се договориха да отложат прилагането му за 2016 г. Еврокомисарят по търговията Карел Де Гухт определи това решение като “прекъсване” и “клауза за мир”.

Писмото на Путин е израз на осъзнаването на Москва, че с отлагането всъщност не е спечелила никакви конкретни отстъпки. Според запознати източници, пожелали анонимност, именно преговорите покрай отлагането на договорките между ЕС и Украйна са довели и до сериозен разрив в руската администрация.

Писмото на Путин е изпратено до Барозу в деня след ратификацията на споразумението от Европейския парламент (ЕП) и Върховната Рада на Украйна. Той предупреждава, че всяка стъпка по промяна на украинските закони за привеждането им в съответствие с регламентите на ЕС ще се счита за нарушение на договореното отлагане на прилагането на договора и това дава основание за отмъщение.

Същевременно украинският президент Петро Порошенко очерта амбициозен план за промени с цел кандидатура за членство в ЕС до 2020 г. Той заяви, че не желае да бави законодателните реформи въпреки руската заплаха. Планът включва мерки за борба с корупцията, децентрализиране на властта, намаляване зависимостта на Украйна от руската енергия и реформиране на съдебната система.

Изданието посочва още, че следващия вторник се събират водещите европейски дипломати, за да обсъдят възможността за смекчаване или прекратяване на санкциите срещу Русия. Високопоставен дипломат от НАТО коментира, че руските войски се изтеглят от Източна Украйна, а и безпрепятствената поне досега размяна на задържани от проруските сепаратисти и правителствените сили дава знак, че Путин може би има сериозни намерения да намали напрежението.

Според дипломати от ЕС обаче е малко вероятно Брюксел да оттегли всички мерки през следващата седмица. Най-големите европейски държави и ​​особено Германия смятат, че Кремъл не е направил достатъчно, за да оправдае подобна стъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 2 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 9 години
Щото им пука ЕС търси нови начини за диверсифциране и ще го постигне - това е единствената суровина, но това е краткосрочният коз на Путин и той го изигра като пълен аматьор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 2
абитуриент
преди 9 години
АДМИРАЦИИ.......!!!!!!.....=++++++++++++.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 9 години
хъм , оставт някой подробности : 1. Ценообразуването - при соца беше тотален крах . Дори напъните на разни служби като ДКЕВР да се опитват административно да ценообразуват в момента са катастрофа .2.Мотивацията - без келипир никой неще да си мръдне гъзо . Демек - нека някой чиновник да ми прибере 100 % от печалбата и да решава после на кого да я дава и да чака аз да ставам в 5 часа и да бачкам кат улав . 3.Преразпределението - при соца тотален хаос . Кой отрасъл заслужава и кой не решава чинОвнику - и си имаме тежка металургия без суровинна база и тотално недофинансиране на селското стопанство и леката промишленост Така че Мави - пробвахме , не се получи . А ако предлагаш да настъпваме мотиката агейн , без мен , аз съм пас !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ми мене и тебе ни е все тая дали ше е от русия или от бангладеш ама на европейските и американските фирми не им е баш все едно на тях им тряят суровините и горивата без тва нищо не стаа абсолютно нищо. И тоя си защитава интереса дет вика SS-23 и dakl както и американците техния интерес. И се пропгандира, че в ЕС ще е по различно за Украйна ми за обикновенните хоритца именно няма да е по добре, това се опивам да кажа и да докажа като взех пример наща държава, тяхната не е по-различна от манталитет от нашата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 9 години
Значи Обама ако реши да се намеси в сувернни политики е злодей, но като го прави Путин е за въхзвала странно ми е - това нещо като последни симптоми за раздвояване на личността ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 9 години
Ами там ги тресе цоцализма - какво искаш ти кажа?Ами то и сега не купувам нищо сделено в Русия, така че не знам какъв аргумент е! Купувам неща както от Китай, така от БГ така и от ЕС + САЩ но убий ме не знам да съм си купил каквото и да е направено от Русия! Дори водките им не пия, след като Финланските са с много по-добри вкусови характерстики, дори и нашите водки са на едно ниво с руските! Остава хайвер и риба, ама защо така си падам по Норвежките продукти не мога ти кажа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
"...само че хората в САЩ, Италия и Англия си направиха реформите и си организираха обществата така, че сега нивото и на образование, и на здравеопазване е в пъти по добро, от това, което беше в която и да е соц страна."Да, и сега плащат сметката! Тези трилиони борчове са цената на социалните програми и "реформите" Просто при капитализма няма друг начин - или има огромна пропаст между бедни и богати, или държавата заборчлясва, за да поддържа за своя сметка някакъв социален мир.Това, което правеха комунистите беше по-умно, защото те прибираха всичко и после преразпределяха според приоритетите си. Сега за социални нужди трябва да се печати!В момента западът е разкрачен между либералния капитализъм и държавния социализъм. Това аз го наричам "привпрофсоцлосизъм". Така обаче няма как да продължава. Или обратно към 19 век, или с пълна пара към чичко Маркс.Е, ще си спестим пролетарската революция, ако има малко останал мозък в елита, но икономическите му принципи няма как да избегнем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Нищо не се е случило , няма и да се случи.Просто Русия както всяка страна иска да защити своя пазар от нелоялна конкуренция. Украинците като си построят 2200 килиметровата стена на границата ще си имат каквото си искат споразумение с когото и да е било!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 7
SS-23
преди 9 години
Президентът на Русия е поискал преотваряне на всички клаузи от наскоро ратифицираното търговско споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Украйна и е заплашил с приемането на "незабавни и подходящи ответни мерки", ако Киев приложи всички части на документа====Харесвам го този човек и му се възхищавам, и съжалявам , че България няма такъв ръковдител ! :((((Чета по руските форуми как огромната маса руснаци отново са горди, че са руснаци!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
ето ве батко айде, че нещо не ви харесва с MP3, 50 милиона в САЩ през 2012 как живеят в 21 век в най-могъщата държава с най-силната икономика. Е на тях ЕС също не е виновен еее кой е виновен ?New study shows 49.7 million Americans live in poverty: Census Bureau release adjusted figures which reveal almost one-in-five struggle to survivehttp://***.dailymail.co.uk/news/article-2233137/New-study-shows-49-7-million-Americans-live-poverty-Census-Bureau-release-adjusted-figures-reveal-struggle-survive.htmlНещо произведено в Украйна ще си купите ли - ми не, е нещо от китайски комунисти ще си купите ли - ми да то всичко идва от комунистите. Е кое е по важно са, комунизъм или капитализъм или човек да има работа и да бачка ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още