IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин иска пълна промяна за търговското споразумение между ЕС и Украйна

В писмо до председателя на ЕК Барозу руският президент заплашва с "незабавни и подходящи ответни мерки", ако Киев приложи всички части на документа

09:41 | 26.09.14 г. 71
Путин иска пълна промяна за търговското споразумение между ЕС и Украйна

Президентът на Русия е поискал преотваряне на всички клаузи от наскоро ратифицираното търговско споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Украйна и е заплашил с приемането на "незабавни и подходящи ответни мерки", ако Киев приложи всички части на документа, съобщава FT.

Това става ясно от писмо, изпратено от Кремъл до председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу. Документът отразява решимостта на Русия да сложи спирачка на интеграцията на Украйна в Европа и други евро-атлантически организации, отбелязва изданието.

Припомняме, че заради опасенията на Русия от влиянието на споразумението Брюксел и Киев се договориха да отложат прилагането му за 2016 г. Еврокомисарят по търговията Карел Де Гухт определи това решение като “прекъсване” и “клауза за мир”.

Писмото на Путин е израз на осъзнаването на Москва, че с отлагането всъщност не е спечелила никакви конкретни отстъпки. Според запознати източници, пожелали анонимност, именно преговорите покрай отлагането на договорките между ЕС и Украйна са довели и до сериозен разрив в руската администрация.

Писмото на Путин е изпратено до Барозу в деня след ратификацията на споразумението от Европейския парламент (ЕП) и Върховната Рада на Украйна. Той предупреждава, че всяка стъпка по промяна на украинските закони за привеждането им в съответствие с регламентите на ЕС ще се счита за нарушение на договореното отлагане на прилагането на договора и това дава основание за отмъщение.

Същевременно украинският президент Петро Порошенко очерта амбициозен план за промени с цел кандидатура за членство в ЕС до 2020 г. Той заяви, че не желае да бави законодателните реформи въпреки руската заплаха. Планът включва мерки за борба с корупцията, децентрализиране на властта, намаляване зависимостта на Украйна от руската енергия и реформиране на съдебната система.

Изданието посочва още, че следващия вторник се събират водещите европейски дипломати, за да обсъдят възможността за смекчаване или прекратяване на санкциите срещу Русия. Високопоставен дипломат от НАТО коментира, че руските войски се изтеглят от Източна Украйна, а и безпрепятствената поне досега размяна на задържани от проруските сепаратисти и правителствените сили дава знак, че Путин може би има сериозни намерения да намали напрежението.

Според дипломати от ЕС обаче е малко вероятно Брюксел да оттегли всички мерки през следващата седмица. Най-големите европейски държави и ​​особено Германия смятат, че Кремъл не е направил достатъчно, за да оправдае подобна стъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

61
rate up comment 1 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
Направо си в реалният свят къде съм казал газа спира сега и до 10 години ще намерим нов?!? Газ е просто един източник, който се ползва като крайна цел да прави ел. енергия! А ел. енергия може се прави не само от газ! Тук говоря за твоят пример на потребителско ниво - болници, заводи, а у .... Това което ще стане е че 1/3 по твоят план няма да има газ, но реално ще стане че газа ще стане мнооого по висок и този, които си го позволи ще го ползва, но от друга страна това ще е сериозен сигнал за всички който могат да докарат газ, че ще са възнаградени от високите цени докато един ден всичко се нормализира! Това е в сценарият, който утре спре газа, такова нещо което аз не говоря! А и в добавка в 21 век петроло-газовите държави колонки ако не се преструктурират са обричат на мизерия! Нима не си мислиш, че още дълго ще горим фосили в каквото и форма да са! Пак казвам всички фосили в огрмната си част с за цел енергия :) Новият клондайк е иновацията във ВЕИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 1 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
Ами щом имат такъв ресурс и не постигат кой знай какво значи, че от изток идват добри "пратки" и това пак няма нищо общо с Шел или каквото и да е - ЕС не е завоевател да кажеш тук ще са шел и бомбандираме викаме окупационна армия .... ако мислиш, че така стават нещата в 21 век, то това само е Русия може да дойде .... Бавно но методично зависимостта на Русия ще пада - интересно с този нисък брент колко ще издържат - знаеш ли колко е разхода им за един барел? Ще станат интересни неща в края на годината с фиска им ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Да, но не каза до 10 години кой ще остане да мърда тук без газ! И когато след 10 години дойде (Алилуя!) този газ, ще има ли някой да го ползва и за какво?Щото нали се сещаш, че един ден без газ в София, Будапеща или Варшава значи един ден десетки милиони европейци без душ, без отопление, спрели заводи, болници, училища, детски градини... А един месец? А една година? Сещаш ли се къде си с твоите 10 години, другарю мечтател? Разбираш ли по какво се различаваме аз и ти? Че аз живея в реален свят, а ти си някъде в дебрите на идеологията и алабалистиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Добре де, няма да дупчат в Донецка област, но нищо не им пречи да дупчат в Харковсак и навсякъде другаде - Украйна е огромна! Шел могат да дупчат до насита! Защо е тази паника за газ в Европа? Шел не само Украйна, могат да залеят с газ и цяла Европа! Нали?! Защо плачат в ЕК за газова криза и пак този уикенд ще преговарят с руснаците да не спират газа? И защо всъщност Украйна не може да се разпорежда с териториите си в Донецк и Луганск? Защо армията, специални части, национална гвардия и доброволчески батальони на една 40 милионна държава и какви ли не паравоенни джагали и наемници от цял свят не могат да осигурят спокойствие на Шел да си дупчат за шистов газ? Там я има я не 10-тина хиляди парцаливи руснаци - доброволци от Украйна и Русия, може и някакъв спецназ да мърда, ама щом не могат да го снимат, начи е съвсем символичен - по-скоро събира информация. Защо не ги изринат от там и да си решат газовите проблеми, че и на Европа да помогнат? Нали Путин е *** - що го бръснат за слива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 0 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
Къде съм казал, че утре ще стане? Казах, че до 10 години газа няма да е фактор вече! Пък ти си мисли, как това е невъзможно :) Надявам се до няколко години ние да сме разработили Хан Аспарух в Черно Море + новите открития в Черно Море за добив и то в големи количества - че да станем напълно независими от любимите ви Руснация! А за ЕС ако можеш да мислиш малко обективно и не да си на час по лъжичката за слабата ЕС, с евргойските ценности и никаквия морал и вяра, можеше да видиш нещата как са! И запомни няма вечни неща, така че и руският шантаж няма да е вечен колкото на някой им се иска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
И само, ако можеш де, да ме светнеш и мен, а и публиката, кога Европа мисли да засвидетелства, ама и да намери алтернативите на руския газ - имам предвид - ако може по-конкретно - находища, срокове, цени? Щото нали се сещаш - 1020 г. е много далеч, а за тогава евентуално се очаква, евентуално и ако, по ТАР да тръгнат по 10 млрд. м3 годишно - само ние харчим по 3-4 млрд. м3, та за кой по-напред. И евентуално, да имаш идея на какви цени ще идва, защото нали е важно за конкурентоспособността. Нали затова отпадна НАБУКО - нещо не им излязоха сметките. И за втечнения газ също, щото нали това е другата алтернатива. Как ще ни се отрази на угасналата конкурентоспособност на евроикономиката газец по $600-700, докато китайците го купуват по 300-400 от ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 0 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
Ако се затрудняваш с територията ще ти дам жокер - Донецка област!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 0 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
Добре, бе живял си в соца не разбрали какво е това пропаганда?!http://***.bloomberg.com/news/2013-11-08/shell-to-drill-first-wells-in-10-billion-ukrainian-project.htmlВиж в кой район се намира и после пак говори! Шистовият газ го казах между другото, но ти за него се хвана да пишеш някакви и аз не знам какви критики ... Щом за това пишеш предполагам чиста презумпция си съгласен с всичко друго писано от мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Хаха...! Шистов газ, викаш? Ми те и поляците изведнъж заговориха за износ на шистов газ за милиарди, ама след като Газпром им удари теслата със Северен поток. Иначе добре се беха нагласили да извиват ръце с трасето през Полша. То не те де, а янките, ама все това. Даже и наш Тиквун ходи да договаря да купуваме и ние газ от Полша... хаха И колко шистов газ извадиха в Полша? Толкова ще извадят и в Украйна, защото драмата е същата - чичко ти Сам иска да чучне на газопроводите между Русия и Европа, а ако някой ден чучне и на кладенчетата в Сибир - берекет версим!Иначе ти си вервай, даже и другите убеждавай! Има доста едноклетъчни мозъци напоследък. Викат, че било от Чернобил. Според мен е повече от Свободна Европа и Гласът на Америка. Е, и на Холивуд... хахаха! Там нали винаги руснаците ядат доматите с колците... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
Отново показваш какво висока вяра ама ....Да има мозъчен тръст и две седмици след като наложиха санкции дадох на зад по редица стоки :) Страшен тръст!Ами ок дано са го измислили този тръст какво да правят, защото с всичките си действия по линия енергетиката, ЕС официално засвидетелства, че ще търси други алтернативи и ще намали зависимостта си от Русия! Не случайно стана и това Източна Украйна - 2013 Украйнците сключиха няколко договори за десетки милиарди за шистов газ + износ това сещаш се кой удари и после що стана ...А този тръст мисли, правилно но мисли за себе си! А ти нали имаш капиталистически акъл - как си го виждаш това партньора ти е играе и ти ще останеш ли с него?!? Не знам, някой път като пишете какво, че са казали от Кремъл добро утро та гледате ли къде е слънцето?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още