IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин иска пълна промяна за търговското споразумение между ЕС и Украйна

В писмо до председателя на ЕК Барозу руският президент заплашва с "незабавни и подходящи ответни мерки", ако Киев приложи всички части на документа

09:41 | 26.09.14 г. 71
Путин иска пълна промяна за търговското споразумение между ЕС и Украйна

Президентът на Русия е поискал преотваряне на всички клаузи от наскоро ратифицираното търговско споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Украйна и е заплашил с приемането на "незабавни и подходящи ответни мерки", ако Киев приложи всички части на документа, съобщава FT.

Това става ясно от писмо, изпратено от Кремъл до председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу. Документът отразява решимостта на Русия да сложи спирачка на интеграцията на Украйна в Европа и други евро-атлантически организации, отбелязва изданието.

Припомняме, че заради опасенията на Русия от влиянието на споразумението Брюксел и Киев се договориха да отложат прилагането му за 2016 г. Еврокомисарят по търговията Карел Де Гухт определи това решение като “прекъсване” и “клауза за мир”.

Писмото на Путин е израз на осъзнаването на Москва, че с отлагането всъщност не е спечелила никакви конкретни отстъпки. Според запознати източници, пожелали анонимност, именно преговорите покрай отлагането на договорките между ЕС и Украйна са довели и до сериозен разрив в руската администрация.

Писмото на Путин е изпратено до Барозу в деня след ратификацията на споразумението от Европейския парламент (ЕП) и Върховната Рада на Украйна. Той предупреждава, че всяка стъпка по промяна на украинските закони за привеждането им в съответствие с регламентите на ЕС ще се счита за нарушение на договореното отлагане на прилагането на договора и това дава основание за отмъщение.

Същевременно украинският президент Петро Порошенко очерта амбициозен план за промени с цел кандидатура за членство в ЕС до 2020 г. Той заяви, че не желае да бави законодателните реформи въпреки руската заплаха. Планът включва мерки за борба с корупцията, децентрализиране на властта, намаляване зависимостта на Украйна от руската енергия и реформиране на съдебната система.

Изданието посочва още, че следващия вторник се събират водещите европейски дипломати, за да обсъдят възможността за смекчаване или прекратяване на санкциите срещу Русия. Високопоставен дипломат от НАТО коментира, че руските войски се изтеглят от Източна Украйна, а и безпрепятствената поне досега размяна на задържани от проруските сепаратисти и правителствените сили дава знак, че Путин може би има сериозни намерения да намали напрежението.

Според дипломати от ЕС обаче е малко вероятно Брюксел да оттегли всички мерки през следващата седмица. Най-големите европейски държави и ​​особено Германия смятат, че Кремъл не е направил достатъчно, за да оправдае подобна стъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

51
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
А аз пък ти казвам, че си достатъчно ограничен,за да си го представяш Путин като подобен на теб средностатистически лемур, седнал на едно бюро, чете в интернет и от време на време измисля нещо и се разпорежда...! хахаха! Некъв батюшка, затънал в комплексарщина и властомания?Имаш ли си и бегла представа какви мозъчни щабове, какви база данни и какво източници на информация работят за институцията "Президент на РФ"? Имаш ли идея колко години назад са проиграни и разкостени до най-малка подробност всички варианти на събитията, които виждаме да се случват в момента? Май не си много наясно за мащабите на процесите, които се случват пред очите ни, какви са залозите и от какъв мащаб са играчите в тях...? И че ако Русия ще излиза от енергийния пазар на Европа, това тя го знае от поне 5 години, а ако не - също! И ако няма да излиза, Путин много добре знае как това да не се случи. Не защото той е много умен, а защото може да си позволи да го съветват най-умните, при това - не само руснаци!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Социализмът не е по дифолт това, което направиха комунистите. Това бяха други години, друга култура, други условия. Комунистическият социализъм беше под обсада, беше денонощно във война. Това създава и съотвената психология - войнствено-лозунгарската, казармена атмосфера. Руснаците наложиха техния пролетарски аскетизъм на една буржоазна Европа и много малко хора разбраха философията, че първо трябва да се осигури на всеки образование, здравеопазване, работа и жилище, но на ВСЕКИ! След това - другите екстри. Когато в соцлагера не остана нито един неграмотен, гладен и безработен, тогава хората спряха да ценят това, защото забравиха, че може и без него. Никой не знаеше вече какво е глад или социално изключване. Всеки вече гледаше във витрините на Кореком и псуваше системата, че не му е осигурила и тези екстри. И това само 30-40 години след опостушителна война. Но никъде никой не беше постигнал и едното и другото беше или кореком до кореком, или социална сигурност!Който е чел Маркс знае, че той предвижда случването на социализма само в най-развитите капиталистически държави и то в няколко едновременно! Това добре го отбележете! Социализмът ще се случи, защото е неизбежен! Просто няма как до безкрай държавата да плаща борчовете на прекалено големи, за да фалират и да поема техните ангажименти към социалната система. Рано или късно ще си получи и съответния дял от собствеността върху активите на тези стопански субекти. Първо най-едрите, после и по-надолу...Единственият начин да се спаси капитализмът е война, която да ни върне 100 години назад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
Добре, защо писа този рецитал - що не четеш какво ти се пише! Нали вашето поколение се слави с интелект и всички възвишени ценности!Никъде не съм казал, че има десетки други тръби или че ще е евтино точно обратното! Казах ЕС работи силно да диверсифицира и да намали газовата си зависимост! А и сега Русия внася около 1/3 от газа така, че другите 2/3 идват по-друг начин по други тръби или LNG терминали - като казах това ЕС има капацитет от 200 милиарда кубика- а целият руски внос е 160 милиарда кубика! Южният Газов Сектор влиза в процес на създаване, както се търсят редица други решения! Затова и казах, ама кой да чете Путин изигра като аматьор перфектният си коз за газа! Няколко години може да търпим всички негативи, но след това .... Би ли се хванал на бас, че газа на Русия ще е фактор след 10 години?! Случайно да знаеш какво става с политиките към Иран? Пак ще кажа за н-ти път Путин можеш да цоца дългосрочно от ЕС, но уви и вие се възхищавате на този подвид?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Така е - не са единствени, които имат газ. Земята е пълна отвътре с газ. Както виждаш, не е проблемът да го намериш и извадиш, а да го закараш до сериозен, платежоспособен пазар. До Европа в момента, обаче, единствените, които са докарали тръби и продължават да строят газопроводи са тъпите руснаци. Както видяхме наскоро, строителството на газопроводи от по няколко хиляди километра не е нито евтина, нито проста работа. Това мъъъничко различава руснаците от всички останали, които имат газ - те са го докарали до под *** ни и ние трябва само да си платим и да го ползваме. Ако обаче мислиш, че за ЕС е по-изгодно да си докара сам газ по негови си тръби - ОК! Значи знаеш и от къде, срещу какви пари, в какви срокове и пр... И най-вече - до тогава как ще го караме? Щото без евтина енергия няма икономика, а европейската икономика и без този проблем е за мустака отсекъде! Сега ни липсва само газова криза, загуба на пазар за куп стоки, увеличаване на военните разход и за десерт десетки милиарди за строеж на газопровод!Ноо, явно вашето поколение в има властта и решава делата в ЕС видно по резултата... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
Що ли така не звучиш убедително?Поне вярваме в капитализма, но в моя бизнес доверието е най-важното - нямам контрагенти, които да ми извиват ръцете или да ме заплашват! А към тези, които нямам доверие взимам всичко предварително! Виж колко странно всички външни контрагенти на Русия държат предварително да им се плати после доставят - що така? Както аз сигурно и ти, ако си позволиш да се правиш на интерес ще накараш клиентите ти да отидат в конкуренция дори и това да ги удари по джоба!Това и казах но не можеш проумееш кремъл на ниво бизнес освен да заплашват и го вадят голям не могат! Не забравяй Русия не са единствените с газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 4
абитуриент
преди 9 години
+++++++++++++++............УДОВОЛСТВИ Е ДА ТИ ЧЕТА ПОСТОВЕТЕ......!!!!!!..... АДМИРАЦИИ......!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Не вярвам на никаква путинска и мутинска политика! Вярвам само на капиталистическия си разум! Ако ти си Барак Обама, аз съм шефът на Ексън Мобайл! Ако ти си от Левски или ЦСКА, аз не гледам футбол, а продавам на агитките плакати на звездите им! Така по-лесно ли ще ме разбереш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 9 години
Горбачов се ОПИТА да реформира КПСС - много късно разбра че това е невъзможно . Живков беше къде къде по вчас от него , но Горбачов му спретна преврат . п.п.предателите Мави ги давят в морето , а не им се прави метани от сутрин до вечер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Никога не сме фалирали! Ние се предадохме, защото ни предадоха! Руснаците с Горбачов начело се предадоха, защото Лариса искаше да я посрещат на запад като равна и за това плати СССР. Горбачов положи държавата си в краката на американците за да задоволи своята и на жена си суета. Понякога нещата са по-прости, отколкото някои са склонни да приемат! Горбачов искаше руснаците да живеят като американци и германци, но не беше достатъчно умен, за да разбере, че има и национално-психологически, и антропологични, и исторически, и куп други фактори, които формират бита и културата на една нация и не могат всички да правят едно и също. И друго не разбра - че никога западът няма да приеме Русия като равна. Това го разбра малко по-късно, когато измуча, че го били излъгали. Нанси Рейгън била обещала на Раиса, че НАТО няма да се разширява на изток... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
Виждам, че вярваш силно на Путинската политика нямам желание, да ти променям мнението просто ще поживеем и ще видим кой ще излезе на края крив и кой прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още