fallback

Джордж Сорос: Украйна е само един от проблемите на Европа

Руската атака срещу Украйна е непряка атака срещу Европейския съюз, коментира легендарният инвеститор

19:21 | 23.10.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европа трябва да бъде още по-активна в помощта си за Украйна в нейната борба срещу Русия. На това мнение е милиардерът Джордж Сорос, цитиран от CNBC. Легендарният инвеститор смята, че това е най-вече в интерес на региона.

„Европа трябва да действа съвместно и още по-активно в помощта си за Украйна, която се бори за своята идентичност“, казва той в Брюксел. „Тъй като Украйна иска да бъде ефективна част от Европа, то атаката срещу Украйна е непряка атака срещу Европейския съюз.“

Според Сорос Русия заплашва „самото съществуване“ на Европа. Той е категоричен, че е в интерес на Европа и неин дълг да подпомогне на Украйна в борбата й за независимост.

Милиардерът, който е роден в Унгария, неведнъж е предупреждавал за втора Голяма депресия и смята, че Европа вече е изпаднала в дефлация.

„Не съм единственият. Мисля, че темата вече е общопризната“, казва той. Според него фискалните стимули в Европа и най-вече – в Украйна, са необходими, тъй като паричната политика действа едностранно. „Нужна е по-балансирана политика“, добавя Сорос.

„В момента в Европа има много проблеми, като Украйна е само един от тях“, отговаря той, запитан за потенциала на региона като дестинация за инвестиции. „Да се надяваме, че те ще разрешат проблема. След това ще стане много интересно.“

Сорос не коментира волатилността на международните пазари, която е характерна за тях напоследък.

„Вече не съм активен при управлението на парите. Аз съм външен наблюдател и възгледите ми не са толкова остри, каквито бяха“, коментира с усмивка легендарният инвеститор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
fallback