IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: ЕС трябва да изгради план „Маршал“ за Украйна

Според инвеститора страната има нужда от мениджърска експертиза и достъп до пазарите

22:50 | 27.02.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Сорос: ЕС трябва да изгради план „Маршал“ за Украйна

Европейският съюз, под ръководството на Германия, трябва да предприеме скъпа акция за подкрепа на украинската икономика. Това твърди известният инвеститор, милиардер и филантроп Джордж Сорос в статия за изданието  Project Syndicate.

По думите му програмата за изпадналата в трудности Украйна трябва да е подобна на американския "План Маршал", благодарение на който Европа се възстанови от Втората световна война. 

„Надявам се, че Европа под германско ръководство ще отговори на предизвикателството. От няколко години твърдя, че Германия трябва да поеме отговорностите и рисковете от доминиращата роля, която играе в Европа. Днес Украйна се нуждае от модерния еквивалент на "Плана Маршал" (...) и Германия трябва да играе ролята, която САЩ изиграха навремето."

„ЕС, заедно с Международния валутен фонд, трябва да създаде мултимилиарден спасителен план, за да спаси държавата от финансов колапс“, пише още инвеститорът.

Сорос твърди, че Украйна ще има нужда от такава помощ отвън, която може да ѝ даде само ЕС – „мениджърска експертиза и достъп до пазарите“.

По време на деветдесетте години мащабните инвестиции на компании от ЕС са подпомогнали на Източна Европа с подобна експертиза и достъп, пояснява Сорос. Сега „Украйна, със своя висококачествен човешки капитал и диверсифицираната си икономика, е потенциална атрактивна инвестиционна дестинация“, отчита Сорос.

Същевременно обаче той предупреждава, че навремето планът на САЩ не е бил приет от СССР и така е допринесъл за разделението на Европа по време на Студената война. "Едно повторение на Студената война ще нанесе огромни щети и на Русия, и на Европа, и особено на разположената между тях Украйна“.

„Украйна зависи от руския газ и има нужда от достъп до европейските пазари за своите продукти, така че трябва да поддържа добри отношения и с двете страни“.

И отново Германия трябва да бъде водеща в тези усилия, подчерта Сорос. „Канцлерът Ангела Меркел трябва да убеди руския президент Владимир Путин, че Русия е партньор по отношение на украинското възраждане, а не опонент.

Арсений Яценюк, който бе избран за украински премиер в четвъртък, обрисува черна картина на икономиката на страната.

„Хазната е празна, имаме дългове от 75 млрд. долара, а обшият дълг на Украйна е 130 млрд. долара. Пенсии в пълния им размер не са плащани от месеци“, заяви той пред The Wall Street Journal. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Няма под кои :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
MyPr0gres
преди 10 години
Съжелявам, но не мога да приема изказването на баща ти че в българия има само вода... Първо (аз съм Хидрогеолог), българия е на едно от последните места по запасни на водни ресурси (ако става въпрос за минерални води съм съгласен, че сме в челната 3-ка) второ, ако баща ти е геолог (истински естествено) едва ли ще каже подобно нещо - да в българия няма кой знае колко много залежи на природни изкопаеми, но все пак има достатъчно за да не се пренебрегват... и 3-то българия е доста интересна страна в геоложко отношение, така че ако обичаш (без да те обиждам), пиши по други теми в който си по в час!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Жорко, ти що не фунднеш един украински маршАл? Имаш достатъчно пари, а нали казваш че е атрактивно за инвестиции пък на теб това ти е работата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 10 години
То и бг дупетати се плюят в парламента ама после се оказва кой на кои зет,снаха,вуйчо.....това с плюенето не е показател
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 10 години
Хайде да видим какви отговори ще дадете на въпроса защо централните банки съхраняват физическото злато в трезора на фед?нямат ли си тяхни сигурни трезори ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
До преди малко гледах една от многото конференции на Путин 4 часа от 19.12.2013Как не се умори този човек да говори!даже видях едно момче държеше българско знаме,но не го познавам, журналист ли беше или не.А ето и линк в ю-тубЗаслужава си да се чуе:https://***.youtube.com/watch?v=YoDD_FXrpm8Доколкото знам, Комунистическата руска партия е срещу Путин.И за какво ни плашат непрекъснато с Русия, не разбирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Да се инвестира е лесно, ако изобщо имат намерение за това.Копаят злато в България и ето ти Маршал план!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 12
Stone_Kold
преди 10 години
Никви пари на данъкоплатците не се харчат......просто от клавиатурата ще напишат 35 000 000 000 $ че са им дали и след това държавата украйна ще стане тяхна....като целта е да докопат русия но без война защото това ще е края на въртенето на планетата.....бг е интересна до толко че да контролира сащ трафика и го правят без да ни стрелят...за несметните изкопаеми за който чета тук ще кажа че са глупости,баща ми беше геолог инжинер по живковъ и активно е участвал в разработване на находища и от него знам че освен вода в бг няма нищоооо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
nobel
преди 10 години
Колкото повече се замислям, толкова повече ми се струва, че украинското настояще е нашето бъдеще. А украинското бъдеще какво ще е - въобще не ми се мисли. То че план Маршал няма да има е ясно и до "следвоенно възстановяване" сме още много далече. Иначе великият инвеститор много го бива да дава акъл как трябва да се харчат парите на данъкоплатците. Интересно той като е такъв голям филантроп колко ли е инвестирал в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още