IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Оставането на Германия в еврозоната изпълни най-лошите ми очаквания

В момента властта е в ръцете на кредиторите, посочи популярният инвеститор

18:15 | 12.03.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сорос: Оставането на Германия в еврозоната изпълни най-лошите ми очаквания

Германия трябваше да напусне еврозоната, чрез което щеше да спомогне за подобряването на състоянието на задлъжнелите икономики от валутния съюз, заяви популярният инвеститор Джордж Сорос. Милиардерът обсъди бъдещето на Европа по време на събитие в Лондон в сряда.

По думите му излизането на най-голямата икономика в Европа от блока вероятно щеше да отслаби еврото, което потенциално се разглежда като плюс за възстановяването на износа, а оттам и на целия регион.

По отношение на решението на Германия да остане във валутния блок, Сорос заяви: "Това изпълни най-лошите ми очаквания", и добави: "В момента властта е в ръцете на кредиторите".

Изявлението на милиардера последва представянето на книгата му "Трагедията на Европейския съюз", в която Сорос поставя гласно въпроса дали не е твърде късно да се запази единството на съюза.

"ЕС може и вече да е нещо от миналото", се посочва в прессъобщението, съпътстващо представянето на книгата.

"През последното десетилетие ЕС се превърна от единна глобална сила до капризна конфедерация от държави с потресаваща безработица, възмутено търсещи помощ от незаинтересованата Германия", отбеляза Сорос.

Според инвеститора ако ЕС се срине, последиците ще се усетят доста по-далеч от Европа. Вероятно ще има "сериозни икономически и политически последствия" за САЩ и останалата част от света.

Основателят на Soros Fund Management също така отбеляза, че кризата при еврото не е била неизбежена, а вместо това е била в резултат на "предотвратими грешки в политиката, икономиката и финансите".

Еврозоната продължава битката си с кризата с държавния дълг от 2009 г., която срина редица европейски сектори. Същевременно обаче еврото все така печели позиции спрямо долара, засилвайки се с 13 на сто от средата на 2012 г. насам.

Сорос призова европейските политици да реагират на тези "необичайни обстоятелства" бързо. "Неговите думи са директна атака към изчаквателната стратегия на германския канцлер Ангела Меркел в кризата на еврото", се посочва в уводните думи към изданието.

Повече от Джордж Сорос вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Кога е бил моментът Германия да излезе от ЕЗ и къде ?Кой болен мозък е залагал на подобен сценарий ? Да заложи на UK хем по реалистично хем в негов стил .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
политиците не са отделени и независими (свободни) от печатарите, а са техни проводници, ползвани да организират цирка пред маймуните за да спечелят чрез доверието им, съучастието им (демокрация -> маймуните "участват" чрез избора си в управлението --> затова в последствие винаги се казва: "Вие сте си ги избрали, Вие сте си виновни!")! Този е също инструмент на печатарите, но друг тип. Той не влияе на политиците - нито директно, нито по какъвто и да е начин, а по-скоро влиянието на политиците и неговото се комбинира в/у маймуните!А "тъпия" им план, е най-умното нещо което може да ти се случи ако си способен да разбереш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Единсрвеното, на което можеш да се надяваш, е да разбереш какво по дяволите става наистина, на всяко отделно място по света и на всички в баланс! Даже ако 'фанеш мусиката предварително си върха...ама да си мислиш че ТИ знаеш нещо, дето тези които пишат и прилагат ПЛАНА не знаят ... е меко казано ненормално!!По повод това, дето ти си "мислиш" че "Япония вече си отчита грешката и драпа със зъби и нокти да си обезцени йената" -> можеш да прочетеш че АЗ преди 5месеца съм го казал, ама не защото Япония не се е сетила тогава, а защото аз знам какво мисли да прави:http://***.investor.bg/aziia/336/a/triabva-li-iaponiia-da-uvelichi-danyka-vyrhu-potreblenieto,157339/ато ти в дългосрочен план:http://forums.investor.bg/news/comments/165659/338.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Как се самоизгражда, самозибира и следва независимо от конкретните назначени ръководни карикатури настоятелно еднозначната и еднотипна политика ЕС, ЕП, ЕК ЕЦБ и т.н. булшит??? Та изхождайки от това поле на избор спрямо полето на мислене в ТВ-реалност /определящо скопеното маймунско поле на избор/, как ще намериш обяснение за него на ниво държави... та да изхождаш само от него мъчейки се да обясниш процеси зависещи от друго - превъзхождащо това поле на избор...Този е толкова близо до "печатарските наместници", че му личи напъна да излъже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още