IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

25 години по-късно - Централна Европа все още е в ролята на догонващ

Предизвикателството пред региона е да се учи от грешките на южноевропейските страни, пише Wall Street Journal

08:13 | 18.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Братиславски храд в столицата на Словакия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Братиславски храд в столицата на Словакия. Снимка: Ройтерс

Това, което възпира Централна Европа, са структурните предизвикателства, които биха били познати на всеки, който е проследил развитието на дълговата криза в Южна Европа – корупцията, връзкарството, прекомерната бюрокрация и неефективните съдебни системи, които възпират инвестициите. Например, Словакия и Чехия се сринаха в класацията за корупция на Transparency International. Унгария изгуби позиции в класацията на Световната банка за правене на бизнес, а Полша се представи зле в области като лекотата, с която се учредява дружества, или се придобива разрешение за строеж.

В резултат най-вече на безизходицата регионът постепенно започна да не успява да харчи всички пари от европейските фондове. Същевременно корупцията и липсата на конкуренция също повишиха разходите на предприетите проекти. Цената на километър по един от последните инфраструктурни проекти в Словакия е над цената на подобни проекти в Западна Европа.

Както и в Южна Европа, перспективите пред Централна Европа зависят от структурните реформи. Все още качеството на управлението се движи зигзагообразно в региона, смята Байнаи. Всяка държава трябваше да се бори с периоди на популистки, по-малко пазарно ориентирани правила. Пример за това са 90-те години в Словакия, Полша през последните десет години и Унгария днес.

До голяма степен членството в ЕС доведе до по-добро управление особено в годините преди приемането в съюза. Последните опити на унгарския премиер Виктор Орбан да ограничи свободното слово и независимостта на съдебната система показват, че напредъкът не може да се приема за даденост и ограниченията на ЕС могат да не бъдат ефективни, за да предпазят страните от това да се върнат към потенциално вредните последствия за инвестициите и растежа.

Но членството в ЕС също така може да затрудни реформите, необходими за избягването на това, което икономистите наричат "капан на средните доходи" (middle-income trap), и да направят прехода към икономика, създаваща повече добавена стойност, базирана на високата производителност на труда и иновациите. Редом с ползите от свободния приток на стоки и услуги членството отклони много голяма част от елита на региона към по-добре платени работни позиции в европейските бюрократични институции и насърчи прекомерната зависимост от европейските субсидии.

Беше впечатляващо как по време на срещата на Tatra Investment в Братислава в панелите, посветени на стимулирането на растежа в региона, доминираха дискусиите как да се привлекат по-голяма част от предложените 300 млрд. евро, които ЕС възнамерява да отпусне за инвестиции в инфраструктура, вместо да се обсъждат начините за отключване потенциала на частния сектор. Наистина – средствата от ЕС ще се окажат ключов фактор за перспективите пред растежа в региона в следващите години, отбелязва Erste Group.

Предизвикателството пред Централна Европа е да се учи от грешките на южноевропейските страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 5
forexboy
преди 9 години
Това е така, защото на Запада така му изнася и той прави всичко възможно за запазване на статуквото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още