fallback

Силуанов: Русия губи 40 млрд. долара годишно от санкциите на Запада

Ако прибавим и ефекта от спадащата цена на петрола, загубите растат до 140 млрд. долара, посочва руският финансов министър

16:12 | 24.11.14 г. 58

Годишните загуби за Русия от санкциите на Запада възлизат на около 40 млрд. долара, заявява руският финансов министър Антон Силуанов.

По думите му към тези загуби трябва да се прибавят още между 90 и 100 млрд. долара, които не влизат в руския бюджет заради ниската цена на петрола, който само през последните месеци поевтиня с около 30 на сто, съобщава БНР.

По време на провеждащия се в Москва международен финансово-икономически форум Антон Силуанов посочва, че политическите санкции имат негативно въздействие не само в областите, за които се отнасят, но съща така върху цялата икономика.

Финансовият министър дава пример с намаляващия поток чуждестранни капитали и инвестиции от развитите страни. Според него друг негативен фактор през последните месеци е изтичането на капитали.

"Русия и по-рано се е сблъсквала с този проблем, но ако в предишни години сумата е била около 100 млрд. долара, то тази година се очаква тя да нарасне на 130 млрд. долара. Това се дължи до голяма степен на активното обръщане на спестяванията от рубли в чуждестранна валута преди всичко от страна на населението", смята руският финансов министър.

По-рано през деня анонимен източник от руското правителство посочи, че властите в Москва са решили да започнат диалог с членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) относно възможността за общо намаляване на производството на "черно злато".

"Такива мисли имаше и преди, но не получиха голяма подкрепа. Ситуацията се е променила през последната седмица", отбелязва той.

Новината дойде след посещението в Москва на министъра на външните работи на Венецуела Рафаел Рамирес. До септември той бе министър на енергетиката на страната и ръководител на държавната петролна и газова компания PDVSA.

Рамирес разговаря с руския енергиен министър Александър Новак, като двамата изтъкнаха, че са обсъдили ситуацията на световните пазари. Както властите в Москва, така и тези в Каракас апелират за намаляване на производството на "черно злато".

"Спадът на цените на петрола наистина влияе на икономиките на Русия и Венецуела. Очевидно е, че ситуацията сега е в ръцете на ОПЕК, но организацията не е готова да намали производството едностранно...", заявява един от източниците на "Комерсант".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
fallback