IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика е нараснала с 0,8% за деветмесечието

Темпът на покачване на БВП съвпадна с очакванията на местните власти, но изненада пазара

16:11 | 21.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руската икономика е нараснала с 0,8% за деветмесечието

Въпреки опасенията на мнозина, че икономиката на Русия постига нулев или отрицателен растеж през тази година представените в петък данни на Федералната статистическа служба изненадаха повечето пазарни участници.

Според Ростат брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия в периода януари-септември 2014 г. се е увеличил с 0,8% на годишна база, съобщава „Интерфакс“. Темпът на икономическа експанзия съвпадна с очакванията на местните власти.

През миналата седмица Федералната статистическа служба публикува първата оценка за икономическата експанзия през третото тримесечие. Данните показаха ръст от 0,7% за периода, което съвпадна с изчисленията на икономистите.

Тримесечие по-рано, в периода април-юни, растежът на БВП достигна 0,8% след покачването с 0,9% през първите три месеца на годината.

Министерството на икономическото развитие на Русия все още запазва прогнозата си за растеж на БВП за 2014 г. в рамките на 0,5%, макар че с оглед на правителствените данни не е изключено темпът да се окаже дори по-висок.

Също през миналата седмица Руската централна банка актуализира очакванията си, понижавайки прогнозата си за растеж на БВП за текущата година до 0,3%. Предходната оценка бе за равнище от 0,4 на сто.

Прогнозата на Министерството на икономическото развитие за растежа на икономиката през 2015 г. е за темп от 1,2%. Институцията обаче вече обяви, че ще актуализира оценката си по-късно през декември.

Според базисния сценарий на централната банка темпът на икономически растеж през 2015 г. ще бъде равен на нула в сравнение с предходната оценка от 0,9-1,1%, актуализирана през септември. За 2016 г. прогнозата е за 0,1% (при 1,8-2% до септември), а за 2017 г. - 1,6% (2,2-2,5%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още