fallback

Путин приема агресивната политика на Руската централна банка, засега

Има напрежение между правителството и централната банка, смятат експерти

08:46 | 26.11.14 г. 11

Руската икономика е разклатена от икономическите санкции и силното поевтиняване на петрола. В тези условия президентът Владимир Путин разреши на централната банка да предпише силно лекарство – значително увеличение на лихвите макар и в същото време въвеждане на плаващ курс на рублата.

Подобни мерки биха могли в голяма степен да съдействат за изпадането на страната в рецесия през идната година, но пък засега не допуснаха финансова паника, рязко ускоряване на инфлацията или пък стопяване на валутните резерви. Всички тези злини, които през 90-те години помогнаха на Путин да катапултира във властта, пише Ройтерс.

Наблюдателите, които следят дейността на централната банка, твърдят, че агресивните ѝ действия са под диктовката на Путин, известен с това, че отблизо ръководи руската машина на властта, давайки свобода на действията на технократите в банката.

"Засилват се критиките срещу централната банка и цялото правителство - галеното кученце на Путин", казва високопоставен правителствен източник. "Само че, ако се анализират всички елементи, сега централната банка е много по-самостоятелна, отколкото си мислят широк кръг хора."

От високите лихви ще заболи. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви, че със сигурност ще има рецесия, прогнозирайки свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0,2% за цялата 2015 г.

Политиците започнаха да мърморят. Министърът на икономиката Алексей Улюкаев изпрати писмо до Кремъл през лятото, призовавайки спешно за по-силно "сътрудничество" между банката и правителството. Това се възприе като молба за по-либерална политика в подкрепа на бизнеса.

"Има напрежение между правителството и централната банка. Ефектът от тази стабилизираща политика се очертава като задълбочаване на рецесията", коментира Кристофър Гранвил, управляващ директор на лондонската консултантска компания Trusted Sources.

Самият Путин се бе оплаквал от високите разходи на кредитирането. Засега обаче той изглежда има доверие на ястребовите инстинкти на банката.

"В стратегически план действията на централната банка отговарят на желанията на ръководството", посочва Гранвил. "Стабилността е върховният приоритет, който се поставя над избягването на отрицателен растеж на всяка цена."

При все това винаги има вероятност Путин да промени подхода си. За това той намекна във вторник, 18 ноември. Говорейки с финансовия министър Антон Силуанов, Путин призова централната банка и правителството да работят екипно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:49 | 08.09.22 г.
fallback