IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин приема агресивната политика на Руската централна банка, засега

Има напрежение между правителството и централната банка, смятат експерти

08:46 | 26.11.14 г. 11
Путин приема агресивната политика на Руската централна банка, засега

Фикс идея

Лихвите са се превърнали във фикс идея за руснаците от 90-те години, когато хиперинфлацията след рухването на Съветския съюз разруши финансовата система, унищожавайки спестяванията като постави на колене икономиката.

Вторият валутен срив и неплатежоспособността от 1998 г. доведоха през следващата година Путин на власт и стабилната рубла бе най-оценяваното от всичките му постижения по време на неговото управление. Самият Путин направи много за независимостта на централната банка.

"Ние - от равнището на изпълнителната власт – не се месим в политиката на централна банка," каза той, когато се срещна с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард. "Централната банка, според закона, води независима политика. Но ние, разбира се, следим внимателно какво става."

В коментар в електронно писмо банката заяви, че независимостта, "един от главните принципи в разбирането на паричната политика", е гарантиран от конституцията. Някои от критиците на Путин посочват, че той стои настрани от паричната политика, защото се чувства несигурен в сфера, която е извън неговата компетентност.

"Руската централна банка е най-независимата институция в съвременна Русия", твърди Сергей Алексашенко, бивш заместник на гуверньора на централната банка и критик на президента. "Това произлиза от неспособността на г-н Путин да разбере как действат паричните власти. Той си дава сметка за значението и влиянието на централната банка, но се страхува да й въздейства силно."

Спецове с очила

Противно на някои министерства и водещи компании, в управлението на банката не влиза нито един власт имащ от старите приятели на Путин. Това е екип от спецове с очила; не можете да спорите дали са повече или по-малко компетентни, те са си спецове," коментира високопоставен източник от правителството.

Путин сложи своята довереница 51-годишната Елвира Набиулина начело на банката за 17 месеца, след като тя бе негов икономически съветник.

"Тя се оказа по-силна от очакваното като управител на централната банка", посочва Андерс Аслунд от института за международна икономика във Вашингтон Peterson.

Набиулина на свой ред предаде паричната политика в ръцете на Ксения Юдаева, икономист, изучила се в САЩ и сочена като една от най-добрите в страната.

Стабилността на рублата от годините на Путин бе гарантирана от големите валутни резерви, спечелени от продажбите на петрол и газ. Само че, след като цените на петрола спаднаха, а на Русия ѝ бяха наложени санкции заради кризата в Украйна тази година, дори руските резерви от 420 милиарда долара, натрупани за черни дни, показаха, че имат предел.

След като през октомври похарчи 30 млрд. долара в подкрепа на националната валута, Набиулина приложи дългоочакваните планове за въвеждане на плаващ курс на рублата, загърбвайки усилията курсът да бъде държан в пределите на официалния коридор.

На паметния 10 ноември, когато новината бе съобщена, дори ръководителите на отдели в банката бяха изненадани, посочи източник, подчертавайки способността на Набиулина да не допуска изтичане на информация.

Преди да пусне на свобода рублата, Набиулина силно вдигна лихвите, за да гарантира, че спестителите ще запазят влоговете си в рубли и освен това, за да парира паническо изтегляне на пари, каквото имаше през 1998 г.

Рублата все така е поевтиняла с близо 29% спрямо долара, но курсът ѝ тръгна нагоре през последните дни. По-рано миналата седмица Набиулина стоически защити решението да се въведе плаващ курс на рублата.

"Абсолютно невъзможно е да се контролира валутният курс... при сегашните икономически условия, в които се намира руската икономика, запазвайки зависимостта ѝ от цената на петрола", заяви тя пред депутати в долната камара на парламента.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Модерно ли каза? Най ми е драго някой да ми каже, че има фобия с руски оттенък!Не е модерно, ами ги тресе страха, доларофилчетата!Затова са толкова много помиярските статии./ Да ме извинят кастрираните от демокрацията ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Щото запада така е наредил и тва се харчи в момента да си анти руско настроен е модерно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
не засега е -402$ ше го подържим няма страшно сега рублата зависи от петрола както го гледам петрола няма да стои много дълго там, гледам го, че се тормози нещо там образува дъно щом така се мота рублата не мое да избяга кой знае къде и swapa е 9.45% срещу 0.25%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Zarev
преди 9 години
И аз следя всичко, че в сравнение с миналата година ми изчезнаха всички клиенти от Русия - има няма към 1.5 милиона евра. Като казвам, че чета всичко това означава от Lenta.ru, през РБК, Ведомости и прочие. Като махна надутите пожелателни статии, не виждам нищо добро.Ето нещо и от техния МИНФИН отпреди малко: http://lenta.ru/news/2014/11/26/budget/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Zarev
преди 9 години
И резултатът е ....Официальный курс евро на четверг вырос на 2 рубляОфициальный курс евро к рублю, установленный ЦБ РФ на четверг, вырос сразу на 2,03 рубля до 57,9052 рубля, курс доллара на 1,45 рубля, до 46,4244 рубля, следует из данных Банка России. Стоимость бивалютной корзины выросла по сравнению с показателем на среду на 1,71 рубля, составив 51,59 рубля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
баце, как ти е рублата? затвори ли я ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
тва всичкото със 20 кила санкции и без никво кредитиране от западните банки, изтегляне на инвестиции, падане на петрол, обезценяване на рубла, заплахи от НАТО и т.н. Аз не знам ако с България се случи таквоз нещо до са да сме кат Украйна на квадрат и сме валат. Те наще зорлем докарват до 1.4% глупаците със всякакъв достъп за руската икономика се притеснили ... LOL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ем не знам тука даже врага вижда лек разтеж, някои виждат някои не еле па БТА - LOL :)) Standard & Poor Predicts Russia Will Avoid Recession, Downgradehttp://***.themoscowtimes.com/business/article/standard-poor-s-unlikely-to-change-russia-s-rating-even-if-hit-by-recession/511776.html...Presenting a much rosier view of Russia's prospects than most analysts, S&P said in its medium-term outlook that gross domestic product would grow 0.7 percent next year and 1.4 percent in 2016....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
аа, даже е спестено много. там военен преврат готвят срещу путин ама западните СМИ мълчат м*мка им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
е щом Reuters каат, че е така ... :)) ни китайската страница - xinhuanet.com, нит руските - rt.com/sputniknews.com и в немските няма такова нещо - n-tv.de ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още