IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Капиталовият контрол не води до нищо полезно

Правителството обаче ще приеме пакет от мерки в подкрепа на рублата, заяви руският премиер

16:37 | 17.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Медведев по време на срещата си&nbsp;с министри и водещи корпоративни ръководители. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Медведев по време на срещата си с министри и водещи корпоративни ръководители. Снимка: Ройтерс

Руският премиер Дмитрий Медведев призова населението за запазване на спокойствие, като увери, че страната разполага с ресурсите за превъзмогване на кризата.

„Всички икономически и производствени цели, които сами сте си определили - страната разполага с валутните ресурси за постигането им", заяви Медведев по време на предавана на живо по телевизията среща с министри и водещи корпоративни ръководители, цитиран от Ройтерс.

Според Медведев обаче руската валута се срива заради външни фактори. Продължаващият спад на цените на петрола и западните санкции са това, което натиска надолу рублата, пояснява премиерът. По думите му тези фактори не зависят от Москва.

„Предишните финансови пазари на практика са затворени за нашите банки и компании. На рублата не ѝ остава друго, освен да реагира на това“, поясни руският министър-председател. Тази нестабилност по думите на Медведев вреди както на гражданите, така и на банките и на реалната икономика. Въпреки това премиерът се изказва срещу засилено регулиране на руския валутен пазар.

„Ние действаме въз основа на това, че бъдещите ни действия трябва да се основават на пазарни механизми", заяви той, като избегна употребата на контрол върху капитала, за да се ограничат валутните сделки. „Няма смисъл в привеждане на изключително тежки регулации в тази сфера, каквито имаше някога. Това не води до нищо полезно", каза Медведев. Същевременно премиерът признава, че рублата се е потопила под "нивото на комфорт" за икономиката и обществото.

Премиерът увери представителите на водещите експортни фирми, че правителството ще приеме пакет от мерки. Детайли за него обаче не се назовават. Освен това финансовото министерство ще се опита да подкрепи рублата с разпродажба на валута, поясни премиерът.

Засега изглежда, че посланието на Медведев сработва - рублата се стабилизира на нива от 65,3 за долар, след като по-рано стигна 68 рубли, а вчера бе около 75.

Всичко за кризата в Русия четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
Престъпление е за икономиката и народа, ако минималната заплата е под 40% от БВП на зает, и валутата не е фиксирана върху поне три основни стоки произвеждани в държавата, и тази валута да бъде обменяна за стоките от фиксинга или валутната им равностойност дори и след 1000 години, което да го пише в конституцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
Здравееей Пинокиооо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още