fallback

Полша призова за постоянство относно санкциите срещу Русия

Това е единственият начин, който може да накара Путин да промени политиката си, заяви полският външен министър

12:15 | 22.12.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Западната съседка на Украйна – Полша, призова за постоянство в поддържането на санкциите срещу Русия. Страната счита, че единната позиция може би е единственият начин за промяна на политиката, която води президентът Владимир Путин, пише Bloomberg.

Външният министър на Полша Гржегорж Шетина коментира, че въпреки че съществува разделение между някои държави и политически партии в рамките на Европейския съюз относно това как да се подхожда към Русия, е налице консенсус, че режимът на санкции, който блокът въведе срещу Русия, не трябва да бъде прекратяван.

„Последователност в поддържането на санкциите и единна позиция на ЕС могат да бъдат единственият начин, който да накара Русия да промени политиката си, да спре да нарушава международното право и да стартират разговори за прекратяване на конфликта в Украйна“, заяви Шетина пред полското Радио 1. „Русия трябва да промени политиката си. Тя трябва да предприеме мерки, чрез които да гарантира, че разрешаваме проблемите на масата за преговори, а не в окопите.“

Докато руските икономика и пазари страдат заради ефектите от наложените санкции и поевтиняващия петрол, някои държави членки на ЕС се противопоставят на въвеждането на по-тежки санкции срещу Русия в отговор на анексирането на Крим и намесата на руското правителство в сепаратиския конфликт, отнел живота на повече от 4 700 души от април досега. Опитите за стартиране на нов кръг мирни преговори с проруските сепаратисти в Украйна се провалиха отново тази седмица.

Германският икономически министър Зигмар Габриел определи призивите за по-тежки санкции за „грешни“. Той смята, че не е в интерес на Европа, ако Русия изпадне в „икономически хаос“, предава изданието Tagesspiegel am Sonntag.

По време на срещата на върха на европейските лидери миналата седмица френският президент Франсоа Оланд призова за „деескалация“ на напрежението спрямо Русия и за възнаграждаване на потенциалния напредък към мира. Германският канцлер Ангела Меркел обаче отхвърли възможността за облекчаване на санкциите, докато не се подсигури мирно споразумение.

Ситуацията в Украйна „изисква незабавна реакция, а не чак догодина, когато може би ще е твърде късно“, заяви президентът на Съвета на Европа Доналд Туск, коментирайки финансовото затруднение на Украйна.

На фона на икономическата ситуация в Украйна и военната обстановка в областите Луганск и Донецк днес президентът на Украйна Петро Порошенко възнамерява да проведе разговори в Киев с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

Преди два дни украинският държавен глава настоя за увеличаване на разходите за отбрана до 5% от БВП през 2015 г. Освен това парламентът ще разгледа проектозакон за военната служба, чрез който украинците на възраст от 20 до 27 години ще се задължат да служат в армията една и половина години, информира лидерът на Съвета за сигурност на Украйна Олександр Турчинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:52 | 13.09.22 г.
fallback