IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Оланд настояват за спиране на огъня в Украйна

Руският президент не е повдигнал темата за доставката на двата бойни хеликоптероносача "Мистрал"

20:52 | 06.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин и Оланд по време на срещата им на летище Внуково-2. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин и Оланд по време на срещата им на летище Внуково-2. Снимка: Ройтерс

Русия и Франция настояват за незабавното прекратяване на огъня в Източна Украйна и за прекратяване на кръвопролитието. Това съобщи руският президент Владимир Путинслед двучасовата си среща с френския президент Франсоа Оланд на летище Внуково-2 край Москва, цитиран от ТАСС.

Оланд направи непредвидена спирка в руската столица на връщане от Казахстан и с това стана първият западен лидер, посетил Русия от началото на украинската криза.

„Положението в Украйна сега е трагично: ние виждаме, че продължават да загиват хора, но силно се надявам, че в най-близко време ще бъде прието окончателно решение, свързано с прекратяването на огъня, а също и мерки по размяната на пленници“, каза Путин, цитиран от Интерфакс.

Руският лидер отбеляза, че не всички договорености, записани в Минските споразумения, се изпълняват, като нарушения има и от двете страни, без да уточнява кой и как ги нарушава. Той обаче изрази оптимизъм, че ситуацията в момента позволява да храним надежди за нещо по-добро.

"Русия бе инициатор на срещата в Минск, протоколите там бяха подписани с нашето непосредствено участие, така че ние сме за пълното из изпълнение", отбеляза Путин.

Той призова правителството в Киев да снеме "елементите на блокада на Донецк и Луганск". Следва да бъде възстановен стопанският живот в региона и да няма никаква блокада около него, иначе е трудно да си представим възстановяването на териториалната цялост на Украйна, която Русия подкрепя, каза руският държавен глава.

Като заяви, че е доволен от днешните преговори с френския си колега, Путин съобщи пред журналисти, че освен проблемите на Украйна, двамата са обсъждали "двустранните отношения, проблеми на уреждането на кризата в Сирия, процесът около преговорите за иранската ядрена програма." Беседата им е била "много конструктивна и съдържателна", отбеляза ТАСС.

Путин не е повдигнал пред Оланд темата за доставката на двата бойни хеликоптероносача "Мистрал", поръчани от Русия във Франция. От юни 400 руски военни се обучават за работа на превозвача в корабостроителниците в Сен-Назер.

"Аз не задавах въпроси, а и президентът (на Франция) не каза нищо по този въпрос", призна Путин пред журналистите. Той каза само, че се отнася "с разбиране" към изпълнението от Франция на нейните задължения.

"Изхождаме от това, че договорът ще бъде изпълнен", подчерта руският лидер, но изрази надежда, че ако това не стане, Франция ще върна заплатените ѝ пари.

Миналия месец френският президент отложи за неопределено време доставката на първия от два поръчани от Русия хеликоптероносача заради конфликта в Украйна. Но пък именно Оланд помогна Порошенко и Путин да се срещнат през юни на чествания в Нормандия, за първи път след избирането на Порошенко за президент.

Френският президент пристигна в Москва от Казахстан, където беше на двудневно посещение.  Според източник от френското президентство, цитиран от АФП, Оланд се обадил на германския канцлер Ангела Меркел, за да я уведоми за непредвидената си спирка в Москва. Той е разговарял по телефона също с украинския президент Петро Порошенко.

По-рано днес в Казахстан Оланд каза, че той, Путин, украинският президент Петро Порошенко и германският канцлер Ангела Меркел трябва заедно "да започнат процес за намаляване на напрежението", отбелязва Ройтерс.

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Много ларш е тоя руския щом не е приповдигнал темата за някви си 3?млрд. ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още