IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция спря доставката на военен кораб за Русия

Въпреки перспективата за прекратяване на огъня в Украйна, условията за разрешаване на доставката са се променили, заяви президентът Оланд

09:35 | 04.09.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Франция спря доставката на военен кораб за Русия

Франция няма да достави на Русия първия от двата хеликоптероносача Мистрал, който трябваше да бъде доставен през октомври, съобщава Ройтерс, като се позовава на съобщение на администрацията на президента Франсоа Оланд.

Правителството е готово да преразгледа решението си и за доставката на втория военен кораб, която трябва да се осъществи през 2016 г.

Париж се огъна под натиска на Вашингтон и другите съюзници от НАТО да спре продажбата на военните кораби, отбелязва информационната агенция. От юни 400 руски военни се обучават за работа на превозвача в корабостроителниците в Сен-Назер.

Като предупреди Москва, че се изправя пред нови санкции, президентът на Франция Франсоа Оланд заяви миналата седмица, че би било "недопустимо и неприемливо", ако се докаже, че руските сили са влезли на украинска територия, нещо, което Русия отрича.

"Последните действия на Русия са в противоречие с основите на сигурността в Европа", казва се в разпространеното изявление на Оланд по повод отложената доставка на хеликоптероносача. “Президентът заключи, че въпреки перспективата за прекратяване на огъня, условията, при които Франция може да разреши доставката на първия превозвач на хеликоптери, са се променили”, допълва се в съобщението.

Руският президент Владимир Путин очерта план за прекратяване на огъня в източната част на Украйна в сряда, но украинският премиер Арсений Яценюк го обвини, че се опитва да залъгва НАТО преди срещата на върха на Алианса днес и утре в Уелс и в навечерието на разширяването на санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс обаче внимава да не затвори изцяло вратата за бъдеща доставка на военните кораби. Същевременно руското министерство на отбраната омаловажи решението на Франция, заявявайки, че това не би попречило на модернизацията на въоръжените сили, нито ще задържи плановете за реформи в руската армия.

Във Вашингтон говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки приветства решението на Франция и го определи като “мъдро”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
FED държат Deutsche Bank и всички други банки в EU и са им казали с две думи, че ше натъпи мазало ако не слушат и както виждаме слушат, кво да праат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Хеликоптероносачът е елемент на военни игри далеч извън границите на руския обхват. За конкретно не приложение в този аспект не може да се говори но, огъвайки се пред янките, французите рискуват по-нататъшните си търговски отношения, т.к. същите ще бъдат разглеждани от Русия като по-рискови и, с основание, ще им бъдат орязани далаверите. толкова деструктивна политика в света, колкото американската, не провежда дори ИДИЛ а такава политическа *** като ЕС трудно би могла да бъде открита на планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
няма проблем ве да си им върнат сега жълтиците дет са си платили хората, *** на тва му викам аз *** работа, плащаш си и се ослушват, хм тея май съвсем си играят с търпението на чичо Путин, чудя се още как е мирен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още