IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият растеж в Европа и санкциите срещу Русия имат „охлаждащ“ ефект върху ЦИЕ

Въпреки това едни от най-големите икономики като Полша и Чехия съумяват да се задържат на повърхността

13:09 | 01.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Слабият растеж в Европа и санкциите срещу Русия имат „охлаждащ“ ефект върху ЦИЕ

Слабостите на Русия, санкциите срещу нея и конфликтът в Украйна, успоредно със слабия икономически растеж в еврозоната имат „охлаждащ“ ефект върху региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), пише CNBC.

Анализаторите от Oxford Economics предупреждават, че през третото тримесечие в сравнение с година по-рано търговията между и извън държавите от ЦИЕ спада, като се понижава леко в бившите съветски републики. Ръстът на годишна база в периода от юли до септември е едва 6%.

Но въпреки „бавното охлаждане“, както го описват експертите на Oxford Economics, разпространяващо се из Източна Европа, някои от най-големите икономики в региона съумяват да се задържат на повърхността, тъй като паричната политика остава приспособителна, а притоците на преки чуждестранни инвестиции и туристи се подобряват.

Производителите на хранителни стоки в ЦИЕ усещат най-много кризата в Украйна, след като руските власти въведоха ответни санкции на западните, забранявайки вноса на плодове и зеленчуци от Европейския съюз.

Най-големият производител на ябълки в света Полша пострада сериозно. Износът на ябълки през 2013 г. възлиза на 438 млн. евро, като 56% от тях са предназначени за Русия, сочат данни на полското министерство на земеделието.

Въпреки това рейтинговата агенция Moody’s смята, че полската икономика показва „устойчивост във времена на стрес“ и очаква възстановяването в региона да продължи. Брутният вътрешен продукт на Полша се покачи с 2% през 2012 г., но се сви с 1,6% през 2013 г., показват данни на Евростат.

Банките, които оперират в Унгария, също имат тежка година. През 2010 г. правителството на Виктор Орбан въведе най-високия данък за банките в Европа в отговор на слабите регулации и високите обеми на кредити в чужда валута, отпуснати преди финансовата криза.

От този момент насам кредиторите понесоха редица глоби. През юли правителството на Унгария прие закон, който принуждава банките да платят компенсация за „нечестните“ условия по тези заеми в чужда валута.

Акциите на банките с голям дял на тези кредити в портфейлите си бяха поставени под сериозен натиск. Ценните книжа на австрийската Raiffeisen Bank, която е една от най-големите в региона, поевтиняват с 35% от началото на годината. Банката изгуби 202 млн. евро през третото тримесечие заради глобата в размер на 205 млн. евро, наложена от унгарските власти.

Рейгинговата агенция Fitch потвърди неинвестиционната оценка на унгарските необезпечени облигации на ниво от ВВ+ в петък, но определя перспективата като „стабилна“, въпреки че страната се бори с високите публичен и външен дълг.

В съседна Чехия икономиката забързва темпото, тъй като инвестициите я стимулират. През третото тримесечие БВП се покачва с 0,4% на тримесечна и с 2,4% на годишна база, разкриват окончателните чешки статистически данни, публикувани в петък.

Цифрите са над предварителните оценки за ръст от 0,3% на тримесечна и 2,3% на годишна база. Инвестициите „второ поредно тримесечие са най-важният фактор за растежа“, заключават от Чешката статистическа служба.

Освен това потребителското доверие в страната се настани на положителна територия за пръв път от март 2007 г. Столицата Прага е най-посещаваната столица в Централна Европа, показват данни на Cushman and Wakefield.

„Разходите на туристите в Прага са жизненоважна част от приходите на търговците, след като броят на чуждестранните трансакции е с повече от 10 пъти по-голям от този на местните жители. Това е много повече в сравнение с който и да е друг град в Централна Европа“, заключват от търговската фирма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Спомнете си какво определение даде папата в Страсбург за състоянието на днешна Европа. Изглежда е жестоко прав! Тежко ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Спомнете си какво определение даде папата в Страсбург за състоянието на днешна Европа. Изглежда е жестоко прав! Тежко ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още