fallback

Москва: Санкциите срещу Крим са парадокс

Според постоянния руски представител в ЕС Владимир Чижов новата порция санкции срещу Крим поражда редица въпроси

14:39 | 26.12.14 г. 8
Автор - снимка
Създател

Москва смята, че санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Крим са глупост и парадокс, твърди постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов.

"Гледайки последната порция санкции, възниква въпросът - преди такива мерки бяха съпровождани с изявления, че те са "точкови", насочени са срещу ръководството и нямат за цел да навредят на населението", посочи дипломатът.

По думите му това, че икономическите санкции влияят отрицателно на икономическото положение на руснаците, е общопризнат факт. Последната порция санкции той определя като “парадоксална”, защото от гледна точка на ЕС Крим е част от Украйна, а това означава, че рестрикциите срещу Крим са антиукраински санкции.

Според Чижов това не са санкции срещу ръководителите на Крим, а такива, които създават проблеми за нормалния живот на полуострова.

"Какво е това, ако не подкопаване на благосъстоянието на тази част от населението, която ЕС смята за Украйна? Някаква глупост", каза руският представител в ЕС.

Отминаващата година се е превърнала в “момент на истината” за отношенията между Русия и ЕС, коментира Чижов. Той посочи, че проблемите между тях са се трупали отдавна, много преди в Киев да бъде извършен “държавен преврат”.

Според Чижов в основата на трудностите в отношенията между Брюксел и Москва стои погрешното схващане на ЕС за ролята му в света.

Съюзът първоначално възникна, за да бъде предотвратена нова голяма война в Европа, в която винаги са били въвлечени немци и французи. После това се трансформира в изграждането на някакъв "блестящ храм на върха на планината", към който всички трябва да се стремят, допълни Чижов.

По думите му сега блясъкът на ЕС е помръкнал, а причината за това е появата на множество евроскептици.

Очаква се в края на зимата върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини да посети Русия. Датата на визитата все още не е уточнена, коментира Чижов.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:22 | 05.09.22 г.
fallback