fallback

Варуфакис към Германия: Не ни унижавайте

Новият гръцки финансов министър е в Берлин за среща с германския си колега и ще се опита да договори намаляване на дълга на страната си

15:35 | 05.02.15 г. 36

Новият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис призова Германия да не унижава страната му заради нейните дългове, пише BBC.

Варуфакис сравни страданията на страната си с тези на междувоенна Германия от 20 и 30-те години на миналия век. Той направи това изявление преди срещата си с германския си колега. През този период Германия е била затрупана с непосилни дългове след Първата световна война и е била заплашена от хиперинфлация, която е съкрушила нейната икономика.

Варуфакис обикаля столиците на големите европейски държави тази седмица, за да спечели подкрепа за гръцкия план за преструктуриране на дълга.

В интервю за германската телевизия ARD Варуфакис заяви: „Смятам, че от народите на Европа германците най-добре разбират това просто послание.“

„Ако унижаваш един горд народ твърде дълго и го подлагаш на притесненията от дългова криза без светлина в края на тунела, тогава нещата отиват до точката на кипене“, заяви той.

Сравнението най-вероятно отправя ясно посланиe до германския финансов министър Волганг Шойбле преди срещата му с Варуфакис.

Сред всички страни от еврозоната Германия се смята за най-сериозния опонент на каквото и да е орязване на гръцкия дълг от 323 млрд. евро. Германският канцлер Ангела Меркел отхвърля каквото и да е отписване на дълга, който се равнява на 175% от гръцкия брутен вътрешен продукт (БВП). Тя заяви, че кредиторите вече са правили достатъчно отстъпки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:26 | 12.09.22 г.
fallback