fallback

Яценюк критикува централната банка за забраната на валутната търговия

Централната банка на Украйна е взела решението без консултации с правителството, което ядоса премиера

15:18 | 25.02.15 г. 14

Украинският премиер Арсений Яценюк критикува в сряда централната банка за въвеждането на забрана върху по-голямата част от валутната търговия до края на седмицата. Той посочи, че решението е взето без консултации с правителството и ще нанесе щети на икономиката, съобщава агенция Ройтерс.

Националната банка на Украйна (НБУ) забрани от днес до 27 февруари включително банките да купуват за свои клиенти валута на междубанковия валутен пазар, включително и по заявки, подадени преди въвеждането на това ограничение.

Яценюк заяви, че той и финансовият министър на страната Наталия Яреско ще настояват за спешна среща днес с президента Петро Порошенко и ще го помолят да покани за обяснения централния банкер Валерия Гонтарева.

"Тази сутрин разбрах от интернет, че централната банка самостоятелно и без консултации е решила да затвори междубанковия пазар, което не помага за стабилността на националната валута", посочи Яценюк на заседание на кабинета, предавано по националната телевизия. "Тази ситуация има много сложен и негативен ефект върху икономиката на Украйна, баланса на финансовата система и обменния курс на валутата“.

Централната банка защити решението си днес да забрани почти изцяло валутната търговия до края на седмицата.

Банката обнови на сайта си съобщението за решението, като прибави обяснение, посочвайки, че решението е взето, за да се запази стабилността на валутния пазар и да се ограничи неоснователното търсене на чуждестранна валута от клиентите на банките, което води до липса на баланс в междубанковия валутен пазар.

На банките все още им е позволено да търгуват помежду си по собствените си сметки. В ранния следобед националната банка отчете две сделки на стойност едва 170 000 долара.

Сделките са направени при курс 24,0 гривни за долар, докато вчера търговията приключи при 31,63. Малкият обем на сделките не дава реална представа за стойността на валутата при контролирания пазар.

Украинската валута понижи курса си с 11,1 % вчера и изгуби над половината от стойността си тази година, след като за цялата 2014 г. също поевтиня наполовина.

Яценюк настоя незабавно да се събере парламентарната коалиция, за да се приемат редица закони, които да позволят стабилизирането на финансовата система на страната, информира ТАСС, цитирана от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
fallback