IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция: Русия е заплашена от още санкции, ако сепаратистите в Украйна атакуват

Киев се притеснява, че бунтовниците ще се опитат да превземат пристанищния град Мариупол

11:52 | 25.02.15 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз може да наложи нови санкции на Москва, ако проруските сепаратисти нападнат украинското пристанище Мариупол. Това заяви днес френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от Ройтерс и AFP.

"Проблемът сега е конкретно около Мариупол. Ние ясно заявяваме на руснаците, че ако има сепаратистка атака в посока Мариупол, нещата биха се променили драстично, включително от гледна точка на санкциите", каза Фабиюс по радио France Info.

"Въпросът за санкциите може да бъде отново повдигнат на европейско ниво", заяви той.

Вчера Фабиюс прие в Париж своите колеги от Русия, Украйна и Германия на среща, при която отново беше отправен призив за спазване на често нарушаваното споразумение за прекратяване на огъня.

След срещата украинският външен министър Павло Климкин изрази опасенията на Киев, че Мариупол може да е следващата голяма цел на бунтовниците.

Превземането на града, чието население наброява 500 000 души, може да отвори коридор на юг, включително към вече анексирания от Русия Кримски полуостров, отбелязва Ройтерс.

Командирът на бунтовниците и бивш офицер от руската армия Едуард Басурин заяви, че целта на бунтовниците остава да поемат контрола над цялата територия на донецката и луганската област, включително Мариупол. Те ще целят да постигнат това чрез „преговори с украинската страна“.

Басурин отхвърли обвиненията на Киев, че има сериозни сблъсъци в селищата до Мариупол. Той заяви, че това са провокации на украинските военни, но, че няма големи инциденти.

Фабиюс каза, че Франция не планира да доставя оръжия на Киев и засега не възнамерява да обсъжда възможността за изпращане на военни инструктори в Украйна, посочва ТАСС.

За сметка на това Великобритания ще изпрати 75 военни инструктори в Украйна, които да помогнат в обучението на украинската армия.

Всичко за войната в Украйна

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Въпреки асоциацията с Европейския съюз се оказа, че голяма част от държавите в съюза са увеличили износа си за Украйна, но успоредно с това са намалили вноса на украински стоки. Най-големия проблем за Украйна обаче е, че тя не получава обещаното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Докараха я до по- зле от африканска държава! Сега и в Африканския съюз са с по високи доходи от редовите украинци. И това само за една година от шепа назначени от Запада наместници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
абе запада ше присвои не се стягай, ше присвои той ама някоя ракета по тиквите, ше дойде и тоя момент и тогава да се надявам да съм в Непал при орлите на чист въздух и да не гледам и чувам повече глупости .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
пак ли санкции ве братче, че какви вече то остана ли нещо с което да не са санкционирани ?!? Тея които се гърбят там вместо в Мариупол да претрепат тези 75 обучаващи, които ше дойдат, като ги гледам като бройка не са нещо кой знае какво и така, който дойде да ги учи на воениклък да си му бере гайлето после да няма не чули и не разбрали ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Интересно кога Западът не заплашва Русия със санкции? Когато се реализират инциативите на Путин за мирно решение на кризата в Украйна веднага последват санкции защото това не устройва САЩ, когато Украйна нарушава сключените договорености веднага за това се обвинява Русия и се гласуват санкции!?Ерго, санкциите са дългосрочна политика на Запада срещу Русия с цел да се спре развитието ,или най добре ако евъзможно да се разчлени Русия и се присвоят нейните природни богатства. Елементарно, Уотсън....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Ооо Мариупол значи !? Това ми звучи като "Предупреждаваме руснаците че ще им наложим санкции ако зимата дойде отново! Предупреждаваме Путин да спре зимата ! " :)))))) Що се правят на чукнати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
И как точно си представят франсетата мира в Украйна? До момента нито една от страните не е решила нито един от проблемите си! Просто спряха да си вземат солука. Войната тепърва предстои! И едва ли ще си остане само в Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още