IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна настоява за миротворческа мисия на ООН

Разполагането на миротворците ще позволи да се фиксират и локализират нарушенията на спирането на огъня, смята Киев

08:33 | 19.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div>
	Украинският президент Порошенко разговаря с началникa на генералния щаб на украйнските въоръжени сили Виктор Муженко на борда на хеликоптер. <em>Снимка: Ройтерс</em></div>
Украинският президент Порошенко разговаря с началникa на генералния щаб на украйнските въоръжени сили Виктор Муженко на борда на хеликоптер. Снимка: Ройтерс

Съветът за национална сигурност и отбрана /СНСО/ на Украйна даде одобрението си да се отправи молба към ООН и Европейския съюз за разполагане на миротворчески контингент в зоната на конфликта в Донбас. Това заяви на пресконференция по-рано днес секретарят на Съвета Олександър Турчинов, цитиран от ТАСС и БТА.

„Прието бе решение за отправяне на молба към ООН и ЕС за разполагане в Украйна на операция за поддържане на мира /и/ сигурността", посочва той. 

По думите му миротворческият контингент трябва се разположи не само по демаркационната линия в зоната на конфликта, но и по протежение на неконтролираната от властта част от границата с Руската федерация.

Турчинов подчерта, че министерството на външните работи на Украйна вече е подготвило съответната молба и изрази надежда, че Върховната Рада ще я подкрепи. Той посочи също, че разполагането на миротворците ще позволи да се фиксират и локализират нарушенията на спирането на огъня. 

Вчера при откриването на заседанието на СНСО президентът на Украйна Петро Порошенко предложи на съвета да разгледа въпроса за разгръщане в страната на миротворческа мисия. Той отбеляза също, че по време на Минските преговори предварително е обсъдил тази тема с президента на Франция, канцлера на Германия и президента на Руската федерация, припомня ТАСС. 

Ще бъде ли спазено примирието от Минск?

Да.
Не, ще го нарушат проруските сепаратисти.
Не, ще го нарушат украинците.
Ще го нарушават и двете страни.
Общо 769 гласа

„Препоръчвам ви да обсъдите покана на мироопазващата мисия на ООН, която ще действа в съответствие с мандат от Съвета за сигурност на ООН. Най-добрият за нас формат е полицейска мисия на Европейския съюз“, заяви прозападният президент по време на заседание на Съвета за национална сигурност в сряда вечер в Киев.

„Съветът е дал зелена светлина на Порошенко за водене на дискусии с Организацията на обединените нации и ЕС“, поясни Турчинов. Той съобщи, че органът е приел на заседанието си и предложението на Порошенко за изменение на Закона за военното положение. По думите му сегашният закон е приет преди много години и се нуждае от промени.

Според Турчинов е бил утвърден и план за провеждане на многонационални военни учения през 2015 г. Той уточни, че се планира в тях да участват "страните от НАТО и стратегически партньори на Украйна".

Изменението на закона за военното положение и разглеждането на въпроса за провеждане на многонационални военни учения в Украйна също бяха предложения на Порошенко, които той направи в началото на заседанието на СНСО.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
real_world
преди 9 години
Биха били добре дошли единствено руски ,белоруски и сръбски миротворци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още