IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна позволи на гривната да плава свободно, а тя се потопи

Валутата е най-зле представящата се в света, след като поевтиня с 35% от началото на годината

08:46 | 06.02.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна позволи на гривната да плава свободно, а тя се потопи

В сряда беларуската рубла бе най-зле представящата се валута в света. В четвъртък, след като Централната банка на Украйна остави курса на местната валута да се формира от пазарните сили на търсенето и предлагането, гривната отне първото място от валутата на своята съседка. В следващите седмици, въпреки очакваната финансова подкрепа от страна на Международния валутен фонд, падението на гривната трудно ще бъде подобрено, пише колумнистът на Bloomberg View Леонид Бершидски.

През последните месеци Украйна вероятно провеждаше най-невежата политика по отношение на валутния курс сред останалите страни в Европа. В навечерието на парламентарните избори през октомври миналата година президентът Петро Порошенко използва добрите си връзки с гуверньора на централната банка Валерия Гонтарева и я застави да поддържа обменния курс под 13 гривни за един американски долар.

В края на септември на банките беше наредено да не продават чужда валута за повече от 3 000 гривни на ден на своите клиенти. Същевременно централната банка започна да провежда специални аукциони, на които пласираше по 3 млн. долара на ден, за да могат банките да определят т.нар. „индикативен курс“, който те трябваше да следват, когато извършват трансакции със своите клиенти.

След изборите, дори когато неестественото ниво на обменния курс спадна рязко, се придвижи към 16 гривни за един долар само за дни. Въпреки това банките публикуваха нивото на курса само в обменните бюра, в които гражданите почти не можеха да си закупят чужда валута. Сред самите тях те търгуваха при нива, които бяха близо 20% по-високи от официалния курс. За обикновените украинци съществуваше черен пазар, на който курсовете бяха по-близки до тези на междубанковия пазар, отколкото до официалния курс.

В четвъртък Гонтарева сложи край на индикативните аукциони, позволявайки на банките да използват единен курс, определен от пазара. Резултатът бе срив в стойността на гривната.

От началото на годината украинските пари са изгубили 35% от стойността си. Те се присъединяват към беларуската рубла и руската рубла, които поевтиняват с 29% и 15%, съответно. Към този момент това са трите най-зле представящи се валути в света.

Решението на Гонтарева най-вероятно бе взето под натиска на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в Киев, която е заета със създаването на планове за нова кредитна програма за страната. За Украйна ще бъде трудно да твърди, че върви по пътя на реформите при положение, че съществува черен валутен пазар. Освен това несигурността относно действителното ниво на курса разводняват финансовите прогнози за годината.

Централната банка на Украйна повиши годишният дисконтов процент с 5,5 процентни пункта до 19,5%. Освен това финансовата институция запази въведените ограничения за обмяната на валута от страна на гражданите и изискването към износителите да продават 75% от своите приходи в чужда валута за гривни.

Първото ограничение означава, че черният пазар няма да изчезне – украинците все още пътуват в чужбина, което означава, че се нуждаят от още чужда валута в сравнение с това, което им е позволено да притежават.

Второто ограничение се игнорира, тъй като износителите избраха да не репатрират приходите си. По данни на Централната банка на Украйна износът спада с 14,4% до 55,6 млрд. долара през 2014 г., отчасти заради боевете в най-големите индустриални региони на Украйна, но и отчасти защото официалната статистика не отчита всички трансакции в страната.

Поради тези причини решението на централната банка да остави гривната да плава свободно едва ли ще промени за населението и бизнесът – те просто няма да имат безполезен официален курс, на който да се присмиват. През 2014 г. инфлацията в Украйна беше 25%, а тази година цените ще продължат да растат рязко.

Същевременно по-високите лихви ще ограничат силно кредитирането. През декември Русия опита същото, като повиши основния лихвен процент, но ефектът от този ход върху стойността на рублата бе малък, а централната банка на страната сега се връща обратно, за да направи така, че бизнесът да може да заема по-евтино и да инвестира.

Украйна най-вероятно ще направи същото, когато пристигне помощта на МВФ. Към този момент Киев не може да си позволи да защитава гривната от желанието на банките и бизнеса да държат чужда валута. Освен това централната банка съобщи, че към края на януари валутните резерви са спаднали до 6,4 млрд. долара, след като правителството плати 624 млн. долара външни дългове, продаде 464 млн. долара на Нафтогаз, която внася природен газ от Русия, и раздаде останалите на банките на индикативните аукциони.

Безотговорността на украинските финансови власти влоши иначе отчайващата икономическа ситуация в страната. МВФ ефективно определя политиката на Украйна, защото това е единственият неин надежден източник за чужда валута.

Фондът трябва да се фокусира върху това да не позволи на украинските политици да предприемат глупави самообслужващи решения като тези, които причиниха погрома над гривната и създадоха черния пазар.

Боевете в източната част на Украйна не са единственият проблем. Когато това свърши, некомпетентната администрация, която затрудни прехода на страната към модерна икономика, ще остане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
"да плава"-плавай, плавай , л-но зелено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
888
преди 9 години
Ми гривната няма плавателни способности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
Jorkata
преди 9 години
Кога ли ще фалират, за да спрат бойните действия...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още