IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по украинските ДЦК отстъпи след заявката за преструктуриране на дълга

Лихвата по книжата с падеж през 2017 г. спадна c 3,9% до рекордно ниските 52,95%

17:49 | 22.01.15 г. 1
Доходността по украинските ДЦК отстъпи след заявката за преструктуриране на дълга

Доходността по украинските облигации спадна отново, след като в сряда Международният валутен фонд (МВФ) и Киев съобщиха, че планират преструктуриране на държавния дълг на страната, пише Financial Times.

Въпреки че ходът бе очакван предвид състоянието на икономиката на Украйна, преговорите за преструктуриране на задълженията изпратиха надолу доходността по основните бонове на източноевропейската страна.

Лихвата по книжата с падеж през 2017 г. спадна c 3,9% до рекордно ниските 52,95 на сто след заявката за преструктуриране на дълга. Същевременно тази по ДЦК с падеж през 2023 г. отстъпи до 49,61%, cпадайки с 4,72 на сто. на сто.

В сряда властите в Киев поискаха от МВФ изграждане на дългосрочно партньорство. Новината последва срещата между украинския президент Петро Порошенко и управляващия директор на Фонда Кристин Лагард, състояла се в швейцарския град Давос по време на Световния икономически форум.

Фондът вече отпусна помощ на Киев през април 2014 г., а искането на Украйна е тя да бъде заменена от по-дългосрочен план и без съмнение по-мащабен. Икономиката на страната се сви с близо 8% през 2014 г. и перспективите пред страната за 2015 г. не са по-добри.

Исканото от Киев партньорство би осигурило подкрепата за Фонда за Украйна за идните четири години, "през които страната ще може да тръгне по пътя на икономическия растеж", се посочва в комюнике на правителството на страната, опустошена от войната в източните райони, водена срещу проруските сепаратисти.

В Давос Порошенко е придружаван от финансовия министър Наталия Яреско и управителя на централната банка Валерия Гонтарева.

"Пазарите очакваха тази стъпка и трябва да я приветстват, тъй като тя ще предостави финансова помощ на Украйна, изисквайки да се даде старт на икономическо възстановяване. Днешното (вчерашното – бел ред.) решение дава на международните финансови партньори и успокоение относно дългосрочния ангажимент на украинското правителство за амбициозната програма за реформи", посочи Яреско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още