IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна моли кредиторите си за отсрочка

Украинската икономика може да се свие със 7 до 10% през първото тримесечие, твърди финансовият министър Наталия Яреско

17:00 | 24.03.15 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Украинският финансов министър Наталия Яреско. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Украинският финансов министър Наталия Яреско. Снимка: Ройтерс

Украинският финансов министър Наталия Яреско призова облигационерите на страната, включително и Русия, да договорят споразумение за преструктуриране на дълга, или да се примирят с риска от по-високи загуби.

„Това е най-доброто време за нас да направим това“, заяви Яреско в интервю за Bloomberg в Лондон във вторник. „Ситуацията е сравнително спокойна сега. Те няма да искат да бъдат в ситуация, в която има нещо неконтролирано и ние сме принудени да направим много по-лоша сделка за тях".

Бившата съветска република е провела разговори с Franklin Templeton и 14 други най-големи британски и американски кредитори, тъй като търси нови условия за около 29 емисии облигации и корпоративни заеми, заяви Яреско. На Русия, която едва преди седмица заяви, че няма да отстъпи за изплащането на облигации на стойност 3 милиарда евро в пълен размер до крайния срок през декември, няма да се предлагат специални условия, добави украинският финансов министър. 

Коментарите на Яреско са доказателство за високите залози за Украйна, чиито кредитен пакет в размер на 17,5 млрд. евро от Международния валутен фонд изисква сделка за преструктуриране с облигационерите до края на май. Отношенията между руския президент Владимир Путин и Украйна се разпадат, откакто руски национален фонд купи част от дълга през декември 2013 г., два месеца преди президентът Виктор Янукович да падне от власт в кървав бунт в Киев.

Украйна очаква да започне преговори със специална комисия, занимаваща се с дълговете й, до понеделник или вторник следващата седмица, информира от своя страна Ройтерс, като цитира Яреско. „Мисля, че през следващите няколко дни трябва да бъде съставена под някаква форма специална комисия за дълга", посочи тя.

Държавната банка „Укрексимбанк“ трябва да покрие облигации на стойност 750 милиона долара с падеж на 27 април и Яреско намекна, че е малко вероятно това плащане да се случи. Би било глупост да се направи това плащане и след това да говорим с кредиторите, изтъкна тя.

Спадът на украинската икономика ще бъде 7-10 процента през  първото тримесечие на годината, заяви още финансовият министър на Украйна.  През 2014 година украинският брутен вътрешен продукт (БВП) спадна с 6,8 процента спрямо 2013 година. За 2015 година правителството очаква свиване от 12 до 22 процента.

Според очакванията на Яреско обменният валутен курс може да се задържи на равнище 22-24 гривни за долар през близките четири години, ако Киев осъществи редица реформи.

Още видеа вижте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 9 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Това си е мотив за поддръжката на тази хунта от страна на ЕС. По него време обаче България не е част от ЕС. Т.е ние не участваме в далаверата но въпреки всичко нашия президент е "барабар петко с мъжете" ! :)))) Е ние сме свикнали вече да обираме само негативите. Печалбите са за играчите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"После провозглашения независимости Украина, какое-то время поругавшись, политики приняли решение интегрироваться в Европу, тогда еще не объединенную формально.14 июня 1994 года было подписано Соглашение под названием Угода про партнерство та спвробтництво мж Украною вропейськими Спвтовариствами та х державами-членами. 10 ноября того же года Соглашение ратифицировано Верховной Радой и вступило в действие с 1 марта 1998 года.По крайней мере, согласно действующему, никем не отмененному документу, - вернее, приложению к нему, подписанному в 1996-м и тоже вступившему в действие с 1 марта 1998 года, - выделение трех траншей в течение четырех лет на общую сумму 160 миллиардов долларов было гарантировано Украине странами нынешнего ЕС как компенсация за отказ от ядерного оружия и на ликвидацию последствий аварии в Чернобыле. При этом, Украина, как известно, выполнила все, точно и в срок. А вот насчет денег, извините, полная непонятка, и как я ни пытался проверить, следов никаких."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Европа дължи на Украйна 160 милиарда долара по договор от 1996г Дължеше! Открадна и ги посредством преврата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 2
Борисов
преди 9 години
Защо изобщо ЕС трябва да помага на Украйна?Какви задължения имаме към тази държава?Защо ЕС не помогне на своите страни членки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
ако искаш да ти го преведа тва там долу ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Сега ще разберем какво означава европейска солидарност и европейски ценности. Как Европа ще помогне на Украйна, след като не е в състояние да помогне на някаква си Гърция. Защо ни трябваше да се забъркваме в този конфликт?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Те още оня ден го окупираха. Ама не пишат тука такива работи. Не пишат и колко банки вече фалираха. Скоро и на Коломойски банката се очертава да падне. Тогава ще почне голямата стрелба в Киев :]А дълговете ще ги плаща следващата власт. Тази само ще взима кредите и ще моли за отсрочки. С агенти на МВФ в правителството може и да им се получи донякъде.Интересна ми е и гледната точка на автора - значи според него "Отношенията между руския президент Владимир Путин и Украйна се разпадат" т.е. с Русия няма проблем, ама виж с Путин е по-трудно :DДнес също така не съм прочел пропаганден материал против Русия. Изоставате с графика хора, да не секне субсидията от министерството на пропагандата в ЕС? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
Впрочем, тази се държи така все едно има да взима ,а не да даваПоставя ултиматумиОвца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
Впрочем, тази се държи така все едно има да взима ,а не да даваПоставя ултиматумиОвца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 9
Internet
преди 9 години
***, надничар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още