fallback

ЕЦБ увеличава размера на спешната помощ за гръцките банки с още 1,2 млрд. евро

Общата стойност на Програмата за спешна ликвидна подкрепа вече надхвърля 71 млрд. евро

19:30 | 25.03.15 г. 8

Европейската централна банка (ЕЦБ) за пореден път е повишила размера на спешна ликвидност, която е предоставена на разположение на гръцките кредитори, съобщи източник от базираната във Франкфурт институция.

Според информацията на Ройтерс централната банка е увеличила размера на Програмата за спешна ликвидна подкрепа (Emergency Liquidity Assistance – ELA) до "малко над 71 млрд. евро".

Като се има предвид факта, че таванът за последно бе покачен до 69,8 млрд. евро, ЕЦБ е разширила тавана на финансиране с повече от 1,2 млрд. евро.

Сумата е повече от три пъти по-голямата от 400-те млн. евро, отпуснати на 19 март. Седмица по-рано пък, на 12 март, ЕЦБ повдигна лимита с 600 млн. евро, след като преди това на 5 март бе отпуснала 500 млн. евро.

Въпреки това цифрата е значително под инжекцията от 3,3 млрд. евро, предоставена на 18 февруари и от 5-те млрд. евро, влети на 12 февруари.

За момента гръцките банки не са използвали цялото финансиране по ELA, като свободната ликвидност е около 3 млрд. евро, посочва източникът пред Ройтерс.

ЕLА е специализиран инструмент за подпомагане на банките, които нямат достъп до набирането на средства от пазарите. Ако кредиторите в една страна загубят достъп до нормалното финансиране от ЕЦБ, ЕLА ce явява последната възможност за набавяне на необходимата ликвидност.

Специалното финансиране е от решаващо значение за съдбата на гръцките банки, а оттам и за съдбата на страната, след като през миналата седмица ЕЦБ окончателно спря да приема гръцки облигации в замяна на финансиране.

За отпускане на заеми над определени количества Гръцката централна банка трябва да информира Изпълнителния съвет (ИС) на ЕЦБ, че планира да използва ELA. Ако две трети от 25-членния ИС кажат не, то тогава единствената опция пред Атина ще е напускане на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
fallback