IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният фонд на еврозоната обмисля да възстанови 1,2 млрд. евро на Гърция

Атина смята, че трябва да получи парите, защото ги е изплатила от паричния резерв на своя собствен фонд за стабилизиране на банките

18:37 | 24.03.15 г. 1
Спасителният фонд на еврозоната обмисля да възстанови 1,2 млрд. евро на Гърция

Спасителният фонд на еврозоната ще обсъди утре възможността да върне на Гърция 1,2 млрд. евро, които да постъпят във фондовете за рекапитализация на банките, съобщава Ройтерс, като се позовава на запознат източник, пожелал анонимност.

Ако бордът на директорите на Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF) одобри прехвърлянето, това би било добре дошло за гръцкото правителство, което почти е изчерпило финансовия си ресурс.

Според източника на агенцията Гърция ще остане без пари до 20 април. “Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум е поискал от председателя на EFSF да предостави анализ по въпроса. От председателя на работната група на Еврогрупата той е поискал да вземе решение в най-кратки срокове”, посочва източникът на Ройтерс.

Гърция смята, че трябва да получи обратно 1,2 млрд. евро защото твърди, че е изплатила средствата от паричния резерв на своя собствен фонд за стабилизиране на банките.

Рекапитализацията на гръцките банки беше осъществена при предишното правителство на Андонис Самарас, припомня информационната агенция. Тогава гръцкият фонд за стабилизиране на банковата система все още разполага с облигации на европейския фонд за 10,9 млрд. евро, които биха могли да бъдат използвани.

Новото правителство на Алексис Ципрас няма достъп до пазарите и отчаяно се нуждае от приходи, за да обслужва дълговете на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Забелязвате ли, че от известно време не се говори за опрощаване на дългове на Гърция. Явно само опрощаването няма да е достатъчно. Вече се заговаря и май започва и да се действа в посоката, че на Гърция трябва да и се дават ОЩЕ ПАРИ ! Вече изобщо не знам как точно ще свърши историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още