IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ограничава изкупуването на гръцки ДЦК от местни банки

Опасенията са, че гръцките банки имат прекалено голяма изложеност към държавния дълг на страната

11:21 | 25.03.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ ограничава изкупуването на гръцки ДЦК от местни банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) забрани на гръцките банки да увеличават активите си от краткосрочен държавен дълг, тъй като се повишават страховете за платежоспособността на държавата, коментираха запознати със ситуацията източници, цитирани от Bloomberg.

Управителният съвет на ЕЦБ е одобрил предложение от надзорния орган на централната банка законно да попречи на банките в страната да купуват повече правителствени облигации. Решението идва по-малко от седмица, след като подобна мярка бе отложена, за да се даде време за преговорите между Гърция и нейните кредитори. Източниците пожелаха да останат неназовани, тъй като не могат да обсъждат ситуацията.

През последните дни гръцкият премиер Алексис Ципрас се срещна с високопоставени длъжностни лица от еврозоната, включително с президента на ЕЦБ Марио Драги и с германския канцлер Ангела Меркел. Той се съгласи да представи подробен списък с политически мерки, целящи да осигурят по-голяма финансова помощ от европейските ѝ партньори. Блокиране на пътя към банковото финансиране поставя допълнителен натиск върху Гърция да представи план за икономическите реформи, приемлив за кредиторите на страната.

Финансови министри от еврозоната ще проведат разговор в сряда, за да обсъдят напредъка на Гърция, поради опасения, че страната ще свърши парите в началото на април.

Решението на Управителния съвет прави правно обвързващи предишните препоръки за надзор и отразява нарастващата загриженост на органа на ЕЦБ за банков надзор относно обвързаността на гръцките банки с държавата и придружаващия риск от фалит. The Financial Times съобщи за забраната рано във вторник. Говорител на ЕЦБ отказа да коментира.

Базираната във Франкфурт ЕЦБ ограничи достъпа на гръцката централна банка до спешно финансиране миналия месец, поради опасения, че правителството се финансира чрез вътрешни кредитори с паричните средства на централната банка - практика, която рискува да наруши европейското право.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Естествено, че няма как да им забрани буквално. Гръцките банки нали са "суверенни"! То е малко като в оня виц "не ви забраняваме ама...." Казано по друг начин "Или ке ми дадаш, или ка те е ...ам".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
absfresh
преди 9 години
Не им забранява буквално. Просто спира да приема за обезпечение за рефинансиране гръцки дцк-та, заради рейтинга джънк. Гърците от месеци хитреят, банките финансиат правителството, после ходят и залагат дцк-тата в ецб и взетите пари пак в правителството. Но удариха всякакви граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още