IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провизии и обезценки изяждат тримесечната печалба на NBG

Ръководителят на най-големия акционер в банката - Гръцкият стабилизационен фонд, е подал оставка

10:21 | 24.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	За цялата 2014 г. NBG все пак е на печалба от 66 млн. евро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За цялата 2014 г. NBG все пак е на печалба от 66 млн. евро. Снимка: Ройтерс

Най-голямата банка в Гърция - National Bank of Greece (NBG), излезе на загуба през четвъртото тримесечие на 2014 г. заради по-високи провизии и обезценки, предава Ройтерс.

Според източници на агенцията пък председателят на Управителния съвет на Гръцкия стабилизационен фонд (Hellenic Financial Stability Fund, или HFSF), който държи 57,2% в банката, Христос Склавунис е подал оставка в понеделник. Ръководни промени има и в NBG.

През четвъртото тримесечие на миналата година NBG, която оперира в редица страни на Балканския полуостров, измежду които България и Румъния, изгуби 1,11 млрд. евро при печалба от 30 млн. евро през третото тримесечие. Това се случва, след като размерът на заделените провизии за лоши кредити и отписаните активи достигна 1,47 млрд. евро.

За цялата 2014 г. NBG все пак е на печалба от 66 млн. евро, въпреки че сумата е 12 пъти по-малка в сравнение с положителния финансов резултат от 809 млн. евро, реализиран през 2013 г.

Не само NBG, но и останалите гръцки банки, преживели кошмарната дългова криза, пострадаха още през последните месеци поради растящото политическо напрежение и опасенията за излизането на Гърция от еврозоната, които принудиха вложителите да изтеглят спестяванията си. Това от своя страна притисна ликвидните позиции на банките.

Заради отливът на депозити гръцките банки станаха зависими от Програмата за спешна ликвидна подкрепа (ELA) на ЕЦБ. По нейна линия трезорите получават финансиране от Централната банка на Гърция, но то е по-скъпо в сравнение с директното заемане от Европейската централна банка. Това допълнително подкопава нетния лихвен марж на гръцките кредитни институции.

Към края на февруари общото финансиране, което гръцките банки получиха от ЕЦБ и централната банка, достигна 104,3 млрд. евро. Това се равнява на 57% от брутния вътрешен продукт на Гърция.

През четвъртото тримесечие общият размер на депозитите на фирми и домакинства в NBG намалява с 2,2 млрд. евро. До средата на март експозицията на ЕЦБ към NBG достига 23 млрд. евро, 13,3 млрд. евро от които са по линия на ELA.

Поделението на NBG в Турция – Finansbank, допринесе с 62 млн. евро към тримесечния финансов резултат на групата, макар че сумата е по-малка в сравнение с печалбата на поделението за 109 млн. евро през третото тримесечие.

Обединена българска банка, която е собственост на NBG, през 2014 г. спечели 76 млн. лв. (38,85 млн. евро). Това е 4,5 пъти повече в сравнение с 2013 г., когато ОББ спечели 17 млн. лв. (8,69 млн. евро). През миналата година активите на ОББ възлизат на 6,57 млрд. лв. (3,36 млрд. евро), като по този показател банката се нарежда на четвърто място в страната.

NBG и другите големи гръцки банки все още изпитват проблеми в кредитните си портфейли, след като безработицата нарасна вследствие на рецесията, а трезорите продължават да заделят големи провизии с цел покритие на лошите кредити. Към края на декември делът на лошите заеми в банката се покачва до 24 на сто при 23,4% през третото тримесечие.

По информация на Ройтерс председателят на мажоритарният акционер в банката - HFSF, е подал оставка, но без да се упоменават конкретни причини за това. Номинация за заместник на Христос Склавунис, който ръководеше 9-членния УС на HFSF, все още няма.

Ръководни промени обаче има в NBG. Бордът на директорите на банката избра директорa на дирекция „Трежъри“ Леонидас Фрагиадакис за нов изпълнителен директор на мястото на Александрос Турколиас. Освен това бившият министър Лука Кацели бе назначен за председател на Борда на директорите, както се очакваше.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още