IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се изправя пред решителна седмица

Алексис Ципрас предупредил Ангела Меркел в писмо, че страната му няма пари да си плати дълговете този месец

11:26 | 23.03.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел се усмихва зад гърба на гръцкия премиер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел се усмихва зад гърба на гръцкия премиер. Снимка: Ройтерс

Днешните разговори на гръцкия премиер Алексис Ципрас с германския канцлер Ангела Меркел се възприемат като предвестник за решенията, които Алексис Ципрас ще вземе, тъй като финансовото състояние на Гърция става все по-опасно, коментира Bloomberg.

Кабинетът Ципрас трябва да уточни икономическите мерки, които възнамерява да вземе още тази седмица, за да разблокира дълго задържаните траншове, които ще задържат страната на повърхността.

„Надявам се, че ще има обратен завой на политиките в Атина, но поддържам мнението си, че ако не се случи това, гръцката икономика ще се срине и ще вкара еврозоната в хаос“, твърди Ерик Нилсен, главен икономист в UniCredit. „Гръцкото правителство трябва да признае, че става дума за края на играта“.

Изключена от капиталовите пазари и с изпразващи банковите си сметки граждани, Гърция е изправена пред затруднение да изплати пенсиите и заплатите на фона на признаци, че страната може да свърши наличните пари преди началото на следващия месец. Европейските лидери, включително Меркел, френският президент Франсоа Оланд и президентът на Европейската централна банка Марио Драги притиснаха на срещата си на 19 март Ципрас да
спазва споразумението от февруари и да „представи пълен списък с конкретни реформи“ през следващите дни, преди да бъде отпусната каквато и да е допълнителна помощ.

Подготвяйки се за срещата в Брюксел, Ципрас е писал на Меркел, че ще бъде „невъзможно“ да се обслужват предстоящите дългови облигации без краткосрочна финансова помощ, съобщи Financial Times в неделя, позовавайки се на писмо от 15-и март, с което вестникът разполага. В кореспонденцията Ципрас предупреждава Меркел, че правителството му ще бъде принудено да избира дали да изплати дългове, предимно на МВФ, или да продължи социалните разходи. Същевременно той обвинява Европейската централна банка (ЕЦБ), че ограничава възможността на Гърция да емитира краткосрочни облигации, както и европейските институции, че отказват да предоставят помощ, преди Атина да одобри поредна серия реформи.

Първото официално посещение на гръцкия лидер в Берлин от изборите в страната на 25 януари, които катапултираха Сириза на власт, ще се фокусира върху подобряването на двустранните отношения, заяви в изявление публикувано в неделя в гръцкия вестник Катимерини четиридесетгодишният лидер.

Срещата дава и на двамата лидери шанса да смекчат емоциите в двете страни, включително и от страна на германските политици срещу гръцкия финансов министър Янис Варуфакис и призивите в Гърция да се подновят преговорите за репарациите заради нацистката окупация през Втората световна война.

Bloomberg припомня, че Ципрас се среща с Меркел за втори път в рамките на пет дни и че тази среща може да се окаже определяща за бъдещето на Гърция в еврозоната.

Къде са най-големите различия 

За да получи транша от 7,2 млрд. евро, икономическият екип на кабинета Ципрас трябва да представи на "институциите" пакет от мерки и структурни промени. С тях Атина възнамерява да постигне три цели: да навакса загубеното време, да възстанови загубеното  доверие на кредиторите и да открие пътя за деблокиране на част от транша, отбелязва изданието.

Съгласно графика, за да стане това през април, Атина и кредиторите трябва да се споразумеят по предложените от гръцката страна реформи, които да бъдат реализирани до края на юни, когато изтича удължения четиримесечен срок на текущата  спасителна програма за Гърция.

Реформите трябва да бъдат убедителни, за да може Атина да получи част от транша в размер на 1,9 млрд. евро. Очаква се тези пари да дойдат от  печалбите на Европейската централна банка от гръцките облигации. Това може би са единствените средства, които за момента Атина се надява, че може да получи.

Европейските партньори на Гърция ясно подчертаха,че за да бъде деблокиран транш от спасителния план, трябва успешно да е приключила проверката на счетоводните книжа на гръцкото правителство, извършвана в Атина от представители на "институциите“.

Същевременно МВФ обяви, че няма да обсъжда отпускането на какъвто и да било транш за Гърция, без да е приключила успешно тази проверка (програмата на фонда за кредитирането на Гърция е валидна до март 2016 г.)

Цитиран от БТА, вестник "Катимерини" отбелязва, че тази положителна оценка се обвързва с бюджетни мерки, за които кредиторите настояват и по които съществува пълен разнобой с Атина, тъй като гръцкото правителство не приема повече никакви мерки за икономии, като заявява, че няма да отстъпи от предизборните си обещания.

Освен това има разногласия и по отношение на други три възлови момента. Първият е свързан с това, че кредиторите искат да разберат по какъв начин правителството ще постигне искания от него първичен излишък от 1-1,5 на сто от БВП за тази година. Другите две теми кореспондират с приватизацията, за която все още няма яснота (тази тема се очаква да присъства и на днешната среща на Ципрас с Меркел в Берлин), и с промените в държавната администрация, пенсионното осигуряване и пазара на труда, пише още вестникът. 

Всичко по темата четете тук!

Още подобни видеа вижте в Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
d333
преди 9 години
А ако съм внесъл по сметка в банката две банкноти от по 100 евро, едната "гръцка", другата "немска" ко става? Ще ми извадят 100 евро от сметката или ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 7
крас
преди 9 години
"Германският канцлер Ангела Меркел се усмихва зад гърба на гръцкия премиер" !!КОЙТО СЕ СМЕЕ ПОСЛЕДЕН СЕ СМЕЕ НАЙ ДОБРЕ!ТЕЗИ НЕ СА ЯЛИ ХУРКАТА НА ВИЗАНТИЙЦИТЕ!ЩЕ ИМ СЕ НАЛОЖИ ДАГОНАПРАВЯТ!Ципрас отлично знае, че убивайки Гърция Европейския Съюз убива себе си!Създава се ПРЕЦЕДЕНТ за излизане от ЕС, който с удоволстви ще бъде последван от Италия и Испания!Целият южен фланг на Европа ще пламне като купа сено!И тогава - ПРОЩАВАЙ "ПАРИЧЕН СЪВЕТ"Ще се налага да бъдат изваждани от обръщение печатаните от Гръцката национална банка ЕВРО КУПЮРИ носещи пред номера си знака "Y" !!ПОЗНАЙТЕ КАКВА КАКАФОНИЯ ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ, И КАК ВСИЧКИ КЪТАЩИ ЕВРО ЩЕ СЕ СТРЕМЯТ ДА СЕ СДОБИЯТ С "НЕМСКО" ЕВРО НОСЕЩО ЗНАКА "Х" ПРЕД НОМЕРА НА БАНКНОТАТА!Предстои прожекцията на голям филм - ПОТЪВАНЕТО НА ЕВРОТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
бравос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Гледайки тукhttp://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2003/12/20/224444_vunshniiat_durjaven_dulg/май май не сме изплатили кой знае какво. Това не беше дългова а политическа криза и изолация"През същата година правителството получи четири транша по споразумението с МВФ и увеличи дълга си към фонда до около 940 млн. долара."940 МИЛИОНА!! Та това е смешно на фона на 7 милиарда искани от Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
nobel
преди 9 години
Това вече го разбрах. Значи всичко е въпрос само на желание и нищо друго. Едно време сме имали желание да връщаме заеми и сме връщали, а сега имаме желание да взимаме и това е. Аз си мислех, че сегашният заем го взимаме, защото имаме дефицити в бюджета. А то било само защото така ни е дошло и просто имаме желание. Щом нещата могат да се движат само с желание аз си пожелавам златото да стане 500 $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 9 години
и как ще стане точно след като двете държави сме в ЕС, айде за албания и сърбия ОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Не казвам, че преди еврочленството ни икономиката ни е работела по добре, а че дори и с токаващата неработеща икономика успяхме да си върнем заемите. Всичко е въпрос на желание! Или имаш нагласа да живееш до там където ти се простира чергата или се опитваш да живееш по добре, но рано или късно идва сметката и фалираш.Българският народ по трудният път разбра какво е да ти фалира държавата и затова нямаше бунтове срещу ниските доходи през последните 15 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 13
albobo76
преди 9 години
MZ/X, да не стане, като във вица за "магарето, което тъкмо се научило да не яде, па взело, че умряло". Защото в БГ точно това се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Преди 15 години България имаше много по малко работеща икономика от тази на Гърция и пак успя да си върне заемите! Достатъчно е да орежат пенсиите и заплатите на държавните служители с 30-40% и изведнъж пари ще има за всичко!Ако въведат драхмата реалното орязване на доходите може да надвиши и 50%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 6
balkando
преди 9 години
Според мен фрау Меркел се чуди как да посрещне кир Кипрас - с кожени ботуши и камшик, или с ментолови бонбони с дъх на бадеми. Това в рамките на шегата.Гърция може да се оправи по два начина - с чатал на врата, т.е. директна намеса във вътрешните работи от кредиторите, или със замразяване на членството й в шенген, еврозоната и съюза. едно по едно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още