fallback

Сорос е готов да вложи 1 млрд. долара в Украйна

Частните инициативи се нуждаят от силно политическо ръководство, заяви инвеститорът

10:57 | 30.03.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Финансистът милиардер Джордж Сорос е готов да инвестира 1 милиард долара в Украйна, ако западните страни помагат на частните инвестиции там. Той също така определи шансовете Гърция да напусне еврото на една трета в интервю за австрийския вестник Der Standard, цитирано от Ройтерс.

Сорос по-рано призова Запада да засили помощта за Украйна, очертавайки стъпки към финансов пакет за 50 милиарда щатски долара, който според него трябва да се разглежда като преграда срещу все по-агресивната Русия.

"Западът може да помогне на Украйна чрез увеличаване на привлекателността за инвеститорите. Застраховането срещу политическия риск е необходимо. То може да бъде под формата на финансиране при лихвите в ЕС, които са близо нула“, каза той. 

"Аз съм готов. Има конкретни инвестиционни идеи, например в селското стопанство и инфраструктурните проекти. Бих вложил 1 млрд. щатски долара. Това трябва да генерира печалба. Моята фондация ще се възползва от това. Частните инициативи се нуждаят от силно политическо ръководство", заяви Сорос.

Роденият в Унгария хедж фонд магнат определи шанса Гърция да напусне еврозоната на една трета. Миналата седмица той смяташе, че е 50:50.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
fallback