IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: За да бъде спряна Русия, трябва да бъде спасена Украйна

Финансовият срив на Русия представлява и стратегическа, а не само икономическа заплаха за Европа, смята милиардерът инвеститор

14:59 | 08.01.15 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сорос: За да бъде спряна Русия, трябва да бъде спасена Украйна

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос обвини западните лидери, че опасно грешат със своята стратегия спрямо Русия и Украйна, с аргумента, че тамошната криза представлява смъртоносен риск за еврозоната.

В интервю за Financial Times филантропът от унгарски произход се оплака, че европейските лидери третират Украйна като "просто поредната страна", нуждаеща се от финансова помощ, вместо да осъзнаят, че кризата край източната граница на ЕС представлява по-голяма опасност за икономиката на Европа и дори за оцеляването на ЕС, отколкото изборите в Гърция, предава БТА.

Сорос казва, че санкциите срещу Москва имат далеч по-дълбок ефект, отколкото западните лидери някога са си представяли, заради колапса в цените на петрола, и добави, че руски дефолт по дълговете "не би бил изненадващ".

„Санкциите срещу Русия засилват дефлационния и рецесионния натиск, който вече беше налице (в Европа), но сега вече е реалност. Евентуален дефолт би бил тежък удар за европейските банки с експозиция към Русия", казва Сорос.

Финансовият срив на Русия представлява и стратегическа, а не само икономическа заплаха за Европа, тъй като политиката на Москва вероятно ще стане дори по-агресивно  националистическа при влошаване на икономиката, добавя той.

Въпреки тези опасности Сорос подчертава, че не призовава за  смекчаване на санкциите, които са "необходимо зло", за да бъдат изтласкани руските сили от Украйна. По-скоро той счита, че САЩ и ЕС правят голяма грешка, като не са съчетали тези санкции с програма за масирана финансова подкрепа за Украйна, която по негова оценка би трябвало да достигне 50 млрд. долара и да бъде одобрена още през първото тримесечие на 2015 г.

Според 84-годишния финансист по хеджфондове Европа трябва  "да се събуди" и да приеме, че е подложена на атака от Русия. "Подпомагането на Украйна трябва да се разглежда като  отбранителна мярка от европейските страни. САЩ и европейците са  решени да избегнат войната, но ако не балансират санкциите с подкрепа за Украйна, напълно е възможно да се сдобият с една", заявява той. 

Сорос каза това преди публикуването на своето есе в New York Review of Books, където излага подробни предложения как може да бъде събран 50-милиардният план за подкрепа на Украйна от международните институции, включително ЕС и МВФ.

Тази масирана разширена финансова офанзива според него е единственият начин Европа да контрира националистическия експанзионизъм на Москва и да спаси Украйна от банкрут, който би укрепил позициите на хардлайнерите в Русия. "Има надежда, че  трудностите на Русия и успехите на Украйна ще убедят президента Владимир Путин, че плановете му за дестабилизация на Украйна са загубена кауза, за да се откаже от тях", писа Сорос в статията  си.

Лидерите на ЕС обаче неохотно се отнасят към идеята да да заделят повече средства и дори трудно събраха 1 млрд. евро за борбата с еболата. По същия начин западните страни се въздържат да наливат свежи пари в Украйна, докато не видят доказателства  за реформи в Киев. Европейските чиновници се възпротивиха миналия месец срещу идеята за допълнителна подкрепа за Украйна, когато МВФ съобщи за недостиг на 15 млрд. долара, въпреки че отпусна 17 млрд. долара на страната.

За Сорос това е доказателство, че западните лидери не са схванали амбициите на Русия да подкопае самия Евросъюз, като подкрепя евроскептични (анти-ЕС) политици и използва газовия експорт, за да настройва едни страни срещу други.

„Самият Евросъюз се разпада. Русия предлага алтернативен възглед за света - сила вместо върховенство на закона", писа Сорос. По думите му икономическото спасяване на Украйна би променило руската политика. Докато един украински банкрут би циментирал властта на хардлайнерите, то икономическо регенериране на страната, оглавено от ЕС и САЩ, би стимулирало една по-прозападна опозиция в Русия, смята той.

Сорос не прави опит да скрие своето пристрастие към Украйна, където основа фондация през 1990 г., и казва, че страната е узряла за инвестиции.

По думите му западните компании, търсещи зони за растеж в Украйна, трябва да се насочат към нейните енергийни мрежи и селскостопанския сектор в бившата "житница" на Съветския съюз.

Най-печелившата област според него би било подобряването на ефективността на електроснабдителните и отоплителни мрежи на страната, които са 10 пъти по-енергоинтензивни от средното за страните от Организацията за икономическо развитие и растеж (ОИСР) - базираната в Париж организация, чиято цел е да насърчава устойчив растеж.
"Що се отнася до инвестициите, енергийната ефективност е приоритет, а селското стопанство има голям потенциал като номер две", казва Сорос. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 9 години
Не съм ,аз ви мразя безплатно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
tsanko stefanov 2
преди 9 години
Приятелю-три работи и то немедленно!Забърсване от слюнкоотделянето ,хапчетата с чаша вода и пижамата.За днес се наработи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Soros: West Should Give Ukraine $50 Billion in Aid to Thwart Russian 'Attack'http://***.themoscowtimes.com/business/article/soros-west-should-give-ukraine-50-billion-in-aid-to-thwart-russian-attack/514126.htmlнекролога каа запада да платил 50 големи, е що той не плати за кво са му на него къде му остават 2 петъка щом толкова е замилял за демокрация нещастника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 9 години
Ех Матушка, Матушка!!! Пак потъна!!! Sorry, Ама всеки сърба това което си е надробил!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 4
alexx
преди 9 години
Да изливаш пари в Украйна в момента е като да наливаш пари в черна дупка. Трябва да се направят много сериозни реформи в тази страна, преди да се налива пари. Досега го караха някакси, защото получаваха руски газ на двойно по-ниски цени от тези за България. Русия също го отнесе, защото диктаторът там се мисли за велик, а е много далеч от възможностите на САЩ да манипулират, а Русия разчита твърде много на износа на горива, за да получи валута. Европа ще страда още дълго време от колебливата си позиция. САЩ ликуват, че с малко усилия вкараха Путин във вълчи капан. Китай гледат отстрани и ако могат да намажат нещо, го правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 14
rover
преди 9 години
Червените *** са силно активизирани. Не че много харесвам Сорос, но да го наричат "човечец" могат само силно индоктринирани червени интерфорумни лумпеноидни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 14
Имхотеп
преди 9 години
Папкайте го мурзиляци!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 10
Internet
преди 9 години
ех, надничарче, ти нали не си форумна отрепкаа цяло форумно надничарченал тъй
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 8
Internet
преди 9 години
ех, надничарче, ти нали не си форумна отрепкаа цяло форумно надничарченал тъй
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 25
khao
преди 9 години
Тая статия как е събрала всички форумни *** :):) са мо Мави липсва и онея двамата атакисти, да кажат и те своето безценно мнение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още