IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния ще намали ДДС върху храните с шест месеца по-рано

Страната ще снижи ставката през юни от 24% на 9%, а върху нехранителните стоки - до 20% от 1 януари

21:09 | 07.04.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Румъния ще намали ДДС върху храните с шест месеца по-рано

Румъния ще намали данъка върху добавената стойност за храните шест месеца по-рано от планираното, като по-високите бюджетни приходи дават възможност за стимулиране на икономиката, заяви министър-председателят Виктор Понта, цитиран от Bloomberg.

Правителството в Букурещ одобри съкращаване на ставката от 24% на 9% процент от юни и планира да намали ДДС за нехранителните продукти до 20% от 1 януари, Понта заяви днес в Букурещ. След юнското понижение средната ставка по ДДС ще падне до около 17,5%, каза той пред репортери.

"Прилагането на намалението към всички хранителни продукти и по цялата верига на дистрибуция прави данъкът по-лесен за управление", каза Понта. "Това е изключително необходимо мярка, която ще бъде от полза както за богатите, така и за бедните, тъй като всички те ядат един и същи хляб."

Румъния се стреми да загърби едни от най-суровите мерки за икономии в ЕС, за да насърчи потреблението и да доближи покупателната способност до нивата, наблюдавани при по-богатите западни страни от ЕС.

След свиване на бюджетният дефицит до 1,8 процента от БВП през миналата година от 7,2% през 2009 г., правителството планира да въведе най-разхлабената фискална политика в ЕС до 2018 г., според Понта.

Намаляването на ДДС за храните може да изяде 5 млрд. леи (1,2 милиарда долара) от бюджетните приходи на година, смята той.

Този ход ще доведе до годишен спад в потребителските цени, защото храната е с висока тежест в инфлационната кошница, заяви Богдан Олтяну, заместник-ръководител на централната банка.

Румъния има 16% плосък данък върху печалбите и доходите, които правителството планира да запази поне до края на 2019 г. в съответствие с проектозакон за планираните фискални промени, който в момента се обсъжда в парламента.

Инфлацията в страната е на рекордно ниското ниво от 0,4% през февруари. Икономическият растеж се забави до 2,7% годишно през четвъртото тримесечие от 3% през предходните три месеца. 

По време на бизнес форум днес финансовият министър Владислав Горанов се обяви категорично против намаляването на ДДС за храните. Той обясни, че диференцираният данък ще се администрира трудно и заяви, че държавна политика трябва да се прави през разхода, а не през прихода на бюджета. 20-процентната ставка може да бъде увеличена или намалена, но не и да бъде диференцирана, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 3
melon
преди 9 години
Румънците са вече на една светлинна година пред нас. Личи си, че са народ, запазил здрави сили в себе си. И корупцията борят и не въздишат по диктатора си. Ето и резултати имат вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
kosuma
преди 9 години
той може да е на 15 г. и пак да е УбразУван в москва. Последното е начин на мислене и действие, а не възраст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
stanislavr
преди 9 години
Ква Москова бе чедо обично, тоя е на 37 години. Той си е свищовски възпитаник и ако си спомняш напусна народното събрание, защото не му стигаха 2000 лева заплата. Министерската явно го удовлетворява.Иначе за румънците само адмирации - рънътъ прай бурбътъ. А за Владиславча - Гладен човек лошо мисли и страшно гледа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
kosuma
преди 9 години
Владислав Горанов ми е противен от ситуацията с пенсионните фондове, а вече ми се срина окончателно в очите. Поредния министър на икономиката с УбразУвание в москова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още