fallback

Гърция рестартира приватизацията

Кабинетът на Алексис Ципрас ще се опита да избегне първичния бюджетен дефицит

17:18 | 09.04.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Гръцкото правителство ще рестартира процеса по приватизация, съобщи министърът на финансите на страната Янис Варуфакис, който е на посещение в Париж.

Кабинетът на Алексис Ципрас поема също така ангажимент да избегне първичния дефицит, предава Ройтерс.

Правителството в Атина се противопоставяше на продажбата на някои активи, но обеща да не спира вече завършените процедури, а само да преразгледа някои търгове. Това залегна и в споразумението за удължаването на спасителната програма за страната, припомня информационната агенция.

„Рестартираме процеса по приватизация като програма, която да се възползва рационално от съществуващите публични активи“, коментира Варуфакис по време на брифинг в Париж. „Това, което искаме да кажем, е, че гръцката държава няма капацитет да развива публични активи“, допълни той.

Варуфакис добави, че Атина не е против публично-частните партньорства, но че това трябва преди всичко да се случва с ангажимент за минимални инвестиции от страна на частните партньори и срещу дял на държавата в начинанията, за да се осигурят постъпления за пенсионните фондове.

Гръцкият финансов министър подчерта още, че страната не възнамерява да изпада в първичен дефицит, макар и да посочи, че целта за първичния бюджетен излишък ще бъде преразгледана.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
fallback