IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция изплати парите по транша на МВФ

Не е ясно обаче докога страната ще разполага с ликвидност

13:01 | 09.04.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Гърция изплати парите по транша на МВФ

Кратко поемане на дъх в Гърция и за нейните кредитори. В четвъртък Атина преведе по план 550 млн. евро по транша за заема на Международния валутен фонд (МВФ), предаде Ройтерс. Източници от финансовото министерство на страната потвърждават пред полудържавната новинарска агенция ANA-MPA, че парите са били преведени. Ако това не се бе случило, страната можеше да бъде определена за „фалирала“.

Отворен е обаче все още въпросът докога ще стигнат парите в Атина. Без бързо решение за отпускане на допълнителна помощ страната е заплашена от изпадане в състояние на неплатежоспособност. Кредиторите от Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия и МВФ изискват подробен списък с реформи. Само когато се стигне до споразумение за такъв списък с Гърция, блокираните и така необходими от Атина помощи от 7,2 милиарда евро ще бъдат преведени на страната. 

Държавният министър Алекос Фламбурарис обясни в четвъртък в телевизионно предаване в Гърция, че правителството възнамерява да приключи преговорите с партньорите си до 24 април. „По време на заседанието на еврогрупата на 24 април на 100% ще има споразумение“, заяви той. В този ден финансовите министри на страните членки на еврозоната ще се срещат на планирано от по-рано заседание в Рига.

В сряда пък гръцките власти пласираха успешно държавни ценни книжа (ДЦК) на стойност 1,138 млрд. евро с падеж след шест месеца при доходност от 2,97%. Коефициентът на покритие за търга беше 1,30, оставайки без промяна спрямо март, когато доходността също бе 2,97%. Набраната сума включва 263 млн. евро под формата на несъстезателни поръчки.

Консервативният вестник "Катимерини" съобщи в четвъртък за ултиматум на кредиторите към Атина за това, че списъкът с реформи трябва да бъде завършен преди 24 април. Гръцкият представител в работната група на еврогрупата Никос Теохаракис заяви на колегите си в сряда, че Атина ще разполага с пари само до 24-ти април.

Въпреки че инвестиционната банка UBS не счита за възможно Гърция да трябва да напусне еврозоната, анализаторите смятат, че сега шансът за това е 10%-20% до 20%-30%. За сметка на това обаче рискът от въвеждането на капиталов контрол е съществен, защото един фалит би ускорил бягството на капитали. UBS все още очаква трудни преговори в бъдеще, но смята, че все пак ще бъде постигнато споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Срамна работа е да си го плеснат на масата:-), но като е под масата (на вторичния пазар) не е чак толкоз срамна... :-D. Много ми е интересно как ще ги връщат тези "спешни спасителни заеми".. те тогава ще има шоу и оправдания до безкрай :-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Stefan--L
преди 9 години
Евала на Ципрас един умен политик а не продажник като нашите Бойко и Плевньо! Такъв министър председател трябва на България да се опълчи на ***-ният еврогеиски съюз да ни изкара от тоя смешен съюз майка за едни държави и мащеха за други !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
ЕЦБ е отпуснала на гръцките банки 1,2 млрд евро по ELA . Само преди няколко дена Драги се заканваше че няма да се разреши на гръцките банки да купуват гръцки ДЦК .Цинизъм в действие .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Всичко останало е за *** муха!Когато ти открият кредитна линия, Те Не Ти Дават кеш пари!И никой не може да Те накара да връщаш кеш пари, защото не си ги получил!Но ти трябва да изравниш сметката за откриването и закриването на линията. И това става точно с тия инструменти, размяна на документи, узаконяване на транзакцията.Няма ли някой млад човек да се заеме да ги научи тия неща!Що не съм на 20!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Изобщо не се учудвам на станалото!Казах го и преди, гърците научиха как да ползват инструментите на МВФ, как се плаща на открита кредитна линия.Транш няма, има изравняване в табличките на двойно счетоводните сметки.Гърците не превеждат кеш!Евала на финансовия им министър!Изучил е хитринките на финансовите бандити!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
roli5
преди 9 години
Благодаря за инфото.Задълженията са непосилни за гърците..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
rover
преди 9 години
Европейската работна група даде на Атина 6-дневен срок, в който гръцката страна трябва да представи нов списък с реформи в бюджета, пенсионната система, приватизацията и трудово-правните взаимоотношения. Ако този списък бъде одобрен от кредиторите, има надежда да се стигне до споразумение по време на следващото заседание на Еврогрупата на 24 април в Рига. Направих си труд и сумирах задълженията, които Гърция трябва да изплати до края на годината. 18,7 млрд евро, като тук включих и 1,4 млрд от шестмесечните бонове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
roli5
преди 9 години
Смятам,че вярно ги усещаш нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
roli5
преди 9 години
Мисля,че янките и рашките играят в един отбор.Двете лица на една монета.Добрият и лошият полицай-няма значение кой ще сложиш за добър или лош.Този театър се играе не от вчера.А Ципурко ще отиде и при рогатия,стига да може да изклинчи пари.За пример ще ти дам бизнес отношенията между Израел и Иран,които са блестящи и се развиват все по-добре,а политическия ракурс между двете страни го знаеш.Постоянно ни набиват канчетата с политически анализи,за да стане икономическия колкото се може по-труден и объркан.Та така мисля аз,може и да бъркам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Тая история с гърците малко напомня на американския държавен дълг. Уж на косъм от фалита, но накрая седнаха и се разбраха и политиците всъщност излязоха героите, които спасиха света от разпад, като батман един вид. От тогава нито думичка за американския дълг. Та така и гърция аха аха да фалира, но за щастие има драги мраги и т.н., които бдят над нас и пазят света от разпад :-). Общо взето нещо подобно се играе в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още