IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив Мерш: Правим всичко възможно да избегнем инцидент с Гърция

Правилата са еднакви са всички, посочи членът на Европейската централна банка

16:25 | 08.04.15 г. 3
Ив Мерш: Правим всичко възможно да избегнем инцидент с Гърция

Европейската централна банка (ЕЦБ) полага всички усилия, за да избегне непредвидено излизане на Гърция от еврозоната, заяви Ив Мерш, член на Изпълнителния съвет (ИС) на институцията. Той също така подчерта, че всички трябва да спазват правилата, които съществуват в паричния съюз, съобщава WBP online.

Политиците от ЕЦБ не смятат, че в резултат от продължаващите преговори между Гърция и нейните международни кредитори ще се стигне до неволно излизане на страната от валутния блок, въпреки че различията между двете страни все още са значителни, коментира в интервю за германския вестник Boersen-Zeitung Ив Мерш.

Служителите на централната банка правят всичко, за да се уверят, че правилата се спазват строго относно линията за спешна помощ за ликвидност (ELA), предоставена на гръцките банки. Целта на ЕЦБ е да попречи на банките, използващи ELA, да финансират гръцкото правителство, което би нарушило правото на Европейския съюз.

“Трябва да бъдем внимателни, за да не доведе тази стъпка до скрито парично финансиране на правителства. Този риск се увеличава, ако една страна няма достъп до пазарите", посочи Мерш.

Това е и причината, поради която ЕЦБ отхвърли опитите на Атина да повиши ограниченията за издаване на краткосрочни държавни ценни книжа.

Мерш също така отхвърли твърдението, че ЕЦБ е била по-мека с предходното гръцко правителство през 2012 г., заявявайки, че правилата са едни и същи.

“По това време имаше една програма, сътрудничещо правителство и перспективата за успешен преглед на програмата и нейното изпълнение. В момента ние сме далеч от споразумение. Само обещания не са достатъчни".

Той призна, че крехкото възстановяване в задлъжнялата страна напоследък е в застой и държавните финанси са се влошили.

Запитан за възможността за въвеждане на капиталов контрол, за да не напусне Гърция еврозоната, той заяви, че подобен сценарий би трябвало да възникне само в извънредно положение.

“Контролът върху капиталите е чужд на един паричен съюз и той трябва да се извършва само в случай на крайна нужда”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Кво стааа тука?! Още не съм си дописал и : http://***.investor.bg/***/130/a/gyrciia-plasira-uspeshno-6-mesechni-dck-za-114-mlrd-evro-192624/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Няма да е скрито бе, на 23.04 в 23:55 ще разрешите изкупуването на гръцки облигации и всичко ще бъде явно и законно щото инвеститорите ще ги разграбят като топъл хляб. на 24-ти платени с още неизсъхнали евро-долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
За да не бъде неочаквано излизането на Гърция е нужно много малко - достатъчно е да го очаквате . И ако бяхте толкова чисти в мислите си щяхте да кажете например колко може да се разтяга ELA .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още