IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облаците се разсейват пред Гърция, а над Бразилия се сгъстяват

И двете икономики са символ на икономически проблеми в момента, но ситуацията пред Бразилия е значително по-притеснителна

13:13 | 08.04.15 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Облаците се разсейват пред Гърция, а над Бразилия се сгъстяват

В момента и Гърция, и Бразилия са синоними на икономически проблеми. Тогава защо инвеститорите смятат, че Гърция става все по-уважаван залог, докато Бразилия си остава неатрактивен? Частичен отговор е еврото. За разлика от Бразилия, Гърция е член на европейския паричен съюз, и работи със солидна (макар и не перфектна) валута, пише в свой анализ Bloomberg.

За притежателите на акции това е от огромно значение. Гръцките правителствени облигации са донесли 336% от май 2012 г., докато тези на бразилското правителство едва 24%, измерено в местните валути, според индекса на Вank of America Merrill Lynch. Бразилският реал е поевтинял с 14% тази година спрямо долара, с което той е най-зле представящата се валута от 31 най-търгувани в света.

Скептицизмът на инвеститорите също така превърна реала в най-малко предсказуемата валута в света. Очакваната му волатилност, средство, с което инвеститорите залагат колко ще се промени стойността на дадена валута от ден за ден, скочи повече от всяка друга валута миналата година.

Източник: Bloomberg

Ключови икономически данни показват подобна история. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Гърция се увеличава. Той е нараснал с 0,75% през 2014 г. и се очаква да се повиши с 1,5% и 2,4% през тази и следващата година, твърдят икономисти, анкетирани от Bloomberg. Реалният БВП на Бразилия е паднал или едва е нараснал миналата година и е вероятно да намалее с 0,5% през 2015 г., преди да се повиши с 1,3% през 2016 г.

Инфлацията на потребителските цени е изчезнала в Гърция. Цените спаднаха с 1,4% през 2014 г. и се очаква да се колебаят между дефлация и лека инфлация през следващите две години. За сравнение Бразилия продължава да губи своята борба за овладяване на инфлацията, която ще достигне 7,5% тази година от 6,3% през миналата, показват данни на Bloomberg.

И в двете страни има повишаващи се лихвени проценти, но пазарът очаква гръцките да паднат. Това се вижда от икономическите прогнози за по-ниски доходности. Финансовите пазари не очакват Гърция да напусне еврозоната. 

Гръцката икономика също така излиза от тежка рецесия, което е добър знак за гръцките активи, обратното на перспективата пред Бразилия. Така че, докато Бразилия се влошава, Гърция се изкачва, стига рискът от фалит да изчезне.

Историята на двете икономики показва как Гърция печели от Европейския съюз, докато Бразилия страда от положението си на сама държава: Гърция плаща миниатюрните 0,05% лихва на Европейската централна банка, докато лихвеният процент на Централната банка на Бразилия за депозити в реали е 13,20%. На пазара на дългосрочен дълг, 10-годишните гръцки облигации имат текуща доходност от 11,83%, което е по-малко от доходността от 12,87% на бразилския дълг в реали.

Дори и с тревожността за бъдещето на Гърция като член на еврозоната, оттеглянето на корпоративните депозити от банките в Гърция е само сянка на това, което беше през 2012 г. Когато крайнолявата партия Сириза дойде на власт през януари с обещание да получи опрощение на дълговете на страната на стойност 320 млрд. долара, чуждите депозити намаляха с 13,3% през месеца, в сравнение със същия период на миналата година. От тогава премиерът Алексис Ципрас значително намали исканията на правителството си. В разгара на еврокризата преди три години, бягството на корпоративни средства бе в размер на 30% от съответния едномесечен срок.

Акциите на гръцките компании се правят доста добре. Не е така при бразилските им колеги. Повече от две трети от акциите в индекса Bovespa се търгуват под нивото на техните аналози от целия свят. От друга страна, повече от половината от фирмите на Athens Stock Exchange General Index все още се оценяват повече от техните конкуренти в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Че то ако тая цифра от 336% е вярна, това означава, че повечето от парите са ВЕЧЕ ВЪРНАТИ на когото трябва. Такава доходност се използва само, когато парите СЪС СИГУРНОСТ няма да се връщат. Честно казано, ама ИЗОБЩО не мога да си представя как точно ще завърши тая история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Тая доходност от няколко стотин процента за държавни облигации някой може ли да ми каже откъде точно е дошла?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Най-важният аргумент е че Гърция имала Е . :)))))))))))Вярно че го има , но с голям отрицателен знак пред милиардите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Ааа дам цървулите от Фашингтон и на тея клатят лодката, ама май и Бразилео както Рашастания ше им разпродадат набързо ДЦКтата на Сашш, а Бразилия имаше повечко от Раша.:)) А да видиме дали са толкоз ербапи Сашш, те миналата година опитваха да фалират *** ама не успяха и тея мисля няма да успеят, колко да им е мъчно ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
|Зад Бразилия са БРИКС -с тяхната банка и с новия им Пул за валутни резерви.Споко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още