IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS: Вероятността Гърция да фалира е над 50%

Банката смята, че възможността Атина да напусне еврозоната е между 10% и 30%

17:09 | 07.04.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В момента има 50%-60% вероятност Гърция да спре плащанията по дълга си, както и 20%-30% възможност за Grexit (напускане на Гърция на еврозоната). Тази прогноза идва от световния инвестиционен банков гигант UBS, съобщава Business Insider.

UBS подчертава своя песимистичен поглед за ситуацията, позовавайки се на „увеличаващите се проблеми с ликвидността“, които страната изпитва.

Гърция дължи на Международния валутен фонд (МВФ) близо половин милиард евро, които трябва да бъдат изплатени до 9 април. Финансовият министър Янис Варуфакис твърди, че плащането (и всички други плащания) ще бъде извършено. Но това се случва след коментар от миналата седмица от заместник-министър, който предложи плащането да се забави, докато Гърция не получи парите от поредния си спасителен транш.

Гърция има предварителен договор да получи определена финансова помощ, но първо трябва да представи подробен списък с реформи - нещо, което кредиторите ѝ не съм видели все още (по техните стандарти).

А плащането към МВФ не е единственото, което наближава. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Капиталовите ограничения са само едно парче от пицата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
evtimvz
преди 9 години
Капиталите, обаче, изтичат и ограниченията няма да имат какво да ограничават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 6
Ironhorse
преди 9 години
Ципрас и Варуфакис играят ва-банк, само че не всичко или нищо, а нищо или голям провал=фалит.Дали ще се заиграва с Москва или не, тук става дума за пари.Ако Ципрас се подмаже на Москва, и Брюксел спре фондовете, с какви пари ще произвеждат прасковите и маслините, не ми е ядно.Но, всеки народ си заслужава управниците, също като нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Бягство на капитали? :-) 60 млрд. кеш вече са много далече от гърция, така че тях капиталовите контроли ще ги хванат за .. айбана..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още