IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина оценява репарациите от Берлин на 278,7 млрд. евро

За първи път Гърция назовава конкретно число за исканията си за репарации заради Втората световна война – почти колкото годишния бюджет на Германия

10:05 | 07.04.15 г. 65
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тъмни облаци са надвиснали над Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тъмни облаци са надвиснали над Гърция. Снимка: Ройтерс

Гръцкият заместник-министър на финансите Димитрис Мардас назова конкретно число за репарациите на Германия към Гърция заради периода на националсоциализма - 278,70 милиарда евро. Тази сума е изчислена от парламентарна комисия на средиземноморската страна по първоначална оценка, заяви Мардас пред гръцкия парламент, цитиран от Ройтерс. За сравнение, в бюджета на Германия за 2015 г. са предвидени разходи за 299,10 млрд. евро.

Мардас каза пред парламентарната комисия, че Берлин дължи на Атина 278,7 милиарда евро, като окупационният заем възлиза на 10,3 милиарда евро. Атина все по-настоятелно повдига въпроса за репарациите през последните няколко години, откакто бяха въведени мерките за икономии, наложени от Европейския съюз и Международния валутен фонд заради спасителните планове за 240 млрд. евро, за да се избегне изпадането в неплатежоспособност на гръцката държава, припомня Ройтерс. Гръцкото правителство и граждани настояват от десетилетия за военни репарации от Германия, но никое правителство досега не бе предявило претенции за конкретни суми, посочва още Ройтерс.

За военните репарации вече има и обширно проучване. Въз основа на него парламентарната комисия и Върховният съд на страната разглеждат в момента как могат да бъдат предявени претенции към Германия. Става дума за компенсации и възстановяване на т. нар. окупационен заем, който нацистите са получили от гръцката централна банка. Вземанията се оценяват на между 269 и 332 млрд. евро. Федералното правителство обаче смята от своя страна, че въпросът за компенсациите е уреден отдавна. Германия неведнъж е заявявала, че е изпълнила задълженията си, включително като е изплатила 115 млн. германски марки на Гърция през 1960 г. и категорично отхвърля претенциите за репарации.



Въпреки международния натиск гръцкият министър-председател Алексис Ципрас настоява да предоговори мерките за строги икономии за страната от последните години. По отношение на плановете за икономии от последните пет години има огромни въпроси, заяви Ципрас пред парламента. Гърците ще трябва да разберат как страната им е можела да приеме мерки, които са направили така, че дългът да нарасне от 124% от брутния вътрешен продукт до 175% от БВП.

Създаването на комисията за преглед на тези договорки е едно от предизборните обещания на Сириза, заяви премиерът. Тя ще се състои от учени и адвокати. Те трябва също така да изяснят дали предишните правителства не са действали неподходящо или дори не са нарушавали законите. „Скоро ще можем да докажем, че Гърция е независима и уважавана държава", каза Ципрас.

Междувременно правителството на САЩ призова Гърция да подобри сътрудничеството си с кредиторите си. Правителството в Атина трябва да преговаря с кредиторите по-сериозно и да се ангажира изцяло с тях, заяви правителствен служител във Вашингтон. Такова послание е отправил и държавният секретар за международните отношения в Министерството на финансите на САЩ Нейтън Шийтс по време на срещата си с гръцкия финансов министър Янис Варуфакис.

Във Вашингтон Варуфакис увери по-рано, че страната му ще изпълни всички свои ангажименти, поети в замяна на предоставените средства. След среща с ръководителя на МВФ Кристин Лагард той също така заяви, че Гърция е готова да осъществи и по-мащабни реформи. Той заяви пред репортери, че правителството планира да "реформира Гърция дълбоко" и да се опита да подобри "ефикасността на преговорите" с кредиторите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

64
rate up comment 2 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Пред кого се излагам khao ? Пред индивиди като този младеж от видеото завършващ едно от най "престижните" БГ учебни заведения ли?!!??? ... ха ха ха Не ме разсмивай! На такива, каквито усилия да употребиш да ги научиш на нещо няма никакъв шанс. Остават си дървени глави до края. Че и с високо самочувствие че знаят! :)))https://***.youtube.com/watch?t=152&v=05BzPUUMnwM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 2 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
http://bgkef.com/TOVA-li-sa-visshistite-na-Balgariq-VIDEOЕто такава интелигенция лесно може да се манипулира! Made in Bulgaria. След десетина години някой от тях ще ни води и външната политика. Смейте се от сърце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 9 години
не ти ли писна да се излагаш, предателю ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 4 rate down comment 11
STRAHO
преди 9 години
https://***.youtube.com/watch?v=gaOFPQJ6RFk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 9 rate down comment 14
STRAHO
преди 9 години
Русия няма нападателни войни , но обикновенно когато бъде нападната ги завършва с пълен разгром на нашественика и съответното териториално разширение. Споменават за разширението на Руската империя но забравят да споменат предисторията на войните. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 5 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Като ще се връщаме назад в историята да го направим. Да се върнем при Жечпосполита която атакува и дори превзема Москва за известно време. За зверствата им няма да влизаме в подробности.Логично е руснаците да са си взели поука и да ликвидират тези ***. Ако започнат това за което зове тоя мишок Валенса може този път да им е за последно и повече да не се появят ка картата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 3 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис потвърди, че ще присъства на парада на Победата в Москва на 9 май, посветен на 70-годишнината от Победата над нацистка Германия. Това съобщи на ТАСС посланикът на РФ в Кипър Станислав Осадчий след срещата с кипърския лидер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 2 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
"Декларация о государственном суверенитете Одесской Народной Республики. Документ датирован 6 апреля 2015 года.Приводим его полностью:В связи с трагическими событиями, произошедшими в Киеве (в феврале 2014 года) и Одессе (в мае 2014 года), объявляем об одностороннем выходе Одесской Народной Республики из состава Украины и экстренном формировании Кабинета Министров страны. Как глава государства, подчеркиваю, что данная мера призвана защитить демократические ценности региона от посягательств со стороны праворадикальных формирований, введенных на территорию бывшей Одесской области по приказу так называемой власти из Киева."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 8 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Нямах предвид теб - ти си от рода на потомствени български капиталисти и аристократи още от 18 век и си седял с Канарис на един чин в гимназията в Дуйсбург.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 3
alexx
преди 9 години
Ами посмисли си 1. За завоеванията на СССР преди войната с Германия - Литва, Латвия, Естония, половин Полша + неупешен опит да се превземе Финландия. 2. Сталин е можел да се скрие зад Урал, така че дори Москва и Ленинград да паднат, войната далеч не спечелена за Германия. Хитлер къде е можел да се скрие, ако нападнат Германия. В някой бункер, за да си тегли куршума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още