IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина оценява репарациите от Берлин на 278,7 млрд. евро

За първи път Гърция назовава конкретно число за исканията си за репарации заради Втората световна война – почти колкото годишния бюджет на Германия

10:05 | 07.04.15 г. 65
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тъмни облаци са надвиснали над Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тъмни облаци са надвиснали над Гърция. Снимка: Ройтерс

Гръцкият заместник-министър на финансите Димитрис Мардас назова конкретно число за репарациите на Германия към Гърция заради периода на националсоциализма - 278,70 милиарда евро. Тази сума е изчислена от парламентарна комисия на средиземноморската страна по първоначална оценка, заяви Мардас пред гръцкия парламент, цитиран от Ройтерс. За сравнение, в бюджета на Германия за 2015 г. са предвидени разходи за 299,10 млрд. евро.

Мардас каза пред парламентарната комисия, че Берлин дължи на Атина 278,7 милиарда евро, като окупационният заем възлиза на 10,3 милиарда евро. Атина все по-настоятелно повдига въпроса за репарациите през последните няколко години, откакто бяха въведени мерките за икономии, наложени от Европейския съюз и Международния валутен фонд заради спасителните планове за 240 млрд. евро, за да се избегне изпадането в неплатежоспособност на гръцката държава, припомня Ройтерс. Гръцкото правителство и граждани настояват от десетилетия за военни репарации от Германия, но никое правителство досега не бе предявило претенции за конкретни суми, посочва още Ройтерс.

За военните репарации вече има и обширно проучване. Въз основа на него парламентарната комисия и Върховният съд на страната разглеждат в момента как могат да бъдат предявени претенции към Германия. Става дума за компенсации и възстановяване на т. нар. окупационен заем, който нацистите са получили от гръцката централна банка. Вземанията се оценяват на между 269 и 332 млрд. евро. Федералното правителство обаче смята от своя страна, че въпросът за компенсациите е уреден отдавна. Германия неведнъж е заявявала, че е изпълнила задълженията си, включително като е изплатила 115 млн. германски марки на Гърция през 1960 г. и категорично отхвърля претенциите за репарации.



Въпреки международния натиск гръцкият министър-председател Алексис Ципрас настоява да предоговори мерките за строги икономии за страната от последните години. По отношение на плановете за икономии от последните пет години има огромни въпроси, заяви Ципрас пред парламента. Гърците ще трябва да разберат как страната им е можела да приеме мерки, които са направили така, че дългът да нарасне от 124% от брутния вътрешен продукт до 175% от БВП.

Създаването на комисията за преглед на тези договорки е едно от предизборните обещания на Сириза, заяви премиерът. Тя ще се състои от учени и адвокати. Те трябва също така да изяснят дали предишните правителства не са действали неподходящо или дори не са нарушавали законите. „Скоро ще можем да докажем, че Гърция е независима и уважавана държава", каза Ципрас.

Междувременно правителството на САЩ призова Гърция да подобри сътрудничеството си с кредиторите си. Правителството в Атина трябва да преговаря с кредиторите по-сериозно и да се ангажира изцяло с тях, заяви правителствен служител във Вашингтон. Такова послание е отправил и държавният секретар за международните отношения в Министерството на финансите на САЩ Нейтън Шийтс по време на срещата си с гръцкия финансов министър Янис Варуфакис.

Във Вашингтон Варуфакис увери по-рано, че страната му ще изпълни всички свои ангажименти, поети в замяна на предоставените средства. След среща с ръководителя на МВФ Кристин Лагард той също така заяви, че Гърция е готова да осъществи и по-мащабни реформи. Той заяви пред репортери, че правителството планира да "реформира Гърция дълбоко" и да се опита да подобри "ефикасността на преговорите" с кредиторите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 1 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
Колкото успя Хитлер да разпадне Русия толкова и сегашните мишки ще успеят. Този път обаче Русия няма да спре до Берлин! Дадох ти го този поляк за пример който ясно показва същността на поляците като нация. Такива са били и до втората световна, такива са и сега. Ако продължават така не трябва да ти е чудно ако пак ги анексира някой за да не лаят без причина. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 4 rate down comment 5
rover
преди 9 години
Още повече няма смисъл да спориш с някой, на когото цялата рода и лично той са преминали през АОНСУ и "Георги Кирков". Навити латерни. Ще ми говориш за Канарис. Знам цялата му биография, още от фенрих. Дори отпреди това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 11 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
Нема смисъл да спориш с радиото, особено ако е водещият е закърмен от "Свободна европа" и "Дойче веле"... хехе! Нали ги виждаш къде са тукашните капиталета с историята - те сичките са убедени, че комунистите са построили лагерите след 9-ти септември и в тях са убили стотици хиляди българи, които после са изядени от прасетата на лагерното стопанство... хахаха!Със сигурност не са и чували, че всъщност човекът, убедил Хитлер да нападне СССР е един от най-близките му и доверени хора - адмирал Канарис, шеф на военното разузнаване на Райха. Никой от тукашните "историци" вероятно не е и чувал, че в послидната фаза на войната Канарис е разобличен като английски шпионин и екзекутиран по специална мъчителна процедура, поръчана специално от Хитлер, на която той лично е пожелал да присъства! За какво ли го е наказал така? И за какви ли заслуги на съпруга си вдовицата му доживява старините си с пенсия, отпусната от специален фонд на английската корона...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 7 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
Е не е ли вярно че както я е подкарала Русия ще се разпадне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 6 rate down comment 4
Nikola666
преди 9 години
Е не е ли вярно че както я е подкарала Русия ще се разпадне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
Бившият полски президент и нобелист за мир Лех Валенса призова Западът "да изплаши Путин с оръжия".В интервю за украинския вестник "Икономическая правда" той твърди, че Западът трябва да приложи "всички възможни мерки" за защита от "агресията на Русия". "Включително до разполагането на ядрени ракети. Важното е да се покаже, че ние ги имаме и че те са по-добри отколкото са в Русия", каза Валенса.Това не е първото подобно изявление на бившия президент. В изявление по телевизията миналия месец той заяви, че Русия "я чака разпад, ако се осмели да нападне някоя от западните държави, например Полша". /РИА "Новости"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 4
rover
преди 9 години
Ровъре, не е ли подло Полша в гръб да обере един съюзник като Чехия която напразно очаква подкрепа от съюзниците си? =====================================================================И какво - Германия и СССР възстановяват правдата, като смазват Полша. Видях вече какво и колко знаеш. Стига си ми копирал неща, нямащи отношение към въпроса. Дреме ми за "Съветите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Между другото планът "Барбароса" е бил представян като планирани учения" преди да да лъсне истинската му цел! И тогава както сега е текла почти идентична пропаганда която е целяла да внуши опасност от страна насъветите! ;) Правете си изводите. Този път обаче руснаците са си научили урока и сметките могат да се окажат криви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
Споразумението, подписано в Мюнхен, става кулминационна точка в британската политика на умиротворяване. Част от историците счита, че истинската причина за провеждането на тази политика е опитът на западните страни да унищожат СССР. Например заместник-министърът на външните работи на Великобритания Кадоган записва в своя дневник: Премиерът (Чембърлейн) заяви, че по-скоро ще подаде оставка, отколкото да подпише съюз със Съветите. Затова тези историци смятат, че политиката на умиротворяване е многоходова комбинация по насъскването на Хитлеристка Германия и СССР, провеждана от 1937 година, и постигнала целта си през 1941 г."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
Ровъре, не е ли подло Полша в гръб да обере един съюзник като Чехия която напразно очаква подкрепа от съюзниците си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още