IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина оценява репарациите от Берлин на 278,7 млрд. евро

За първи път Гърция назовава конкретно число за исканията си за репарации заради Втората световна война – почти колкото годишния бюджет на Германия

10:05 | 07.04.15 г. 65
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тъмни облаци са надвиснали над Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тъмни облаци са надвиснали над Гърция. Снимка: Ройтерс

Гръцкият заместник-министър на финансите Димитрис Мардас назова конкретно число за репарациите на Германия към Гърция заради периода на националсоциализма - 278,70 милиарда евро. Тази сума е изчислена от парламентарна комисия на средиземноморската страна по първоначална оценка, заяви Мардас пред гръцкия парламент, цитиран от Ройтерс. За сравнение, в бюджета на Германия за 2015 г. са предвидени разходи за 299,10 млрд. евро.

Мардас каза пред парламентарната комисия, че Берлин дължи на Атина 278,7 милиарда евро, като окупационният заем възлиза на 10,3 милиарда евро. Атина все по-настоятелно повдига въпроса за репарациите през последните няколко години, откакто бяха въведени мерките за икономии, наложени от Европейския съюз и Международния валутен фонд заради спасителните планове за 240 млрд. евро, за да се избегне изпадането в неплатежоспособност на гръцката държава, припомня Ройтерс. Гръцкото правителство и граждани настояват от десетилетия за военни репарации от Германия, но никое правителство досега не бе предявило претенции за конкретни суми, посочва още Ройтерс.

За военните репарации вече има и обширно проучване. Въз основа на него парламентарната комисия и Върховният съд на страната разглеждат в момента как могат да бъдат предявени претенции към Германия. Става дума за компенсации и възстановяване на т. нар. окупационен заем, който нацистите са получили от гръцката централна банка. Вземанията се оценяват на между 269 и 332 млрд. евро. Федералното правителство обаче смята от своя страна, че въпросът за компенсациите е уреден отдавна. Германия неведнъж е заявявала, че е изпълнила задълженията си, включително като е изплатила 115 млн. германски марки на Гърция през 1960 г. и категорично отхвърля претенциите за репарации.



Въпреки международния натиск гръцкият министър-председател Алексис Ципрас настоява да предоговори мерките за строги икономии за страната от последните години. По отношение на плановете за икономии от последните пет години има огромни въпроси, заяви Ципрас пред парламента. Гърците ще трябва да разберат как страната им е можела да приеме мерки, които са направили така, че дългът да нарасне от 124% от брутния вътрешен продукт до 175% от БВП.

Създаването на комисията за преглед на тези договорки е едно от предизборните обещания на Сириза, заяви премиерът. Тя ще се състои от учени и адвокати. Те трябва също така да изяснят дали предишните правителства не са действали неподходящо или дори не са нарушавали законите. „Скоро ще можем да докажем, че Гърция е независима и уважавана държава", каза Ципрас.

Междувременно правителството на САЩ призова Гърция да подобри сътрудничеството си с кредиторите си. Правителството в Атина трябва да преговаря с кредиторите по-сериозно и да се ангажира изцяло с тях, заяви правителствен служител във Вашингтон. Такова послание е отправил и държавният секретар за международните отношения в Министерството на финансите на САЩ Нейтън Шийтс по време на срещата си с гръцкия финансов министър Янис Варуфакис.

Във Вашингтон Варуфакис увери по-рано, че страната му ще изпълни всички свои ангажименти, поети в замяна на предоставените средства. След среща с ръководителя на МВФ Кристин Лагард той също така заяви, че Гърция е готова да осъществи и по-мащабни реформи. Той заяви пред репортери, че правителството планира да "реформира Гърция дълбоко" и да се опита да подобри "ефикасността на преговорите" с кредиторите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 15 rate down comment 7
rover
преди 9 години
Страхо, това което си написал, изобщо не е вярно. Връщането на Добруджа е пряк резултат от договорка между Германия и СССР. Там има едни други нещица, които трябва да се знаят. Как Хитлер е отрязал мераците на Сталин за разширяване сферата на влияние на СССР върху България и т.н. Ама то трябва са си образован и сравнително безпристрастен. Червените *** не са такива. Те просто са внуци и правнуци на генерал Заимов. Уикито ще го цитираш на бабичките на село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 14
STRAHO
преди 9 години
Какво достойно има в позицията на такива като вас плевнелиев и групичката му ? Като пудели лаещи срещу този който ги е хранил! Кога САЩ биха направили подобен жест? Та те ще ни накажат дори само ако Президента ни не прочете написаното му от тях в речите си по западноевропейските панаири /за да бъде чут/ , камо ли да поддържат такава достойна позиция към нас както СССР тогава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 13
STRAHO
преди 9 години
"...Позицията на СССР по българските искания за Добруджа се различава от тази на Германия и на англо-френския блок. Още през 1937 г. сред дипломатическите и военните среди в Москва се счита, че България, поради тежкото положение на Румъния, има най-добър шанс да си възвърне не само Южна, но и цяла Добруджа, като излезе на устията на Дунава и установи съседство със СССР. Съветското отношение остава непроменено и след 1 септември 1939 г.Така на полето на международната дипломация към пролетта на 1940 г. се очертава една твърде благоприятна международна обстановка за България към уреждане на въпроса за Южна Добруджа."http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 17
STRAHO
преди 9 години
Имах предвид че сме били съюзници на тези които по него време са във война с Русия! Успокой топката! Видя своя шанс и се развихри! Няма по БЕЗСРАМНИ хора от тези отричащи заслугите на Русия към света! Ти си към тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 20 rate down comment 6
Nikola666
преди 9 години
За да сме по-точни на 5 септември 1944 г.Ей, безсрамна пасмина са това червените ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 28 rate down comment 5
Nikola666
преди 9 години
Eй, лъжльоБългария никога не е обявявала война на СССР. Война е обявил СССР на България в началото на септември 1944 г. Това е бил и повода за навлизането на съветската армия в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 22
STRAHO
преди 9 години
Ако не си наясно, да ти припомня че ако територията ни е близо 111 000 кв.км то това е до голяма степен заслуга СССР ! Дори са били за връщането към България на цяла Добруджа до делтата на Дунав. И всичко това ВЪПРЕКИ че ние сме първи сме им ОБЯВИЛИ официално ВОЙНА! Не се е случило заради категоричната позиция на западните им съюзници! Та за какви претенции пишеш? Лагерите са дело на НАШИТЕ управници! След предстоящата ни катастрофа до която уверено ни водят управляващите ни корумпирани ПОДЛЕЗУРКОВЦИ такива като теб ОТ КОГО ще искат компенсации? От САЩ ли ? Та кой ни е крив че сме им разрешили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 19
STRAHO
преди 9 години
Ако не си наясно, да ти припомня че ако територията ни е близо 111 000 кв.км то това е до голяма степен заслуга СССР ! Дори са били за връщането към България на цяла Добруджа до делтата на Дунав. Не се е случило заради категоричната позиция на западните им съюзници! Та за какви претенции пишеш? Лагерите са дело на НАШИТЕ управници! След предстоящата ни катастрофа до която уверено ни водят управляващите ни корумпирани ПОДЛЕЗУРКОВЦИ такива като теб ОТ КОГО ще искат компенсации? От САЩ ли ? Та кой ни е крив че сме им разрешили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 18
STRAHO
преди 9 години
"А ние колко трябва да поискаме от Русия за 45-те години и хилядите жертви по лагерите.Все пак Германците са избили по-малко гърци отколкото комунистите в България"===Бива неграмотност ама ......твоето е прекалено! :))) Я се обоснови!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Интересно каква сума ще предявят към нас и италианците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още