IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция: Готови сме да платим транша на МВФ на 9 април

Стремим се да бъдем в състояние да изплатим задълженията си в срок, посочи гръцки заместник-финансов министър

11:30 | 04.04.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция: Готови сме да платим транша на МВФ на 9 април

Гърция ще изплати транша от заема от Международния валутен фонд (МВФ) на време на 9 април, заяви заместник-финансов министър в петък, стремейки се по този начин да потуши страховете от фалит на средиземноморската страна след вихрушката от противоречиви изявления по въпроса през последните дни, пише Ройтерс.

Гръцката държавна хазна продължава да се стопява, след като международните кредитори замразиха спасителната помощ след стъпването на власт на правителството на Алексис Циприс, докато властите в Гърция не се ангажират да приемат пакет от крайно необходими реформи.

Това накара министъра на вътрешните работи да предложи по-рано тази седмица Атина да коригира заплатите и пенсиите, набавяйки си по този начин приблизително 450 млн. евро. Въпреки това правителството се отрече, че споделя тази позиция.

"Ние се стремим да бъдем в състояние да изплатим задълженията си в срок", заяви заместник-финансовият министър Димитрис Мардас пред гръцката Skai TV. "Ние сме готови да платим на 9 април".

Междувременно германското издание Der Spiegel цитира генералния секретар на финансовото министерство Никос Теокаракис, според когото Гърция вероятно няма да плати през следващата седмица транша на МВФ.

Теохаракис заяви, че Гърция ще бъде "близо до края" на 9 април и призова техническите екипи от кредиторите да бъдат "търпеливи".

Освен това в петък Der Spiegel посочи в свой материал, че поради продължаващия отказ на Атина да предприеме сериозни структурни реформи ръководството на МВФ временно е отзовало своите специалисти от страната. Предвид най-вероятното безсмислие на по-нататъшните обсъждания МВФ е разрешило на служителите си да прекарат Великденските празници у дома.

На свой ред гърците заявяват, че биха желали да празнуват православния Великден, който се пада една седмица по-късно, необезпокоявани от преговорите. Така спешните разговори, без които Гърция няма да може да набере свеж капитал, се очаква да бъдат възобновени най-рано в средата на април.

От това, което се чува в Гърция,  страната вече е фалирала. Почти навсякъде, където държавата има думата, плащанията се бавят или се отлагат, правителството събира каквото е останало, за да обслужва дълговете си, и очевидно използва ресурси, които в действителност не притежава, пише още Der Spiegel.

Изданието дава пример с държавната организация,  поддържаща училищните сгради. Тя е получила нареждане да открие  сметка в централната банка, където да преведе наличните си пари. Става дума за 70-80 млн. евро, предназначени за строителство и  рехабилитация на училищата, твърди списанието.

Според него вероятно в случая става дума за пълзящ фалит. От седмици гръцкото правителство иска от европейските  партньори свежи пари, за да може да си плати дълговете до юни, преговорите обаче са зациклили, се посочва в статията. 

На 9 април е следващият транш към фонда в размер на 462 млн. евро. След това идват редица плащания, като до средата на май страната трябва да плати общо 6,6 млрд. евро.

По-голямата част от сумата, 5,2 млрд. евро, са краткосрочни облигации. Преиздаването им обаче, което е обичайно за такива случаи, може и да не се случи толкова лесно. На 12 май Гърция трябва  да погаси още един транш към МВФ на стойност 770 млн. евро.  Най-късно тогава, според наблюдатели, ако страната не получи  помощ, "всичко свършва". Тогава Гърция ще фалира и официално, пише още Der Spiegel.

Същевременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Гърция ще получи свежи средства, единствено след като кредиторите одобрят реформите, който Атина ще представи.

Още за кризата в Гърция може да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Думичката "траншове" да я чувате, когато МВФ дава "пари"?Не, не се чува!Щото траншове няма, има транзакции на числа!Така, че дано гърците продължат с играта, която са научили!Въпрос на няколко месеца е да се разбере, дали са я научили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Да 9 април - добре , ама така трябва да карате още 30 години . Как ще стане ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 9 години
Искат от това правителство да плати откраднатото от предишните и да разпродаде всичко, което може да му донесе приходи. Т.е. искат да ги вкарат в българския сценарий! Ако не се подадат, вероятно ги чакат протести и бунтове...... От там нови избори и после зависи от гласоподавателите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още