fallback

"Газпром" гарантира преноса на 47 млрд. куб. метра газ през Гърция

Въпреки очакванията на Атина подписано споразумение за "Турски поток" все още няма

10:47 | 22.04.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

"Газпром" гарантира преноса на 47 млрд. куб. метра през Гърция за Европа, коментира късно снощи ръководителят на газовия гигант Алексей Милер, съобщава ТАСС.

Милер е на посещение в Атина и гръцките власти коментираха преди дни, че очакванията са да бъде подписано споразумението за "Турски поток". Това обаче не случи, а на този етап Гърция получи обещания за обемите на газа, както и че "в близко време" споразумение между двете страни ще има.

"Продължаваме дискусията с руската страна и се надяваме, че много скоро ще подпишем споразумение за газопровод със значителни ползи за нашата страна, нашата икономика и разбира се – за сътрудничеството в региона и в цяла Европа", коментира гръцкият енергиен министър Панайотис Лафазанис след срещата си с Милер.

Алексей Милер допълни от своя страна, че гарантираните количества газ ще са достатъчни Гърция да привлече средства и за реализацията на други проекти в страната.

"Турски поток" е проектът, който трябва да замени "Южен поток". Тръбите отново минават по дъното на Черно море – по маршрута определен и одобрен за "Южен поток", но след това завиват към Турция, а не към българския бряг.

Тези планове бяха обявени от руския президент Владимир Путин на 1 декември 2014 г. по време на визита в Анкара. Оттогава досега, въпреки всички заявки на Русия работата по проекта не е започнала. От друга страна "Газпром" досега не е дал официално становище до участниците в "Южен поток" за края на проекта.

В същото време Гърция се надява на предплата от Москва за реализацията на "Турски поток". Очакванията на Атина бяха вчера да бъде подписано споразумение, с което страната да получи между 3 и 5 млрд. евро. На този етап обаче това не се случи.

Въпреки активните разговори за проекта все още липсват подробности около трасетата на тръбите, както и начините за финансирането му.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:18 | 13.09.22 г.
fallback