fallback

Гърция може би вече е готова на отстъпки

Атина изглежда е готова да продаде двете най-големи пристанища и да склони по отношение размера на ДДС

16:45 | 30.04.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Очевидно промяната в преговорния екип на Гърция и отстраняването от него на финансовия министър Янис Варуфакис започва да дава резултати. Според Ройтерс гръцкото правителство е предложило най-сериозните до този момент отстъпки в опит да преодолее безизходицата в преговорите с европейските си партньори.

Правителството в Атина е обявило още късно в сряда, че е готово да продаде мажоритарния си дял в двете най-големи гръцки пристанища, да отстъпи по отношение на размера на данък добавена стойност, както и да предприеме някои пенсионни реформи. До момента това представлява най-ясният сигнал, че правителството е готово да сключи споразумение с партньорите си, предава агенцията.

Гърция склони на компромис, след като високопоставен представител от еврозоната заяви в сряда, че за да се стигне до сделка, Гърция трябва да направи значителни отстъпки поне по една от най-спорните точки в преговорите: пенсиите, трудовият пазар или данъците. 

Атина възнамерява да въведе евентуално плосък данък добавена стойност за всички стоки и услуги с изключение на храните и книгите. Кабинетът е склонен и на промяна в плащанията на допълнителното пенсионно осигуряване. Правителството обаче настоява да не се съкращават пенсиите, възлизащи на по-малко от 300 евро месечно.

Т.нар. тринадесета пенсия в Гърция също е под прицел за някои от финансовите министри от еврозоната, чиито страни са със значително по-малко щедри социални системи, но в същото време подпомагат финансово изпадналата в криза средиземноморска страна.

Идеята на кабинета в Атина за повишаване на минималната работна заплата също не е приета добре от кредиторите. От правителството обаче твърдят, че преди да се откажат от това повишение, ще бъдат проведени консултации с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Международната организация на труда.

Министърът на социалната политика Панос Скурлетис заяви, че Гърция може да прибегне до свикване на референдум, ако се стигне до задънена улица в преговорите с кредиторите, но все пак изрази увереност, че ще има споразумение, което да спечели подкрепата на депутатите от управляващата партия СИРИЗА.

"Мисля, че мерките ще бъдат такива, че те ще бъдат подкрепени от нашата парламентарна група“, каза той пред гръцката телевизия.

Междувременно финансовият министър Янис Варуфакис също сигнализира, че страната може да направи някои отстъпки. Варуфакис обаче заяви, че "няма да отстъпи и на милиметър" по тези въпроси, докато не бъде договорено първоначално споразумение, като настоя, че това може да стане в рамките на "следващите няколко дни".

„Гръцкото правителство е готово за справедливо разрешение, което ще отключи финансова помощ от партньорите и ще сложи край на икономическото задушаване, до което доведоха спасителните програми", заяви пред гръцко радио Варуфакис.

Готовността на Атина за постигане на компромис идва на фона на растящите признаци, че фалит на Гърция или излизане от еврозоната на страната, би имало много по-малко влияние върху останалата част на валутния съюз, отколкото по времето, когато Гърция бе близо до банкрут през 2012 година.

След като по-рано през миналата седмица рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи още кредитния рейтинг на Гърция до клас „ССС“, днес и Moody's намали рейтинга на Гърция до Caa2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
fallback