IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може би вече е готова на отстъпки

Атина изглежда е готова да продаде двете най-големи пристанища и да склони по отношение размера на ДДС

16:45 | 30.04.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър Янис Варуфакис също сигнализира, че страната може да направи някои отстъпки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър Янис Варуфакис също сигнализира, че страната може да направи някои отстъпки. Снимка: Ройтерс

Очевидно промяната в преговорния екип на Гърция и отстраняването от него на финансовия министър Янис Варуфакис започва да дава резултати. Според Ройтерс гръцкото правителство е предложило най-сериозните до този момент отстъпки в опит да преодолее безизходицата в преговорите с европейските си партньори.

Правителството в Атина е обявило още късно в сряда, че е готово да продаде мажоритарния си дял в двете най-големи гръцки пристанища, да отстъпи по отношение на размера на данък добавена стойност, както и да предприеме някои пенсионни реформи. До момента това представлява най-ясният сигнал, че правителството е готово да сключи споразумение с партньорите си, предава агенцията.

Гърция склони на компромис, след като високопоставен представител от еврозоната заяви в сряда, че за да се стигне до сделка, Гърция трябва да направи значителни отстъпки поне по една от най-спорните точки в преговорите: пенсиите, трудовият пазар или данъците. 

Атина възнамерява да въведе евентуално плосък данък добавена стойност за всички стоки и услуги с изключение на храните и книгите. Кабинетът е склонен и на промяна в плащанията на допълнителното пенсионно осигуряване. Правителството обаче настоява да не се съкращават пенсиите, възлизащи на по-малко от 300 евро месечно.

Т.нар. тринадесета пенсия в Гърция също е под прицел за някои от финансовите министри от еврозоната, чиито страни са със значително по-малко щедри социални системи, но в същото време подпомагат финансово изпадналата в криза средиземноморска страна.

Идеята на кабинета в Атина за повишаване на минималната работна заплата също не е приета добре от кредиторите. От правителството обаче твърдят, че преди да се откажат от това повишение, ще бъдат проведени консултации с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Международната организация на труда.

Министърът на социалната политика Панос Скурлетис заяви, че Гърция може да прибегне до свикване на референдум, ако се стигне до задънена улица в преговорите с кредиторите, но все пак изрази увереност, че ще има споразумение, което да спечели подкрепата на депутатите от управляващата партия СИРИЗА.

"Мисля, че мерките ще бъдат такива, че те ще бъдат подкрепени от нашата парламентарна група“, каза той пред гръцката телевизия.

Междувременно финансовият министър Янис Варуфакис също сигнализира, че страната може да направи някои отстъпки. Варуфакис обаче заяви, че "няма да отстъпи и на милиметър" по тези въпроси, докато не бъде договорено първоначално споразумение, като настоя, че това може да стане в рамките на "следващите няколко дни".

„Гръцкото правителство е готово за справедливо разрешение, което ще отключи финансова помощ от партньорите и ще сложи край на икономическото задушаване, до което доведоха спасителните програми", заяви пред гръцко радио Варуфакис.

Готовността на Атина за постигане на компромис идва на фона на растящите признаци, че фалит на Гърция или излизане от еврозоната на страната, би имало много по-малко влияние върху останалата част на валутния съюз, отколкото по времето, когато Гърция бе близо до банкрут през 2012 година.

След като по-рано през миналата седмица рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи още кредитния рейтинг на Гърция до клас „ССС“, днес и Moody's намали рейтинга на Гърция до Caa2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 7 rate down comment 5
крас
преди 8 години
За непредубедения остава впечатлението, ЧЕ ВИЗАНТИЙЦИТЕ са се превърнали във ФАКТОР определящ СЪСТОЯНИЕТО НА ЕВРТО СПРЯМО ОСТАНАЛИТЕ ВАЛУТИ!Вижте само как някакви ИНДИКАЦИИ за промени в ПОВЕДЕНИЕТО на ВИЗАНТИЙЦИТЕ водят до СРИВ или СКОК на еврото!И САМО НА ЕВРОТО ЛИ?Ами останалите валути които са навързани в едни сложни БАЛАНСИ и зависимости водещи до НАРУШАВАНЕ на установени паритети?ОСТАВАМЕ С ВПЕЧАТЛЕНИЕТО, ЧЕ ТОВА КЛАТЕНЕ НА КОРАБА НА СВЕТОВНИТЕ ФИНАНСИ ИДВА ОТ ГЪРЦИЯ. Така ли е в действителност и не е ли ГЪРЦИЯ ПАРАВАНА ЗАД КОЙТО СЕ КРИЕ една нова ФИНАНСОВА КРИЗА породена от ШИСТОВАТА РЕВОЛЮЦИЯ и невъзможността на занимаващите се с ФРАКИНГ КОМПАНИИ да платят задължението си по емитираните по тях ИПОТЕЧНИ ОБЛИГАЦИИ!?Колко време ще им трябва на ФЕД за да обявят пукането на ПОРЕДНИЯ БАЛОН свързан с тази шистова революция?!Седмицата изтече, а те все още мълчат като ***!ЗАЩО ЛИ?Не прикрива ли едната криза другата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Прави се пауза в новините около Украйна. Медиите ни са объркани и чакат инструкции от Сорос! :))"Брюксел наистина е разтревожен от платежоспособността на украинския бюджет като цяло, а и от състоянието на частния бизнес в страната и възможността за европейски инвестиции, се подчертава в статията. Днес в Киев има международна конференция на инвеститори, които призовават да се влагат пари в украинските предприятия, но къде са гаранциите, че Киев няма изведнъж да реши да разкулачи най-напред енергетиците, а после аграрниците или търговците на бензин? Правителството на Яценюк има намерение за една години да закрие почти 40 % от държавните мини и отказва да повиши цената на украинските въглища, нанасяйки така удар не само върху европейските инвестиции, но и върху цялото население на страната, което ще трябва да живее на тъмно. Получи се така, че, обявявайки Русия за агресор, Киев патриотично не купува от нея не само газ, но вече и електроенергия, иронизира авторът. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Абе , какво стана с Украйна? Май вече новините от там не са за публикуване!??? :))))) 30.04.2015"...президента Порошенко, който говори с непроницаемо лице, че след пет години Украйна трябва да подаде заявка за членство в ЕС, провокира пристъп на когнитивен дисонанс у европейските политици, иронизира авторът. А след словото на премиера Яценюк за важността да се признае украинският език за един от официалните езици на ЕС, стана дори напечено в залата, продължава авторът. Лидерът на Европейския съвет Доналд Туск публично разкритикува киевската власт, призовавайки да не се извиняват с военните действия в Донбас за липсата на реформи. Става ясно, че в политически план Киев вече получи червен картон. Затова украинците могат само да си мечтаят за безвизови режим в ЕС, констатира 112 Украина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 4
SS-23
преди 8 години
Гърция може би вече е готова на отстъпки---С Ципрас е свършено ! Язък, че излъга толкова народ... ше го пометат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 8
абитуриент
преди 8 години
той има БИЗНЕС колкото аз КОСМИЧЕСКИ КОРАБ......... имам щастието да познавам наистина БОГАТИ ХОРА........те са и ДУШЕВНО БОГАТИ.......а тука бъка от КОМПЛЕКСАРИ И ПЪРВЕНЮТА.........се хора еднодневки........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 4
shpono
преди 8 години
Кънти залпът на "Аврора", ама бие на кухо :)).Жалко наистина, изгубиха ми ценното време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 4
rover
преди 8 години
Не им обяснявай повече. В празните им кратуни още кънти залпът на "Аврора".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 10
shpono
преди 8 години
Че сте жалки и бедни нещастници е ясно.То и няма как да е след като родните чобани мразите богатите, мразите предприемачите, мразите бизнесмените, учителите и докторите. Толкова ги мразите, че чак фантазирате, че никой няма бизнес :)м пък и да има го пази в тайна ахахааха . Еххх....жалко, но някой хора са родени да са бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
По отношение на пенсии Гърция ни превъзхожда в пъти около 4-5 пъти . Или казано иначе на 150лв. тук там са 300Е и нагоре . Пенсионните им фондове са се издухали ама продължават . Няма да стане тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 8
shpono
преди 8 години
Виждам, аз, че е пълно с разни мозъчно скопени родени и умиращи бедни сополанковци :). Всички от средната класа са им ***. Всички, които живеят по добре от бедните гърци са мутри ахаха. Щяха да са смешни, ако не бяха жалки. Опитах се да обясня, че силата е в техни ръце, ама то като ти е скопен мозъка, са ти скопени и ръцете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още